Çmimet e druve në Kosovë kanë shënuar një ngritje në krahasim me muajt e kaluar për shkak të sezonit të dimrit. Aktualisht, një metër dru kushton prej 70 deri 80 euro. Rritje të çmimi ka pësuar edhe buka, nga 50 në 60 cent. Kurse, një ton pelet ka shkuar...
Ajo që vazhdon të mbetet e paqartë në këtë situatë është forma e ekzekutimit të pagave për grevistët. Drejtorët komunalë të Arsimit ka nisur t’i shqetësojë paralajmërimi i Qeverisë se grevistët nuk do t’i marrin pagat për aq kohë sa janë në grevë. Ndaj këtyre paralajmërimeve ka reaguar Sindikata e...
Që marrëdhënia jonë kolektive me plastikën është e pashëndetshme, është dokumentuar mirë. Është një marrëdhënie që ne e marrim si të mirëqenë dhe nga e cila luftojmë për të ecur përpara, pavarësisht natyrës së saj shpesh toksike. Por është gjithashtu një që kuptohet pak. Gjetjet e publikuara të martën nga lëvizja...
“Njerëzit do të dalin në rrugë” anembanë botën nëse nuk ndërmerren hapa për të mbrojtur shtresat më vulnerabël nga inflacioni, paralajmëroi të mërkurën shefja e Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN), Kristalina Georgieva. “Është e rëndësishme të mbahet parasysh se ky ndikim i ndërthurur i disa krizave të njëpasnjëshme, po teston durimin...
Banka Qendrore e Shteteve të Bashkuara të Amerikës i ka shtyrë normat e interesit në nivelin më të lartë në pothuajse 15 vjet, ndërsa lufton për të frenuar rritjen e çmimeve në ekonominë më të madhe në botë. Rezerva Federale njoftoi se po rriste normën e saj bazë me 0.75...
Sa biznese të vogla kanë  strategji? A kanë strategji sipërmarrësit e biznesit të vogël? A janë bizneset e vogla strategjike, apo bizneset e vogla thjesht taktike që kuptojnë se si ta kalojnë muajin? Megjithatë, strategjia  një biznes të vogël vetëm mund ta ndihmojë, jo ta pengojë atë. E pra, kjo...
Zëvendësdrejtori menaxhues i Fondit Monetar Ndërkombëtar, Bo Li, ka treguar përshtypjet e tij pas vizitës dyditore që zhvilloi në Kosovë. Ai ka thënë se ekonomia e Kosovës ka treguar elasticitet të konsiderueshëm përballë goditjeve që vijnë nga pandemia dhe rritjeve të fundit të çmimeve të mallrave, njofton Klan Kosova. “Autoritetet u...
Prodhimi i Brendshëm Bruto (PBB) gjatë vitit 2021 ka arritur në 7.96 miliardë euro, ku për kokë banori është 4,486 euro. Kështu thuhet në raportin “Bruto Produkti Vendor (BPV) me Qasjen e Shpenzimeve dhe të Prodhimit, viti 2021“, prezantuar nga Agjencia e Statistikave të Kosovës. Sipas ASK-së, rritja reale e PBB-së...
Ekzistojnë kritere të ndryshme për klasifikimin e punëve bankare, por kriteret më të rëndësishme janë: a) sipas bilancit analitik, b) sipas parimit funksional dhec) sipas afatit. a) Ndarja e punëve bankare sipas bilancit analatik- është bërë varesisht nga pozita e një pune bankare në bilancin e bankës, përkatësisht varësisht nga ajo se, në...
Ekonomia – Ky term rrjedh nga greqishtja e vjetër nga fjala οἶκος , dhe do të thotë “shtëpi, tempull, kamp, hallë” dhe fjala νόμος , që do të thotë zakon, rregull, principe të udhëheqjes në shtëpi,familje,ekonomi dhe më gjërë, shtet . Ekonomia është një shkencë shoqërore që merret me studimin e prodhimit, shpërndarjes dhe konsumit të...