Rezart Beka   Imam al-Sanusi (koment: Seid Feuda)   Shaykh Saʿid Foudah, A Refined Explanation of the Sanusi Creed: The Foundational Proofs (Sunni Publications, 2018), 55-61.   Teksti   Çfarë është e Detyruar në Ligjin e Shenjtë për çdo Person ligjërisht përgjegjës (mukelef)   Personi fetarisht përgjegjës është individi me intelekt të shëndoshë i cili ka arritur moshën...
Një mënyrë për ta kuptuar me themel Metodën  Profetike, në fakt për të vendosur një rend të qartë dhe të sigurtë në begatinë e jashtëzakonshme të ndodhive që transmetohen mbi jetën e tij (pra për të mos  lejuar që kjo pasuri e jashtëzakonshme njohurish për Muhamedin a.s., të humbasë...
AGIM BAÇI Çfarë ndodh kur e lëmë një të keqe të vogël pa e evidentuar, pa u marrë me të, pa e zgjidhur në kohën e duhur? Një përgjigje të fortë për pasojat heshtjes së një shoqërie ndaj së “keqes së vogël” na e ka sjellë tregimi “Minjtë” i rrëfimtarit...
Justin Parrot   Hyrje   Karakteristika më përkufizuese e epokës sonë është mbizotërimi i të gjitha llojeve dhe burimeve të informacionit. Kompjuterët, telefonat smart, mediat sociale, dhe, sigurisht, interneti në përgjithësi, mund të na ofrojnë gjëra që ne duam të dimë, kur ne duam t’i dimë ato, dhe kjo në mënyrë të menjëhershme. Pa...
Efektet e Brexit përfshijnë gjithçka nga investimet e biznesit deri te aftësia e kompanive për të punësuar punëtorë, njoftoi Bloomberg me rastin e tre vjetorit të ndarjes së Britanisë së Madhe dhe Bashkimit Evropian. Brexit i kushton Britanisë së Madhe 100 miliardë paund në vit (114 miliardë euro) për shkak...
Rezart Beka   Mohammad Hashim Kamali   Ky artikull eksploron çështjen e dinjitetit njerëzor përmes një leximi të Kuranit dhe haditheve (thënieve të profetit Muhamed), dy burimet autoritative më gjerësisht të përnderuara të Islamit. Ai paraqitet në katër seksione: në fillim do të kryejmë një rishikim të evidencave tekstuale rreth dinjitetit njerëzor, kjo...
Përktheu: Rezart Beka Ovamir Anjum Burimi: Ovamir Anjum, “From the Sacred Canopy to the Haunted Vault: Understanding Secularism from within Islam”, American Journal of Islamic Social Sciences, vol. 34, no. 2 (Spring 2017): viii-xix.   Përse duhet që studiuesit të cilët merren me studimin e Islamit të hetojnë sekularizmin dhe si duhet ta bëjnë ata...
 Rezart Beka Konspiracionizmi është një fenomen modern. Ai bën pjesë në arealin e ideologjive, kulteve, apo teorive që lindën dhe dolën në pah si zëvendësuese të boshllëkut shpirtëror që kishte lënë rënia e Krishterimit në Perëndim. Konspiracionizmi është një fenomen post-kristian dhe si i tillë ai paraqet dhe pasqyron të...
Përktheu: Rezart Beka Tim Winter (Abdal Hakim Murad) Burimi: Abdal Hakim Murad, The Qur’anic Truth and the Meaning of ‘Dhimma’ (Dubai: Kalam Research and Media, 2010), 11-18. Mbrojtja e nderuar e kontratës së dhimive përbënte një pjesë të vizioni mesjetar ismailit (Ishmaelit) të globalizimit. Profeti ismailit, si trashëgimtari gjenetik i linjës hebraike si edhe i asaj...
A do të luftoni dhe rrezikoni vdekjen për vendin tuaj nëse do shpërthente një luftë? Kjo është një pyetje e ngritur nga një sondazh i kryer nga “Research Agency Gallup”, së bashku me “Worldwide Independent Network”, në 64 vende të botës. Në një mesatare globale, 61% e të anketuarve thanë se...