20 vjet pas futjes në qarkullim euro është etabluar si valuta e dytë më e rëndësishme në botë. Një e katërta e rezervave valutore në botë mbahen në euro. Por tani ajo shihet si e rrezikuar nga zhdukja. Me të drejtë? Në SHBA vlon një zënkë e hidhur për buxhetin...
Shoqëria islame si çdo shoqëri tjetër ka nevojë për ndërmjetësues financiar, mirëpo principet e bazuara në Sheriat nuk e lejojnë një shoqëri islame të përfitoj nga këto ndërmjetësime financiare të bazuara në kamatë, pagim apo marrje të kamatës, gjë që ësh Principet e udhëzimit dhe punës së bankave islame janë...
Dhjetë krizat financiare që tronditën botën! Një krizë financiare zakonisht është një situatë kur kërkesa për para rritet në mënyrë të shpejtë. Deri para disa dekadash, krizat financiare ishte ekuivalente me krizat e bankave. Sot ato mund të kenë formën e çfarëdo krize që ka të bëjë me paratë. Shumë...
Kur Minos Zombanakis shpiku LIBOR (London Interbank Offered Rate) – norma ndërbankare e ofruar e Londrës, gjysmëshekulli më parë, nuk kishte si ta dinte se ‘do të shkëlqente’ në një prej skandaleve më të mëdha financiare në histori. Në këtë numër të ‘Monitor’ do të botojmë një artikull “nga tregjet...
Pyetja: A pranohet namazi në ato xhami dhe ato shtëpi që janë blerë me kredi (kamat)? Kjo gjë është përhapur dhe po përhapet shumë në perëndim. Allahu ju shpërbleftë! Përgjigja: Namazi i cili falet nëpër ato xhami apo shtëpi që janë blerë me kamatë është i pranuar dhe lejohet të falemi nëpër...
Pyetja: Ku ndryshon kamata nga kredia dhe sa here përmendet zekati në Kuran? Përgjigja: Falenderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen, shokët dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit. Ajo që është e përbashkët ndërmjet...
Pyetja: E nderuara redaksi kam një pyetje: 1) A është haram te punosh në bankë vetëm në sektorin e kredive apo edhe në sektorët e tjerë? 2) A lejohet ruajtja e parave në xhirollogarinë rrjedhëse, kur dihet se edhe prej atyre parave banka fiton interesin? Ju dëshiroj punë të mbarë! Selamu alejkum! Përgjigjja: Falënderimet i takojnë...
Pyetja: Më intereson në lidhje me kredinë qe jep komuna për ta rimëkëmbur ekonominë, a lejohet të aplikoj për marrjen e kredisë me 1% për 5 vite kohë për ta kthyer, në mënyrë që të fillojë një punë? Përgjigja: Falenderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin...
Pyetja: A lejohet ruajtja e parave në bankë ? Përgjigja: Falenderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen, shokët dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit. Ajo që njihet tani pothuajse në të gjitha bankat është...
Pyetja: Es selamu alejkum ue rahmetullahi ue berekatuhu. Pyetja ime qëndron se si është e mundur që herë pas here nëpër botë dhe tek ne, në raste krizash vlera e  “parasë së letrës” ndryshon më shumë raste në mënyrë të egër për shoqërinë në përgjithësi. Problemin e nis për shkak...