Disa politikanë e kanë hedhur poshtë idenë se SHBA është aktualisht në recesion. Por, nëse shikoni përkufizimin e saktë, duket sikur nuk mund ta shmangim më përdorimin e këtij termi. Një recesion përkufizohet si dy tremujorë radhazi me rënie të GDP-së reale. Dhe, GDP-ja reale në SHBA ka rënë me...
Ndërmarrja publike lokale “Prishtina Parking” së fundmi ka hapur një tender për shërbime softuerike (aplikacion) për menaxhimin e parkingjeve publike në komunën e Prishtinës. Ndërkohë, që nga mbrëmë nëpër rrjete sociale është duke qarkulluar një fotografi, në të cilën dëshmohet se kjo kompani tashmë e ka shpërblyer me këtë tender...
Kryeministri Albin Kurti ka thënë se Kosova sa i përket baterive akumuluese do t’i ketë 10 herë më shumë se Italia, për kokë banori. “Bateritë janë vendimtare kur ke politika për gjenerimin e energjisë me burime të ripërtritshme, edhe dielli edhe era mund të akumulohen e të përdoren më vonë,...
Realizimi i investimeve kapitale në gjashtë mujorin e parë të vitit 2022, është më i ulëti në dekadën e fundit, thuhet në një raport të publikuar nga Instituti GAP. Sipas GAP-it, realizimi i investimeve kapitale si në nivel qendror po ashtu edhe në atë lokal ndodhet në këtë pikë për...
Kur Princi i Kurorës Saudite Mohammed bin Salman urdhëroi ndërtimin në rajonin e shkretë veriperëndimor të mbretërisë, ai kërkoi diçka aq ambicioze sa piramidat egjiptiane. Kërkesës së tij arkitektë dhe urbanistë iu përgjigjën me plane për një qytet të tërë linear dhe brenda tij disa nga ndërtesat më të mëdha...
Qeveria e Kosovës ka nënshkruar sot dy marrëveshje me Luksemburgun që kapin vlerën e 35 milionë eurove. Zëvendëskryeministri Besnik Bislimi pas nënshkrimit të këtyre marrëveshje, ku përfshihet Marrëveshja dypalëshe për Bashkëpunimin për Zhvillim dhe Memorandumin e Mirëkuptimit për Zbatimin e Marrëveshjes, tha se me këtë po thellohet bashkëpunimi Kosovë-Luksemburg. “Me këtë...
Tashmë janë vonuar pabesueshëm shumë punët në autostradën Prishtinë – Gjilan, të  diskutueshme që në fillimet e ndërtimit të saj, por vonesa të mëdha dhe jashtë çdo logjike investimesh e ndërtimesh ka edhe në magjistralen Prishtinë- Mitrovicë, Prishtinë – Podujevë dhe në autostradën Prishtinë-Pejë. Në të gjitha këto rrugë,...
Islami inkurajon investimin e një pasurie me qëllim të shtimit të saj, ndaj dhe ndalon mospërdorimin dhe vonimin e investimit. Pronari i një pjese tokë duhet ta mbjellë atë, ngase shoqëria ka nevojë për atë që kultivohet nga pemët e perimet. Kjo zbatohet edhe ndaj pronarëve të fabrikave, meqë...
Qytetarët e disa vendeve të rajonit presin me dekada të përjetojnë përfitimet e lidhjes më të shpejtë që sjellin autostradat dhe korridoret moderne. Pavarësisht nëse janë seksione në një vend ose të tilla që ofrojnë lidhje ndër-shtetërore. Arsyet e zgjatjes së përfundimit të tyre herë janë objektive dhe herë subjektive....
Flamur Mavraj dhe Burim Hazrolli vijnë nga qytete të ndryshme të Kosovës, por ndajnë fatin e njëjtë: të dy janë dëbuar nga shtëpitë gjatë luftës së viteve 1998/99; sot, të dy njihen si afaristë të suksesshëm në vendet që ua kanë hapur dyert si refugjatë. Mbi dy dekada më parë,...