Kompania shtetërore e minierave suedeze ka zbuluar sasi të mëdha të mineraleve të rralla të tokës. Kompania tha se "depozitat e rëndësishme" të tokës së rrallë në Suedinë veriore mund ta bëjnë rajonin depozitën më të madhe të njohur të mineraleve në Evropë. LKAB tha se zona rreth minierës së saj...
Negociatorët e Bashkimit Evropian arritën një marrëveshje politike të dielën për të ulur çlirimin e gazrave karbonikë dhe për të ngadalësuar kështu ngrohjen e planetit. Sipas marrëveshjes që do të duhet të miratohet nga Parlamenti Evropian dhe Këshilli Evropian, BE-ja do të vendosë kosto të reja për karburantin e...
Sekretarja e Energjisë, Jennifer Granholm, njoftoi të martën “një arritje të rëndësishme shkencore” në përpjekjet prej dekadash për të përftuar energji nga fuzioni, forma e energjisë së Diellit dhe yjeve. Falë fuzionit bërthamor do të prodhohej energji elektrike duke përdorur nxehtësinë që përftohet nga ndërveprimi i reaksioneve bërthamore. Shkencëtarët në...
Historia e financës e fokuson studimin e saj në evoluimin e ndikimit të tyre në ekonomi me kalimin e kohës, si dhe në progresin që ka çuar në shoqëri. Nga financimi i perandorive të para deri te eksplorimi i vendeve të largëta, financat kanë qenë një pjesë e rëndësishme e...
Një nxënës i Leeds-it, të Anglisë,  shënoi rezultatin më të lartë të mundshëm në një test Mensa – duke mposhtur Albert Ajnshtajnin dhe Stephen Hawking. Siç bëhet e ditur, Yusuf Shah, 11 vjeç, regjistroi një rezultat prej 162 – maksimumi për moshat nën 18 vjeç dhe në përqindjen më të...
Ndër avantazhet më të rëndësishme të menaxhimit shkencor gjejmë: Një nivel më i lartë specializimi arrihet në punë. Puna e secilit punëtor kryhet në mënyrë më efikase. Rezultate më të mira arrihen me aplikimin e ndarjes së punës. Është vendosur dallimi midis punës mendore dhe asaj manuale. Rrit produktivitetin,...
Parimet e menaxhimit shkencor të propozuar nga Taylor janë: 1. Studimi dhe organizimi shkencor i punës Në radhë të parë, ky parim i referohet faktit që administratorët duhet të zëvendësojnë metodat joefikase të punës, duke marrë parasysh kohën, vonesat, lëvizjet, operacionet e kryera dhe mjetet e përdorura. Prandaj, ky proces duhet të...
Menaxhimi shkencor merret me studimin e shkaqeve dhe efekteve të problemeve që prekin një organizatë. Për ta bërë këtë, ai përdor njohuri të sistematizuara dhe aplikon metoda shkencore si vëzhgimi dhe matja për të përmirësuar efikasitetin e organizatave. Në të vërtetë, administrimi shkencor fillon në fund të shekullit të nëntëmbëdhjetë...
Ekonomia e zhvillimit është një degë e shkencave ekonomike që studion aplikimin e teknikave moderne të analizës mikro dhe makro-ekonomike në problemet ekonomike, sociale, mjedisore dhe institucionale që ndeshin vendet e varfëra dhe ato në zhvillim. Ajo fokusohet vecanërisht në faktorët që kushtëzojnë varfërinë, prapambetjen dhe mos-zhvillimin, politikat dhe...
Presidenti i SHBA-së, Joe Biden, ndau me publikun një nga fotot e para me ngjyra të realizuara nga teleskopi hapësinor "James Webb", i cili është në pronësi të Agjencisë Amerikane të Hapësirës (NASA). Në një ceremoni të mbajtur në Shtëpinë e Bardhë, zyrtarët e NASA-s informuan Biden-in për fotografinë e...