Ngjarja u zhvillua në fshatin Zllapek të Pejës, ku nga ky projekt përfituan 10 fermerë nga komuniteti boshnjak në këtë rajon. Në kuadër të projektit "Mbështetja e prodhueseve dhe përpunueseve të qumështit me pajisje bujqësore të komunitetit boshnjak", Agjencia Turke për Bashkëpunim dhe Koordinim (TIKA) ka dhuruar pajisje për fermerët...
Shija e veçantë e çokollatës që na josh prej në moshë të vogël është ndër industritë më të mëdha në botë në sektorin e ushqimit. TRT Balkan ju sjell listën e eksportuesve dhe importuesve më të mëdhenj, dhe popujt që konsumojnë më shumë këtë produkt. Çokollatat janë ndër shijet më...
Kushtet e shitblerjes Asnjë shitblerje nuk mund të konsiderohet e saktë nëse nuk i përmbush shtatë kushte, të cilat janë: 1. Mirëkuptimi midis dy kontraktuesve. Duhet që patjetër të arrihet mirëkuptimi i dy kontraktuesve në shitblerje, argument për këtë është fjala e Allahut i cili thotë: يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ لاَ تَأْكُلُواْ أَمْوَالَكُمْ...
Shtyllat e shitblerjes Shitblerja ngrihet dhe ndërtohet në tri shtylla: 1. Kontraktuesit, të cilët janë tregtari dhe blerësi. 2. Ajo mbi të cilin po bëhet kjo kontratë, dhe ajo është malli dhe vlefta. 3. Mënyra e kontraktimit; këtu hynë, ato të cilat dalin nga kontraktorët si shenjë e lidhjes së një akti. Akti...
Llojet e shitblerjes Shitblerjen mund ta ndajmë në mënyra të ndryshme, më poshtë do të mundohemi t’i përmendim ato: 1. Nga aspekti i mënyrës së aktit mund ta ndajmë: a) Shkëmbim i monedhave me mallra. Kjo është mënyra më e përdorur e shitblerjes si p.sh: blerja e një makine me lekë. b) Shkëmbimi...
Duke u nisur nga nevoja e madhe që kanë sot muslimanët shqiptarë për njohjen e marrëdhënieve tregtare (shitblerjen), menduam të japim edhe ne një mund, sado të vogël, në sqarimin e kësaj çështjeje. Për faktin se nuk jemi nga kalorësit e kësaj fushe, do të mundohemi të përmendim çështjet më...
Meqë feja islame është fe e përkryer dhe përfshinë të gjitha ibadetet që njerëzit i kryejn ndaj Allahut dhe të gjitha veprat, traditat dhe raportet që ata i veprojnë mes veti, prandaj kjo fe edhe i sqaron të gjitha këto në formë të përgjithshme dhe të detajizuar. Ndër traditat që...
Telashet në ekonominë supërfuqisë europiane Presidenti i Unionit Industrial Gjerman (BDI) Siegfried Russwurm tha se një në gjashtë kompani industriale në Gjermani po e zhvendos prodhimin jashtë vendit për shkak të kostove të larta të punës dhe energjisë. BDI ka kryer hulumtime mbi kushtet e prodhimit dhe biznesit të kompanive industriale...
Çmimet për udhëtimin ajror janë rritur përsëri. Por ata që udhëtojnë nëpër Evropë nga aeroportet gjermane do të ndikohen nga kjo rritje. Aktualisht, do të preken edhe pasagjerët që udhëtojnë për në Gjermani. Në një intervistë me Bild am Sonntag të Gjermanisë në maj, CEO i TUI Sebastian Ebel tha se...
Flet Adi Haxhiymeri, kreu i Shoqatës së Prodhuesve të Miellit Duhet të mësohemi, që të paktën në vitet e ardhshme, çmimet do të shënojnë rritje. Kjo rritje fatkeqësisht, nuk është vetëm në artikullin e ndjeshëm siç është mielli, por edhe në të gjitha produktet e tjera. Dhe çmimi i...