Përpjekja për ta bashkuar Tajvanin me Kinën që nga viti 1979 kur Deng Xiaoping krijoi parimin “një vend, dy sisteme” ka qenë i paefektshëm deri më sot. Në fakt, Kina po lufton me të ashtuquajturat “provinca të veta”, të tilla si Tajvani, Hong Kongu dhe Tibeti, për t’i përmendur...
Erdogan u dha një leksion ekonomistëve të etur për të rritur normat e interesit, duke u vërtetuar atyre se ekziston një politikë tjetër ekonomike e qëndrueshme. Lëkundjet e fundit midis kursit të këmbimit dhe normave të interesit në Turqi përmbajnë mësime që mund të ndryshojnë rregullat e njohura në ekonomi. Ata...
Mes vështirësive qëndrojnë mundësitë”, do të këshillonte Winston Churchill. Ky leksion lidershipi vlen më shumë se kurrë në përballjen e vështirë me pandemitë, krizat sociale e fatkeqësitë natyrore. Humbja e shpresës, braktisja e vendit, papunësia, varfëria dhe rritja e pabarazisë imponojnë mundësi të reja. Sfidat kryesore të ekonomisë sonë...
Ekonomistët duhet të jenë të qartë kur rekomandojnë (ose hedhin poshtë) strategji të ndryshme kundër inflacionit. E teksa politikëbërësit duhet t'i kushtojnë vëmendje provave dhe argumenteve ekonomike, ata duhet të jenë skeptikë kur ekonomistët që i këshillojnë shfaqin besim të tepruar. Spektri i inflacionit edhe njëherë po e përcjell botën,...
Me tregtinë globale në shok, e ndikuar nga lufta tarifore SHBA-Kinë dhe pandemia COVID-19, është e lehtë të shihen pasojat negative edhe në Kosovë kryesisht përmes tkurrjes ekonomike. Mirëpo, ky ndryshim paraqet edhe mundësi të reja për të kthyer vendin në hallkë të zinxhirit furnizues global. Krijimi i zinxhirit Dy faktorë...
Tatimi në pronë është taksë vjetore komunale. Të hyrat nga tatimi në pronë nevojiten për zhvillimin e infrastrukturës në komunën tuaj. Tatimi në pronë aplikohet për të gjitha pronat e paluajtshme mbi apo nën sipërfaqën tokësore. Tatimi që ju duhet të paguani përcaktohet nga shumëzimi i vlerës tatimore të pronës tuaj...
Plagjiatura në ditët e sotme ka marrë përmasa shqetësuese kudo në botë. Për të luftuar këtë dukuri të shëmtuar universitete të ndryshme të botës po përpiqen të gjejnë metoda për zbulimin e rasteve të plagjiaturës, madje janë krijuar edhe programe të ndryshme softuerike për zbulimin e këtyre rasteve. Plagjiatura Çka është,...
NGA FITIM ZEKTHI/ Pavarësisht gjendjes ekonomike, varfërisë dhe pamundësive për të shpenzuar, thuajse të gjithë rendin të festojnë, të blejnë diçka për dhuratë, të shtrojnë një darkë sa më të bollshme, të urojnë “Gëzuar Vitin e Ri” etj. Në fakt, kjo festë është veçse një pus i thatë. Gjithkush e...
Është viti 2014. Egzoni, 25 vjeç, pasi u përshëndet me gruan dhe çikën e vogël, u nis për te Stacioni i Autobusëve në Prishtinë. Pothuajse çdo natë, autobusët që çonin në Suboticë ishin të stërmbushur. Përmes Suboticës, të rinjtë si Egzoni kalonin ilegalisht kufirin për në Hungari, për të...
RUDIAN ZEKTHI Ekuilibristi: Ti nuk do ta besosh, por gjithçka në këtë botë është e vlefshme, qoftë edhe ky guralec. Xhelsomina: Për çfarë vlen? Ekuilibristi: Nuk e di këtë, Zoti e di. Por, ama, e di që nëse ky guralec nuk vlen, atëherë asgjë nuk vlen, as yjet në qiell… Madje, as...