Dollari amerikan po humb statusin e tij si monedhë rezervë më shpejt nga sa mendohej më parë, pasi shumë analistë nuk e kanë marrë parasysh lëvizjen drastike të monedhës vitin e kaluar. Pjesa e dollarit në rezervat globale u ul vitin e kaluar dhjetë herë më shpejt se mesatarja e...
Të ftohtit dimëror që këtyre ditëve të janarit ka nisë të përfshijë disa rajone të Europës dhe të botës, ka ndikuar, pa humbur kohë, në lëvizjen e çmimeve të energjisë elektrike në bursat ndërkombëtare të energjisë. Sot, në mëngjes në tregjet europiane të rrymës janë ofertuar sasitë e energjisë të dedikuara...
Kosova dhe Shqipëria do ta funksionalizojnë Bursën Shqiptare të Energjisë – ALPEX sivjet. Fundi i dhjetorit të vitit që e lamë pas, Shqipëria dhe Kosova miratuan rregullat e tregut të energjisë elektrike për funksionimin e ALPEX-it. Krijimi i bursës përbën lajmin me të rëndësishëm të energjisë pas funksionalizimit të rrjetit...
Ndonëse, autoritetet në Kosovë kishin konfirmuar se nga janari i këtij viti qeset e plastikës do të bëheshin me pagesë, një masë e tillë nuk ka nisur të aplikohet. Arsyeja e mosaplikimit të kësaj mase, sipas zëvendësministres të Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, Linda Çavdarbasha është mosfinalizimi në tërësi i...
Eksportet bujqësore drejt rajonit dhe BE-së u rritën në vlerën e 55.1 miliardë lekëve gjatë vitit 2022, duke shënuar kuotën më të lartë të rritjes ndonjëherë në ekonominë bujqësore shqiptare, sipas ministrisë së Bujqësisë. Duke iu referuar statistikave, ministrja e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural Frida Krifca tha se, eksportet bujqësore...
Në këtë hyrje të historisë së liberalizmit , Álvaro Martín do të shpjegojë se çfarë është liberalizmi, do të përshkruajë fazat kryesore të tij dhe do të flasë për teoricienët e tij, si dhe kontributet e tij kryesore në këtë shkencë. Koncepti i liberalizmit është përdorur gjithmonë gjerësisht në fushat e Shkencave...
Nga: Les Nemethy, CEO Euro-Phoenix Financial Advisers Ltd., ish-bankier në Bankën Botërore Kemi pasur norma kaq të ulëta interesi gjatë dekadës së fundit (deri kohët e fundit), pjesërisht për shkak se formimi i ri i kapitalit ka qenë i bollshëm. Ky artikull do të shqyrtojë tezën se gjatë dekadës së ardhshme, kapitali...
Sot gjatë ditës, një megavat-orë energji elektrike në tregun ndërkombëtar të energjisë elektrike (HUPXX), ka kushtuar (çmimi bazik) saktësisht 184,67 euro, ndërsa në orët e pikut, kur konsumi shtohet goxha shumë në të gjitha vendet dhe njëherësh edhe kërkesat për import janë dukshëm të rritura, çmimi ka qenë 216,25...
E Marta e Zezë ishte 29 tetori 1929, dita kur pati një rënie prej 12% në Dow Jones Industrial Average. Ky indeks mat performancën e disa prej kompanive kryesore të listuara në bursën e Nju Jorkut. Dita e së Martës së Zezë raportoi një rënie të ngjashme me një ditë...
Vlera e tregut e Turkish Airlines arriti në 191,3 miliardë lira turke (10,26 miliardë dollarë), duke e tejkaluar kompaninë ajore gjermane Lufthansa, vlera e së cilës është 9,28 miliardë euro (9,73 miliardë dollarë). Çmimi i aksioneve të transportuesit turk, i cili ishte 20,02 lira turke (1,54 dollar) më 31 dhjetor...