Jemi në vitin 973. Përgjatë bregut perëndimor të Francës një luftanije kalon kepin Gris-Nez dhe drejtohet nga verilindja. Pasi ka bërë të njëjtën gjë edhe në Bordeaux dhe Rouen, ajo do të shkarkojë në Utrecht dhe Slesvig ngarkesën e saj të çmuar, të përbërë kryesisht prej vajit të Andaluzisë...
Emra arabë për dhurata arabe Më lejoni t’ju ftoj të pini diçka në këtë kafene, e dashur zonjë! Hiqeni xhaketën. Uluni në sofanë e bërë me stof ngjyrë karmini. Kamerieri do t’ju sjellë një filxhan kafe me dy copa të vogla sheqer, apo doni një limonadë të ftohtë. Jo? Atëherë...
Kohët e fundit, kam pasur kënaqësinë të drejtoj një event, në të cilin morën pjesë disa drejtues dhe folëm për 14 parimet që udhëheqin Amazon. Këto parime, gjatë viteve, kanë ndihmuar në krijimin e reputacionit të kompanisë, me miliona klientë besnikë në gjithë botën. Janë 14 parime dhe i pari,...
“Shqiptarët do t’i fitojnë të gjitha betejat, pasi të mbarojnë betejën e fundit mes tyre”. Kjo është thënia simbol e Mit’hat Frashërit, alias Lumo Skëndo, e thënë në vitet ’30 kur shkëlqeu një plejadë dhe traditë letrare, por dhe elitare në Shqipëri. Mit’hat Frashëri u lind më 25 mars 1880 në...
Masa u kthye papritur kundër iniciatorit: Me një formulim të vogël synohej të diskriminoheshin prodhimet gjermane në Britaninë e Madhe. Ideja rezultoi e suksesshme (për prodhuesit gjermanë). Made in Germany – kjo etiketë nuk është shpikje gjermane Ajo u krijua si rezultat i ligjit britanik për markat tregtare, i cili...
Fjalor bazik i termave që kanë të bëjnë me financa islame Avakë (njejësi ukijeh): Njësi matëse e peshës që përdoret për argjend, (angl. "ounce") dhe ka vëllimin 28,35 gramë. Bei'atejni fi Bej'a: Dy shitje në një tregti. Është për qëllim që një kontratë tregtie të kushtëzohet me një tjetër, sikurse të...
Çdokush mund të bëjë inovacion. Inkorporomi i inovacionit në biznes të ndihmon ta ruash kohën dhe paratë, dhe të krijon avantazhe konkuruese që të rritësh dhe ta adaptosh biznisin tënd në treg. Por, çka është inovacioni ? Inovacioni në përgjithësi i referohet ndryshimit apo krijimit të një procesi më efektiv, produkti...
Shkurtimisht sipas këtij rregulli, të quajtur ndryshe si Principi i Paretos “rreth 80% e pasojave, vijnë nga 20% e shkaqeve.” Me siguri shumë prej jush kanë dëgjuar për rregullin 80-20, por shumë mund ta shohin me mospërfillje dhe u duket se nuk ka ndonjë lidhje me menaxhimin e përditshëm të...
Dhjetë krizat financiare që tronditën botën! Një krizë financiare zakonisht është një situatë kur kërkesa për para rritet në mënyrë të shpejtë. Deri para disa dekadash, krizat financiare ishte ekuivalente me krizat e bankave. Sot ato mund të kenë formën e çfarëdo krize që ka të bëjë me paratë. Shumë...
Feja islame, si sistem edukimi dhe mënyrë jetese, nuk kujdeset vetëm për sferën shpirtërore të njeriut, sepse duke qenë njëkohësisht një sistem praktik, përmbledh besimin, ashtu edhe jetën, ose sa vlerëson idealen, aq kërkon të përfillet dhe materialja. Brenda këtij koncepti mjaft të pranueshëm për arsyen, Islami e sheh...