Ndërtesat janë dëmtuesit më të mëdhenj të mjedisit: ato janë arsyeja që çdo vit në botë të prodhohen dhjetë miliardë tonë dioksid karboni. Dioksidi i karbonit krijohet gjatë ngrohjes dhe prodhimit të rrymës dhe gjatë ndërtimit të banesave. Çdo banor toke prodhon mesatarisht rreth 1.3 ton dioksid karboni në...
Kryetari i Odës Ekonomike Amerikane (OEAK), Arian Zeka tha se ShBA-ja vazhdon të jetë tregu numër një për produktet “Made in Kosova”. Zeka për Ekonomia Online thotë se në këtë ka ndikuar edhe se Amerika mundëson që Kosova të eksportojë mbi 3 mijë produkte po iu nënshkruar detyrimeve doganore. “ShBA vazhdojnë...
Turqia ka eksportuar mallra në vlerë të 17.29 miliardë dollarëve brenda 10 muajve të vitit 2022 nëpër vendet e Ballkanit. Vetëm në Kosovë, Turqia ka eksportuar 520.38 milionë dollarë mallra brenda kësaj periudhe, ka raportuar Anatolia. Rumania prin më 5.22 miliardë dollar import, pasuar nga Bullgaria me 3.76 miliardë, Greqia 2.38...
Kur u njoftua se Coca-Cola do të jetë sponsori kryesor i samitit të klimës COP27 që fillon javën e ardhshme në Egjipt, aktivistët e klimës e akuzuan shpejt kompaninë për larjen e gjelbër. "Kjo është larje e gjelbër nga Coca-Cola, e thjeshtë, ndërsa ajo mbush oqeanin me ndotje plastike dhe...
Nëse përdorni shpesh transportin publik, me siguri keni vënë re modelet e çuditshme që kanë ulëset e autobusëve. Në pamje të parë, duket se nuk është menduar shumë për dizajnët me ngjyra të forta dhe detajet e shumta mbi to. Por, në fakt, e vërteta është krejt ndryshe. Duket se...
Në qarkun e Ohio, flotat e kamionëve dhe buldozerëve po zhvendosin tokën në vendin e ardhshëm të fabrikave të çipave ku Intel po ndërton dy “fabs” me një kosto prej rreth 20 miliardë dollarësh. Në mars, presidenti Joe Biden e quajti këtë hapësirë ​​ një “fushë ëndrrash” në fjalimin...
Departamenti i prodhimit, i drejtuar nga drejtori i tij, ka një sërë funksionesh. Të gjitha ato kanë të bëjnë me procesin e prodhimit, ne theksojmë sa vijon: Dizajni industrial dhe zhvillimi i produktit. Kjo është faza e planifikimit të procesit të prodhimit dhe të mallit ose shërbimit që më...
Për të arritur pasuri të mjaftueshme, patjetër duhet një bashkëpunim mes sektorëve të ndryshëm të prodhimit, në atë mënyrë që asnjëri sektor të mos jetë mbizotërues mbi tjetrin dhe asnjëri të mos injorohet. Për shembull, nuk duhet t'i përqëndrojmë të gjitha arritjet dhe mundin tonë në bujqësi e ta...
Fermerët në Kosovë parashikojnë që nga fushata e korrje-shirjeve të grurit të sigurohen rreth 50 për qind e kërkesave të popullatës për ushqim. Për shkak të kushteve të pafavorshme klimatike dhe shtrenjtimit të çmimit të produkteve për mbrojtjen e bimëve, ata nuk janë në gjendje të garantojnë sasi dhe cilësi...
Për të prodhuar 1 Bitcoin në Shqipëri, kostoja është e konsiderueshme. Portali mineable.com ka përllogaritur kostot për prodhimin e një njësie të monedhës virtuale në shtete të ndryshme të botës. Energjia elektrike është një prej faktorëve të rëndësishëm të kostove dhe kjo varion nga shteti në shtet. Prodhimi i një Bicoin...