Sfidat e muslimanëve në Britani: deri jashtëqitje qeni e shpim gomash…

Rreth 42 për qind e xhamive apo institucioneve islame kanë përjetuar sulme të nxitura nga urrejtja fetare në tre vitet e fundit, thuhet në një raport të publikuar rishtazi në Mbretërinë e Bashkuar.

Sondazhi, i pari i këtij lloji, u krye bashkërisht nga dy organizata muslimane britanike – Angazhimi dhe Zhvillimi i Muslimanëve (MEND) dhe Regjistrimi i Muslimanëve.

Në raport thuhet se forma më e zakonshme e sulmit të përjetuar nga xhamitë dhe institucionet e tjera islame ishte vandalizmi, i ndjekur nga thyerjet ose vjedhjet (34 përqind), dhe 83 përqind që sulmoheshin të paktën një herë në vit.

Raporti zbulon gjithashtu se gati 17 për qind e xhamive janë përballur me abuzim fizik të drejtuar ndaj stafit ose besimtarëve, ku një xhami që raportoi se një klerik fetar u godit me thikë jashtë hyrjes së përparme të xhamisë.

Zyrtarët e xhamive përshkruan se kanë marrë kërcënimeve për dhunë fizike në platformat e njohura të mediave sociale dhe për abuzimin e përgjithshëm. Në raport, ata kanë shprehur zhgënjimet e tyre dhe se si krimet e urrejtjes të nxitura nga islamofobia po ndikojnë në mirëqenien e tyre.

“Ne kemi parë individë që thyenin xhamat, vandalizonin automjetet e besimtarëve dhe spërkatnin mbishkrime raciste mbi ndërtesën e xhamisë”, citohet të ketë thënë një zyrtar i paidentifikuar i xhamisë.

Gati dy të tretat e 113 xhamive që morën pjesë në sondazh raportuan se sulmet dëmtuan komunitetin më të gjerë, me 9% që raportuan se xhamitë ose institucionet e tyre islame ishin shpesh në shënjestër, të paktën çdo tre muaj.

Raporti tregoi se 15 përqind e xhamive panë një rritje të sulmeve gjatë pandemisë COVID-19.

Toufik Kacimi, imami i xhamisë Sainsbury Park në veri të Londrës, tha për Al Jazeera-n se sulmet me motive fetare janë shtuar gjatë viteve, me incidentin e fundit që ndodhi javë më parë kur një pjesëtar i publikut hodhi jashtëqitjet e qenit në xhami.

“Vetëm Ramazanin e kaluar, një burrë shpoi gjashtë makina që u përkisnin besimtarëve; kemi marrë edhe telefonata me kërcënime dhe letra urrejtjeje,” tha ai.

Kacimi tha gjithashtu se disa nga sulmuesit pretendojnë se janë muslimanë, me qëllimin për të hyrë në xhami, por më pas vjedhin para dhe telefona celularë nga kutia e donacioneve dhe xhaketat e njerëzve.

“Mund të themi se krimet e urrejtjes kundër muslimanëve janë rritur ndjeshëm në tre vitet e fundit dhe kjo po na kushton më shumë para; ne kemi punësuar katër roje sigurie dhe kemi vendosur më shumë kamera CCTV në ambientet e xhamisë dhe kjo është një barrë e madhe financiare për ne,” tha ai.

Reagimi i policisë

Sondazhi hetoi gjithashtu reagimin e policisë së Mbretërisë së Bashkuar ndaj sulmeve të tilla. Ai tha se 85 për qind e xhamive që janë sulmuar ose kërcënuar i kanë raportuar këto incidente në polici.

Rreth 55 për qind e xhamive janë shprehur të kënaqura me reagimin e policisë, ndërsa 38 për qind kanë thënë se nuk është ndërmarrë asnjë veprim policor kur kanë raportuar incidentin, thuhet në raport.

Përveç kësaj, 28 për qind e të anketuarve thanë se policia ka ofruar mbikëqyrje shtesë për xhamitë për shkak të raportimeve të tyre; megjithatë, 15 për qind e atyre e konsideruan të panevojshme të kontaktojnë policinë dhe të raportojnë sulmin, duke supozuar se policia nuk do të ndërmerrte asnjë veprim.

Megjithatë, drejtuesi i këshillit të shefave të policisë kombëtare të Mbretërisë së Bashkuar për krimet e urrejtjes, zëvendës shefi i policisë Mark Hamilton, hodhi poshtë akuzat, duke thënë se ata i marrin seriozisht të gjitha raportet e krimeve të urrejtjes, pasi ato kanë një ndikim shkatërrues mbi viktimat individuale dhe komunitetet e përfshira.

“Ne punojmë shumë për të ndërtuar besimin duke u angazhuar me komunitetet e prekura në nivel lokal dhe kombëtar. Ne jemi në kontakt të rregullt me ​​partnerët tanë në bamirësinë që mbështesin komunitetet muslimane dhe unë do të inkurajoja këdo që vuan nga krimet e urrejtjes ta raportojë atë në polici,” tha ai për Al Jazeera-n.

“Çdokush ka të drejtë të jetojë jetën e tij dhe të praktikojë fenë e tij, pa frikën e abuzimit të synuar për atë që është, qoftë fizikisht apo verbalisht; dhe ne do të përpiqemi gjithmonë ta mbrojmë këtë të drejtë.”

Rekomandime për policinë

Azhar Qayum, drejtori i MEND tha për Al Jazeera-n se, megjithëse i kanë dokumentuar shqetësimet e tyre, ata gjithashtu i kanë dhënë rekomandime policisë për të trajtuar krimet islamofobe të urrejtjes në MB.

“Nuk kemi marrë ende një përgjigje nga qeveria; por ne kemi dhënë disa rekomandime, duke përfshirë policinë për të përmirësuar lidhjet me komunitetin e tyre lokal musliman dhe xhamitë dhe për të zbatuar veprime të shpejta kur ndodhin sulme të tilla, dhe një shpjegim të plotë kur nuk ndërmerret asnjë veprim dhe ne do të monitorojmë për të parë nëse ato janë zbatuar,” tha ai.

Disa xhami të përmendura në raport deklaruan gjithashtu se heshtën për këto sulme për një sërë arsyesh.

Rreth 64 për qind e xhamive raportuan se kishin frikë se këto sulme do të kishin një ndikim negativ në komunitetet myslimane, me përgjigjet që varionin nga dekurajimi i adhuruesve nga frekuentimi i xhamive, deri te shkaktimi i përçarjeve në komunitet tek muslimanët që humbnin besimin te policia.

Statistikat e Zyrës së Brendshme të Mbretërisë së Bashkuar kanë rregjistruar 6,377 krime të urrejtjes fetare midis marsit 2020 dhe 2021, ku e pothuajse gjysma e tyre prekin komunitetin musliman në Britani, i cili vlerësohet të jetë rreth 2.8 milionë ose 4.4 për qind e popullsisë britanike./tesheshi/

Artikulli paraprakPuna e fundjavës ka pasoja negative!
Artikulli tjetërEkranet në vetura, rrezik për shoferët!