Termocentralet me qymyr në Ballkanin Perëndimor e ndotin më së shumti ajrin në Europë. Sipas disa statistikave të publikuara nga Radio Evropa e Lirë, termocentralet në këtë pjesë të kontinentit gjatë vitit të kaluar kanë emetuar pesë herë më shumë dioksid squfuri dhe 1.8 herë më shumë pluhur sesa nivelet...
Instituti GAP publikoi raportin “Ndikimi i luftës në Ukrainë në ekonominë e Kosovës”. Lufta në Ukrainë ka ndikuar në rritje të ndjeshme të çmimeve të produkteve bazë. Rusia dhe Ukraina janë ndër eksportuesit më të mëdhenj në botë të disa produkteve kryesore bazike sikurse grurit, misrit, gazit, naftës, vajit dhe fertilizuesve,...
Nga Adrian Civici Analiza ekonomike e së drejtës, apo “ligji nën optikën ekonomike” është një disiplinë relativisht e re që kërkon të shpjegojë fenomenet juridike falë metodave dhe koncepteve të shkencës ekonomike. Duke ndërthurur teorinë juridike me teorinë ekonomike, “Ligji dhe ekonomia” tenton ti shpjegojë “ndryshe” fenomenet klasike juridike. Aktualisht, koncepti...
The Economist Duke pushtuar Ukrainën, Vladimir Putini do të shkatërrojë jetët e njerëzve larg fushës së betejës – dhe në një shkallë që edhe ai mund të pendohet. Lufta po godet një sistem global ushqimor të dobësuar tashmë nga Covid-19, ndryshimi i klimës dhe një goditje e tregjeve energjetike. Eksportet e...
Agjencia e Statistikave të Kosovës ka publikuar të dhënat preliminare për shkurorëzimet. Sipas të dhënave nga Agjencia rezulton se është rritur numri i shkurorëzimeve nga janari, megjithatë në muajin shkurt numri i divorceve ka qenë më i madh. Agjencia njofton se në “Statistikat e Lindjeve Vdekjeve Kurorëzimeve dhe Shkurorëzimeve” figurojnë 344...
Vetëm vitin e kaluar, sipas të dhënave të Bankës Qendrore të Kosovës, remitencat kanë kapur vlerën e rreth 1.2 miliard eurove. Shuma ka qenë rekorde për Kosovën. Sipas mekanizmave financiarë ndërkombëtarë, këto dërgesa kanë ndikuar edhe në rritjen ekonomike në Kosovë, e cila, vitin e kaluar, ka qenë mbi 10...
Në shikim të parë, prej pushtimit të Ukrainës e deri sot Rusia ka qenë në gjendje ta shmang kolapsin ekonomik. Që nga shkurti është prekur nga sanksionet e vëna prej vendeve perëndimore. Goditja fillestare e detyroi mbylljen e përkohshme të tregut të aksioneve në Rusi, me njerëzit që rrinin në rreshta...
Ka ikur koha kur bitcoin, etheriumi dhe kriptovalutat e tjera mund të mendoheshin si një kënd i veçantë i tregjeve financiare. Në një raport të ri, Bordi i Stabilitetit Financiar (FSB) – një organ ndërkombëtar që bashkon rregullatorët e 24 vendeve dhe juridiksioneve – tha se tregu i kriptovalutave “me...
Portali “Numbeo” ka përditësuar listën vjetore të vendeve më të shtrenjta dhe më të lira për të jetuar në botë. Lista funksionon duke llogaritur koston e banesave, veshjeve, ushqimit, transportit, internetit, shërbimeve komunale, sendeve ushqimore dhe një sërë parametrash të tjerë. Kosova renditet në vendin e 134-të në botë dhe është...
Qytetarët e Kosovës kanë aktualisht mbi 3 miliardë euro borxhe nëpër banka. Këto para qytetarët i kanë marrë për investime të ndryshme, por edhe për pushime e blerje luksoze. “Kredi për Bajram”, kjo është vetëm njëra nga shumë ofertat e një banke, që bënë për t’i joshur qytetarët e Kosovës...