Kompania agroteknike me bazë në Zelandën e Re, Robotics Plus, ka lansuar një mjet autonom, shumëpërdorimësh, modular për bujqësinë që mund të revolucionarizojë industrinë duke lehtësuar mungesat e vazhdueshme të fuqisë punëtore dhe duke thjeshtuar detyrat bujqësore. Roboti mund të mbikëqyret në një flotë automjetesh nga një operator i vetëm...
Në Bangladesh, fermerët po ringjallin praktikën bujqësore të stërgjyshërve të tyre për rritjen e të mbjellave në varka lundruese, ndërsa rritja e nivelit të deteve dhe përmbytjet e stuhive kërcënojnë gjithnjë e më shumë toka bujqësore. Me përmbytjet gjithnjë e më të shpeshta, që përbëjnë një kërcënim në rritje për...
Gjatë këtij viti, në gjithë territorin e Kosovës është planifikuar që të mbillen rreth 80 mijë hektarë me drithëra. Vetëm me kulturën e grurit është paraparë që të mbillen rreth 70 mijë hektarë. Këto shifra përafërsisht, kanë përcjellur të mbjellat vjeshtore në Kosovë për disa vite rresht. Por, a...
Shumica e njerëve nuk e dinë se sa ndikon industria e bujqësisë në jetën e tyre të përditshme. Më pak se 2% e fuqisë punëtore amerikane ishte e punësuar drejtpërdrejt në bujqësi në vitin 2000.  Për të përmirësuar marrëdhëniet e konsumatorit me këtë industri, organizata si Future Fermers of...
Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural (MBPZHR) ka njoftuar se ka hapur nga sot periudhën e aplikimit për pagesa direkte/subvencione për fermerët që merren me kultivimin e qumështit. Në bazë të komunikatës për media nga kjo ministri, subvencionimi do të bëhet sipas kategorive të cilësisë, si për therrjet e...
Ministria e Bujqësisë nga dje ka hapur periudhën për aplikim për disa masa mbështetëse në kuadër të Programit për Bujqësi dhe Zhvillim Rural për vitin 2022. Investimet këtë vit, përmes këtij programi, kapin vlerën mbi 26 milionë euro. Përmes këtij programi, do të përkrahen projektet investive të fermerëve dhe agrobizneseve në...
Fermerët në Kosovë parashikojnë që nga fushata e korrje-shirjeve të grurit të sigurohen rreth 50 për qind e kërkesave të popullatës për ushqim. Për shkak të kushteve të pafavorshme klimatike dhe shtrenjtimit të çmimit të produkteve për mbrojtjen e bimëve, ata nuk janë në gjendje të garantojnë sasi dhe cilësi...
Rritja edhe e çmimit të derivateve të naftës dhe tregu jo i sigurt, ka bërë që fermerët të mos jenë shumë entuziastë të merren me bujqësi. Agresioni rus mbi Ukrainën ka bërë që shumë çmime të produkteve ushqimore të rriten. Mes tyre edhe ai i miellit, e rrjedhimisht edhe i...
Numri i insekteve fluturuese ka rënë me gati 60 % në më pak se 20 vjet, ka gjetur një studim i ri alarmues. Rënia e madhe kërcënon të gjithë ekosistemin tonë, kanë paralajmëruar shkencëtarët pas studimit – por ne ende mund t’i kthejmë gjërat. Çfarë tregojnë rezultatet e sondazhit? Duke përdorur të...
Çmimet enorme të ngritura jashtë çdo parashikimi dhe tej mase të shtrenjta për bujqit kosovarë, do të ndikojnë domosdo në rrjedhën e mbjelljeve pranverore, në përbushjen e planit të sipërfaqeve të planifikuara për të mbjellat me kultura pranverore, por edhe në përmbushjen e standardeve për plehërimin e tokës së...