Cilat janë vlerat e punës ?

Ju kaloni 40 orë (ndoshta më shumë) në punën tuaj çdo javë.

Por a jeni ndalur ndonjëherë të mendoni për vlerat tuaja personale të punës?

Vlerat e punës së punonjësve dhe punëdhënësve, jo vetëm që përcaktojnë kulturën e punës, por edhe rrugën tuaj optimale të karrierës.

Puna zë shumë hapësirë ​​në jetën tuaj si punonjës. Kjo do të thotë që kultura që gjeni në vendin tuaj të punës ndikon në moralin, produktivitetin dhe lumturinë tuaj.

Kalimi i gjithë ditës i rrënjosur në një kulturë që nuk të ngjan me ty dhe me vlerat e tua thelbësore, mund të të shterë energjinë dhe entuziazmin për punën tënde. Edhe nëse përfitimet e punës janë të mahnitshme, çështjet kulturore mund t’i bëjnë ato përfitime të humbasin shkëlqimin e tyre.

Por ajo shkon më thellë se kultura: nëse ndani apo jo të njëjtat vlera thelbësore si punëdhënësi juaj.

Pra, përpara se të kërkoni atë promovim ose të pranoni ofertën tuaj të ardhshme të punës, duhet të jeni të qartë për llojet e vlerave të punës që janë më të rëndësishme për ju.

Cilat janë vlerat e punës?
Vlerat e punës janë besime ose parime që lidhen me karrierën ose vendin tuaj të punës. Ato përshkruajnë atë që mendoni se ka rëndësi në lidhje me karrierën tuaj.

Për shembull, disa njerëz besojnë se marrja e një ndjenje të arritjeve përmes punës së tyre është një prioritet thelbësor në karrierën e tyre. Për të tjerët, një ekuilibër i shëndetshëm punë-jetë tejkalon çdo gjë tjetër.

Punonjësit zakonisht kanë grupin e tyre të vlerave thelbësore, por edhe organizatat. Për shembull, disa kompani vlerësojnë transparencën, ndërsa të tjerat do të shohin vlerë në punën ekipore dhe komunikimin.

Vlerat tuaja në vendin e punës thonë shumë për atë se kush jeni dhe çfarë ka rëndësi për ju. Kjo nuk është vetëm për karrierën tuaj, por edhe për personalitetin tuaj të përgjithshëm.

A janë të rëndësishme vlerat e punës?
Vlerat e punës kanë rëndësi nëse jeni punonjës apo punëdhënës.

Kur puna juaj përputhet me vlerat tuaja, mund t’ju ndihmojë të gjeni kuptimin e asaj që bëni çdo ditë në punën tuaj. Karriera juaj mund të ketë një kuptim më të thellë sesa thjesht të vendosni para në llogarinë tuaj bankare.

Mbajtja e vlerave të vendit të punës mund të ndihmojë gjithashtu një punonjës që të vazhdojë karrierën e tij.

BetterUp kreu një studim mbi kuptimin dhe qëllimin në punë dhe zbuloi se mesatarisht, punonjësit që i kushtojnë një vlerë më të madhe punës kuptimplote, zënë pozicione më të larta dhe më të aftë. Ata gjithashtu qëndrojnë më gjatë në një kompani të vetme.
Rritjet dhe promovimet janë gjithashtu më të zakonshme për njerëzit që vlerësojnë punën e tyre. Kjo ka kuptim. Është më e lehtë të qëndroni të motivuar dhe të performoni në një nivel më të lartë kur gjeni kuptim në atë që bëni.

Për më tepër, punonjësit, sistemet e vlerave të të cilëve përputhen fort me udhëheqjen e kompanisë, raportojnë kënaqësi më të lartë në punë sesa punonjësit që ndihen të gabuar.

E kundërta është gjithashtu e vërtetë. Studimi i BetterUp mbi kuptimin dhe qëllimin në punë zbuloi se në vendet toksike të punës, shkalla e punës kuptimplotë për punonjësit bie me 24% kur krahasohet me vendet e punës me toksicitet të ulët.

Pra, po: të kesh vlera pune dhe të gjesh një karrierë që ju lejon t’i mbani këto vlera kontribuon pozitivisht në qëllimet tuaja të përgjithshme të karrierës. Por, çfarë ndodh me punëdhënësit?

