Mollët shqiptare drejt tregjeve të reja

Teknikat e përmirësuara të prodhimit po nxisin industrinë në zhvillim të eksportit të mollëve në Shqipëri. Në vitin 2010, vendi nuk shiti asnjë mollë jashtë shtetit, por në vitin 2019 eksportoi gjithsej 13,000 ton mollë me një vlerë prej 1.2 milionë dollarësh, një rritje prej 18.6 për qind në krahasim me vitin e kaluar. Nga këto, rreth 5,770 tonë u dërguan në Bashkimin Evropian, një rritje prej 309 për qind në vitin 2018.

Prodhimi i frutave jep një kontribut të rëndësishëm në sektorin bujqësor të Shqipërisë, duke zënë rreth 20 për qind të prodhimit të përgjithshëm bujqësor. Mollët janë një nga frutat kryesore të kultivuara në vend dhe eksportet, edhe pse ende modeste, po rriten pasi teknikat e përmirësuara të kultivimit sjellin cilësi më të mirë.

Shqipëria renditet gjithashtu si një nga konsumatorët më të mëdhenj të mollëve në Evropë. Sipas statistikave të publikuara nga Ministria e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural, konsumi i mollës në Shqipëri është 25 kg për frymë, krahasuar me një mesatare prej 19 kg për frymë në të gjithë Bashkimin Evropian.

Dy zonat kryesore të rritjes janë Korça, në juglindje të vendit, dhe Dibra, ku ndodhet rreth 70 për qind e prodhimit total të mollëve në Shqipëri. Në mënyrë thelbësore, kushtet klimatike atje nënkuptojnë se kërkohet shumë pak spërkatje me pesticide, duke lejuar që mollët shqiptare të rriten në mënyrë natyrale.

Prodhimi është rritur në mënyrë dramatike vitet e fundit – duke u rritur nga 12,000 ton në 2000 në 105,900 ton në 2019. Kjo rritje është nxitur nga një zgjerim në zonën e kultivuar, si dhe nga rritja e produktivitetit, që reflekton teknologjitë e përmirësuara në rritje dhe njohuritë teknike. Në total kishte 4,407 ha prodhim në 2019, nga 4,294 ha një vit më parë, një rritje prej 2.63 për qind.

Përmirësimi i standardeve të prodhimit dhe cilësisë do të thotë se për dekadën e fundit, Korça ka eksportuar gjithashtu mollë – kryesisht në vendet fqinje si Kosova, Mali i Zi dhe Maqedonia e Veriut.

Kohët e fundit, mollët shqiptare kanë tërhequr vëmendjen e tregjeve të tjera të mëdha evropiane, përfshirë Bullgarinë, Greqinë, Austrinë dhe Gjermaninë. Greqia është importuesi kryesor, duke marrë rreth 67 për qind të vëllimit të përgjithshëm të eksportit, e ndjekur nga Bullgaria me 12 për qind dhe Serbia me 10 për qind. Më tej, Arabia Saudite, Egjipti dhe Pakistani janë tregje të tjera potenciale me interes.

Që nga viti 2000, BE-ja ka dhënë preferenca tregtare autonome për të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor, duke lejuar pothuajse të gjitha eksportet të hyjnë në BE pa detyrime doganore ose kufizime në sasi. Në fund të vitit 2020, këto preferenca u zgjatën edhe për pesë vite të tjera, duke u ofruar më shumë mundësi fermerëve në rajon për të shitur produktet e tyre në BE.

Së bashku me mbështetjen financiare të qeverisë, e cila e sheh hortikulturën si një sektor prioritar në lidhje me tregtinë, eksportet e mollëve shqiptare duket se do të vazhdojnë të rriten në vitet e ardhshme. fruitnet

Artikulli paraprakSi teknologjia mund të na e vështirësojë punën?
Artikulli tjetërASK organizon javën e regjistrimit të popullsisë në Prishtinë, për tri ditë me radhë

Comments are closed.