PJESA 1/ Idetë kryesore të librit “The Presentation Secrets of Steve Jobs” – Carmine Gallo

Mësoni idetë kryesore të librit nga Carmine Gallo

The Presentation Secrets of Steve Jobs

Zotëroni artin e komunikimit dhe angazhoni publikun

Aftësia për të komunikuar idetë, vlerat dhe besimin e dikujt në një produkt nuk është një dhuratë me të cilën të gjithë thjesht kemi lindur, por siç sugjeron The Presentation Secrets of Steve Jobs, duke parë ata që e bëjnë më mirë, ne patjetër mund të mësojmë. Nxitja personale, së bashku me disa përgatitje serioze, do t’ju mundësojë të komunikoni në mënyrë efektive, të kuptoni veten dhe të fitoni vlerësimin e audiencës, pa rrezikun e mërzitjes së një anëtari të vetëm të audiencës tuaj.

Shumë këshilla të dobishme për:

  • Zbuloni se cilët nga mekanizmat e trurit janë të përfshirë në komunikim.
  • Mësoni të strukturoni një fjalim të shkurtër dhe efektiv.
  • Përvetësoni teknikën e “tregimit të historive” dhe përdorni atë për të ndarë idetë tuaja.

Autori i librit:

Carmine Gallo është gazetar dhe ekspert komunikimi, ka bashkëpunuar me CNN dhe CBS dhe ka qenë konsulent komunikimi për disa prej kompanive më të mëdha në botë (Intel, Cisco, Chevron, Hewlett-Packard, Coca-Cola, Pfizer). Ai është autor i librave bestseller Being Steve Jobs (2010) dhe Thinking Like Steve Jobs (2011). Si një folës i suksesshëm, Gallo u mëson CEO-ve dhe drejtuesve të japin prezantime dinamike dhe të ndajnë histori frymëzuese që shesin produkte, rritin markat dhe frymëzojnë ndryshimin. Ai shkruan për Forbes.com dhe Inc.com. Gallo është gjithashtu një instruktor në zyrën e arsimit ekzekutiv në Shkollën e Dizajnit të Universitetit të Harvardit.

Historitë janë komponenti kryesor në komunikimin efektiv

Njerëz si Steve Jobs dhe si folësit e paraqitur në TED Talks (TED që qëndron për Teknologji, Argëtim dhe Dizajn) janë bërë pika e referencës për këdo që dëshiron të mësojë të komunikojë në mënyrë efektive: këta folës janë në gjendje të ndryshojnë mënyrën se si njerëzit e shohin botën me një prezantim të shkurtër (në një kohë mesatare prej vetëm pesëmbëdhjetë minutash). Të përkthyer në 90 gjuhë dhe me miliona shikime, TED Talks kontribuojnë në një përhapje globale të njohurive në çdo disiplinë, nga arti në ekonomi, nga shëndetësia në teknologji, nga shkenca te çështjet aktuale sociale.

Duke i parë ato si një e tërë, është e qartë nga Bisedat TED se komponenti kryesor i komunikimit efektiv është aftësia për të treguar histori dhe është e qartë se të gjitha ato përmbajnë tre përbërës të domosdoshëm: ato janë “prekëse”, d.m.th. , të aftë për të goditur një akord emocional; ata janë novatorë, kështu që ju mësojnë diçka të re; dhe së fundi, ata lënë një përshtypje të qëndrueshme, që do të thotë se janë vërtet dhe me të vërtetë të paharrueshme.

Zgjidhni çfarë të komunikoni: pasioni është pikënisja, sepse ka një ndikim në tru

Mënyra se si ne mendojmë ndikon në mënyrën se si ne japim informacionin. Mendimet ndryshojnë reaksionet kimike të trurit, kështu që pasioni ynë për një temë dhe besimi që kemi në njohuritë tona kanë një ndikim të drejtpërdrejtë në aftësinë tonë për të folur rreth tyre. Kjo është arsyeja pse është e dobishme të filloni duke bërë pyetjet e mëposhtme: “Për çfarë jam vërtet i pasionuar? Pse dua të flas për këtë produkt ose shërbim?

Folësit e suksesshëm gëzohen me idenë e ndarjes së njohurive dhe entuziazmit të tyre për përfitimet që ofrojnë idetë dhe produktet e tyre. Le të marrim Howard Schultz, themeluesin e Starbucks, i cili merr gjithmonë duartrokitje entuziaste kur tregon historinë se si lindi biznesi i tij: qëllimi i tij “i vërtetë” nuk ishte të shiste kafe, por të krijonte një vend të ndërmjetëm midis shtëpisë dhe vendit të punës, dhe për rrjedhojë punonjës të aftë, me të kënaqur. Për të garantuar shërbim të jashtëzakonshëm ndaj klientit, kafeja Starbucks është produkti, ndërsa biznesi i Starbucks është shërbimi që ata ofrojnë për publikun.

