Rritja e çmimeve të karburanteve, vajit ushqimor, miellit e bukës kanë qenë së fundmi temat kryesore të ekonomisë në Kosovë. Situata ka ngjallur panik te qytetarët se sa rezerva shtetërore ka Kosova Lufta në Ukrainë dhe pengesat në zinxhirin e furnizimit shkaktuan panik në disa prej vendeve të Ballkanit, përfshirë...
Rritja e inflacionit dhe rënia e standardit jetësor do të jenë vetëm disa nga pasojat e luftës në Ukrainë, që do t’i arrijnë edhe qytetarët e Kosovës, thotë profesori i ekonomisë në Universitetin e Prishtinës, Berim Ramosaj. Sipas tij, Kosova do të jetë në mesin e atyre vendeve që do të kenë...
Hamdi Jupolli, 62-vjeçar nga Prishtina, të dielën, më 27 shkurt, siguroi 100 kilogramë miell në një nga fabrikat e miellit në qytetin e Podujevës. Dhe, ai nuk ishte i vetmi. “Në mulli ka pasur kolona të gjata të veturave që kanë pritur që të furnizohen me miell. Frikësohem edhe nga...
Bordi i ZRrE-së ka aprovuar rritjen e çmimit të rrymës për konsumatorët që tejkalojnë konsumin mbi 800 kilovat. Ata që shpenzojnë rrymë më shumë se 800 kilovat, tarifa për ta do të jetë 12 cent më e larta dhe 5.9 cent më e lira. “Blloku tani të zhvendoset në 800 kWh....
Agjencia e Statistikave të Kosovës (ASK) ka publikuar “Indeksin e Çmimeve të Prodhimeve dhe Çmimet në Bujqësi“ për tremujorin e katërt (TM4 2021) ASK-ja ka bërë ndërrimin e vitit bazë të indeksit nga 2010=100 në 2015=100 sipas metodologjisë së Eurostatit. Ky publikim është i bazuar në grumbullimin e çmimeve të prodhimeve...
Në gjysmën e dytë të janarit suksesivisht mandarina ua lë “primatin”  dy produkteve të tjera, poashtu tashmë goxha popullore – mollëve dhe portokallit. Mollët, në të shumtën janë prodhim kosovar, pra vendor, ndërsa portokalli me shumicë importohet nga Shqipëria, Greqia dhe Turqia. Këto produkte, poashtu  i bëjnë popullore çmimi...
Vetëm gjatë këtij viti, Administrata Tatimore e Kosovës ka identifikuar mbi 3100 punëtorë pa kontrata pune. Po ashtu, 22 për qind e bizneseve që kanë llogari tatimore, nuk kanë deklaruar tatimet. ATK, platforma Civikos d he Iniciativa Kosovare për Stabilitet kanë mbajtur diskutimin me organizatat nga shoqëria civile rreth formalizmit...
Në fund të shtatorit, Qeveria mori vendim që arsimi i lartë në Kosovë të jetë pa pagesë, studentët e nivelit Bachelor dhe Master në universitetet publike në Kosovë, duhet të paguajnë për paraqitjen e provimeve për herë të dytë. Sipas MAShT-it, këto pagesa janë përcaktuar me qëllim të ngritjes së...
Në tremujorin e katërt 2020 janë regjistruar gjithsej 2.868 ndërmarrje, e cila paraqet rritje prej 10.60 për qind krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2019, ndërsa krahasuar me tremujorin e njëjtë të vitit paraprak ka rritje për 11.76% të ndërmarrjeve të regjistruara. Kjo është bërë e ditur në raportin...
Kosova ka rritur eksportin e mallrave me 73.6 për qind, kurse importi ka shënuar rritje për 6.2 për qind, kurse Shqipëria, Gjermania dhe Zvicra janë partnerët kryesor për eksport gjatë dhjetorit të 2020-së.Kështu thuhet në raportin “Statistikat e Tregtisë së Jashtme, dhjetor 2020”, prezantuar nga Agjencia e Statistikave të...