Në vitin 945, një dorë e panjohur do të braktiste para portës së manastirit të Aurillac në Auvergne, një foshnjë të mbështjellë me pelena. Murgjit e mirë do ta mermin fëmijën e gjorë dhe do ta pagëzonin me emrin Gerbert. Fëmija do të rritej në manastir, ku edhe do...
Në shikim të parë, prej pushtimit të Ukrainës e deri sot Rusia ka qenë në gjendje ta shmang kolapsin ekonomik. Që nga shkurti është prekur nga sanksionet e vëna prej vendeve perëndimore. Goditja fillestare e detyroi mbylljen e përkohshme të tregut të aksioneve në Rusi, me njerëzit që rrinin në rreshta...
Një përpjekje dekadash e dështuar e politikanëve të Shteteve të Bashkuara për të thyer shtrëngimin e disa vendeve të zgjedhura në tregun e naftës ka gjetur jetë të re pasi lufta në Ukrainë ngriti çmimet në një nivel më të lartë pothuajse 14-vjeçar. Një komitet i Senatit të SHBA miratoi...
Banka e Anglisë (BoE) rriti sot normën e interesit me 25 pikë bazë në 1 për qind, duke arritur niveli më të lartë që nga viti 2009. Gjashtë nga nëntë anëtarët e Komitetit të Politikës Monetare e mbështetën masën ndërsa tre votuan për një rritje prej 50 pikë bazë, thuhet...
Çmimet botërore të ushqimit kanë shënuar rënie të lehtë gjatë prillit pasi në mars shënuan nivele rekorde, tha të premten agjencia për ushqim e Kombeve të Bashkuara. Në indeksin e çmimeve të ushqimit të Organizatës për Ushqim dhe Agrikulturë, që ndjek të gjitha trendet globale të çmimeve ushqimore, niveli i...
Presidenti Joe Biden riktheu festimet në Shtëpinë e Bardhë me rastin e Fitër Bajramin një ditë që shënon fundin e Ramazanit, festime që paraardhësi i tij e kishte hequr nga axhenda. Gjatë Ramazanit myslimanët në mbarë botën zakonisht agjerojnë deri në perëndim të diellit. Fundi i tij shpesh nënkupton mbledhjen...
Mungesa globale e gjysmëpërçuesve ka ndërprerë seriozisht prodhimin e makinave në Gjermani, por prodhuesit e biçikletave elektrike janë gjithashtu nën sulm, paralajmëroi shoqata ZIV. Prodhimi i biçikletave ka filluar të vonohet, tha Zweirad-Industrie-Verband. “Problemet tona me (prodhimin) e biçikletave elektrike janë të ngjashme me ato në industrinë e automobilave. Problemi nuk...
Në një editorial të saj, Financial Times trajton çështjen e luftës në Ukrainë me titull “Lufta e Shenjtë e Kremlinit kundër Ukrainës. Kisha Ortodokse Ruse i ka dhënë mbështetje ideologjike pushtimit.” Gazeta thotë se ideja e një “lufte të shenjtë” në Evropë mund të duket si një kthim në shekujt...
Rreziku i dyfishtë i ngadalësimit të rritjes ekonomike dhe i inflacionit të lartë, ose stagflacionit, do të dëmtojnë ekonominë globale gjatë këtij viti, ndërsa lufta e Rusisë kundër Ukrainës po përkeqëson ngadalësimin e rimëkëmbjes nga pandemia e koronavirusit, sipas studimit të Financial Times. FMN pritet të ulë parashikimet e saj,...
Gati 400 milionë njerëz në 45 qytete në Kinë janë nën izolim të plotë ose të pjesshëm si pjesë e politikës strikte të Kinës për zero Covid. Së bashku ato përfaqësojnë 40%, ose 7.2 trilion dollarë, të produktit të brendshëm bruto vjetor për ekonominë e dytë më të madhe...