“Më shumë se kurrë, njerëzit janë në kërkim të kuptimit dhe kjo përfshin punën, ku harxhohet gjithnjë e më shumë nga koha jonë. Për të tërhequr dhe mbajtur talentin kryesor dhe për të arritur produktivitetin optimal, kompanitë duhet të ndërtojnë kuptim më të madh në vendin e punës, ” thotë Alexi Robichaux, bashkë-themelues dhe CEO i BetterUp.

Për shkak se punonjësit duan të gjejnë kuptim në punën e tyre, punëdhënësit duhet të ruajnë vlerat e punës që përputhen me llojin e talentit që duan të tërheqin.

Në fakt, sipas studimit të BetterUp, punëdhënësit që ndërtojnë kuptim më të madh në kompanitë e tyre, shohin, mesatarisht, përfitime produktiviteti prej 9,078 dollarë në vit.

Puna në një vend që përputhet me vlerat e punës së punonjësve mund të ndihmojë gjithashtu në uljen e qarkullimit dhe mbajtjen e punonjësve më gjatë. Në SHBA, studimi i BetterUp zbuloi se kursen deri në 5.49 milionë dollarë nga reduktimi i qarkullimit.

Por kjo nuk është e gjitha. Vlerat e punës përcaktojnë kulturën e vendit tuaj të punës dhe një kulturë e shëndetshme ju ndihmon ju dhe kolegët tuaj të përshtateni me ndryshimet.

Për shembull, 70% e transformimeve në vendin e punës dështojnë dhe 70% e këtyre dështimeve janë të lidhura me çështje kulturore.

Përfitimet e identifikimit të vlerave tuaja të punës
Ja çfarë tjetër mund të prisni nga identifikimi i vlerave tuaja të punës.

Merrni kënaqësi nga karriera juaj
Mesatarisht, punonjësit thonë se puna e tyre është gjysma e kuptimshme sa mund të ishte. Arritja e vlerave tuaja të punës mund t’ju ndihmojë të merrni kënaqësi nga puna juaj, pasi do të dini se çfarë dëshironi nga karriera juaj.

Duke ditur se çfarë dëshironi, do të jeni në gjendje të planifikoni një rrugë karriere që përputhet me vlerat tuaja. Nëse vlerësoni lidershipin, për shembull, rruga juaj e karrierës duhet ta pasqyrojë atë duke përfshirë pozicionet drejtuese.

Megjithatë, ju duhet të identifikoni se cilat janë ato vlera për t’i arritur ato në radhë të parë.

Gjeni një kompani që i përshtatet mirë vlerave tuaja
Jo të gjitha bizneset ruajnë të njëjtat vlera. Përkufizimi i punës kuptimplotë mund të jetë diçka krejtësisht e ndryshme nga një kompani në tjetrën.

Njohja e vlerave tuaja do t’ju ndihmojë të gjeni kompani që kanë të njëjtat vlera si ju. Nga ana tjetër, kjo mund t’ju ndihmojë të aplikoni për punën e duhur dhe shmangni ato që nuk përputhen me vlerat tuaja.

Kur gjeni një punë brenda një kompanie që vlerëson të njëjtat gjëra që bëni, ju keni më shumë gjasa për të qenë të suksesshëm në këtë punë, për të marrë rrogë dhe për t’u promovuar.

Bëhuni një pasuri për kompaninë e duhur
Për shkak se organizatat duhet të përpiqen të tërheqin dhe mbajnë punonjës të talentuar që përshtaten me kulturën e tyre dhe vlerat e kompanisë, tema e vlerave të punës shpesh shfaqet në intervista.

Kur ndani të njëjtat vlera si një punëdhënës i mundshëm, ju bëheni më shumë një pasuri. Por ju duhet të dini se si të shpjegoni se cilat janë ato vlera dhe pse ato kanë rëndësi për ju nëse doni të lini një përshtypje të mirë dhe të bëheni një pasuri.

Bëni zgjedhje më të mira për karrierën
Vlerat tuaja mund të udhëheqin çdo vendim që merrni gjatë karrierës suaj për ta bërë më të lehtë marrjen e këtyre zgjedhjeve.

Nuk jeni i sigurt nëse duhet ta shfrytëzoni atë mundësi pune në një kompani të re? Konsultohuni me vlerat tuaja të punës dhe shikoni se cila rrugë ka më shumë gjasa të përshtatet me vlerat tuaja dhe t’ju ndihmojë të gjeni kuptimin.

Burimi : BetterUp

Përktheu : EkonomiIslame

Artikulli paraprakNjohja e konsumatorit – Një mjet marketingu
Artikulli tjetërA lejohet ta shesim produktin e njëjtë me çmim të ndryshëm?