Një efekt dytësor, i cili nuk duhet neglizhuar, është shkaktuar nga fenomeni i plasticitetit, ku ligjërimi i investuar emocionalisht përmirëson kapacitetet e trurit tonë: zonat përgjegjëse për gjuhën bëhen më aktive dhe më efikase kur përdoren për të komunikuar në tema në të cilat ne kemi një kuptim të thellë interesi.

Tregimi i tregimeve: MRI tregon se tregimi stimulon dhe aktivizon trurin

Folësi me ovacionet më të gjata në historinë e TED Talks quhet Bryan Stevenson dhe ai është një avokat për të drejtat civile. Sipas Bryan, një formulë fituese fillon me të folurit për fakte, për përvojat e përditshme. Stevenson i kushtoi 65% të 18 minutave të tij të folurit në tregim.

Sipas një studimi të kryer nga Instituti i Neuroshkencës Princeton, anekdotat personale shkaktojnë një fenomen të quajtur “çiftëzimi i trurit”: truri i narratorit dhe dëgjuesit sinkronizohen nga tregimi. Rezultatet e eksperimenteve të kryera me imazhe të rezonancës magnetike tregojnë se historitë stimulojnë trurin duke i lejuar rrëfimtarit të përfshijë dëgjuesin dhe të rreshtojë të dy këndvështrimet.

Një rrëshqitje PowerPoint plot me fjalë dhe lista me pika nuk arrin të aktivizojë qendrat e përpunimit të gjuhës deri në momentin kur ne kuptojmë kuptimin e fjalëve, njëra pas tjetrës. Një histori është shumë më efektive sepse stimulon njëkohësisht zonat gjuhësore, shqisore, vizuale dhe motorike të trurit.

Shkrimtari amerikan Kurt Vonnegut shpjegoi se në thelb ekzistojnë dy lloje tregimesh: e para është “njeriu në vrimë”, ku protagonisti bie në telashe, por në fund i shpëton. Lloji i dytë është “djali takohet me vajzën”, që fillon me një person tek i cili ndodh diçka e mirë, të cilën më pas rrezikojnë ta humbasin, por më në fund e rifitojnë në fund të lumtur.

Historitë mund të jenë personale ose mund t’u kenë ndodhur të tjerëve, por ato duhet të jenë të mbushura me detaje dhe imazhe të cilat i lejojnë dëgjuesit të “udhëtojnë nëpër kohë”, që të mund ta imagjinojnë veten të pranishëm në histori, siç tregohet. Nëse po flasim për histori të lidhura me një markë ose një produkt, fjalët dhe klishetë “në modë” duhen shmangur gjithmonë: këto janë terma boshe, aq të keqpërdorura sa kanë humbur përmbajtjen dhe ndikimin.

Të flasësh natyrshëm në publik kërkon përgatitje të madhe: është thelbësore të praktikosh dhe të përsërisësh fjalimin tënd në të gjitha detajet e tij

Një prezantim efektiv nuk mund të improvizohet: arritja e ndikimit maksimal kërkon orë të tëra punë, kërkimin e fjalëve të duhura dhe madje edhe mësimin se si t’i thuash ato siç duhet. Ekzistojnë katër pjesë kryesore të shprehjes verbale: ritmi, vëllimi, toni dhe pauzat.

Mënyra më e mirë për të rregulluar mirë një fjalim është ta printoni atë dhe më pas ta kaloni me një theksues për të shënuar se ku duhet ulur ose rritur volumin, të ndryshoni ritmin dhe të bëni pushime. Sipas ekspertëve, shpejtësia ideale është midis 150 dhe 160 fjalë në minutë: ky ritëm i lejon dëgjuesit të dëgjojë, por edhe të përthithë dhe kështu të memorizojë – informacion.

Po aq i rëndësishëm është rregullimi i çdo komunikimi joverbal: gjuha e trupit duhet të pasqyrojë besimin dhe kompetencën, lëvizjet fizike duhet të kenë një qëllim, për shembull, të nënvizojnë momentet vendimtare: mos qëndroni kurrë të rrënjosur në një vend, në mënyrë që të mos dukeni të ngurtë. ose të painteresuar.

Artikulli paraprakKosova hap negociatat për tregti të lirë me shtetet e EFTA-s
Artikulli tjetërPJESA 2/ Idetë kryesore të librit “The Presentation Secrets of Steve Jobs” – Carmine Gallo