A lejohet ta shesim produktin e njëjtë me çmim të ndryshëm?

Sqarime rreth çmimeve

Pyetja:

A lejohet ta shesim produktin e njëjtë me çmim të ndryshëm?

***

Përgjigjja:

Falënderimi i takon Allahut.

Ajo që kërkohet nga besimtari është të mos mashtrojë njerëzit; përkundrazi ai duhet të gjejë çmimin e duhur që nuk u shkakton dëm njerëzve. Nëse çmimi prej njëqind e pesëdhjetë për orët është çmimi i zakonshëm për artikuj të tillë, por shitësi i jep një zbritje dikujt sepse ai këmbëngul për një çmim më të ulët, ose sepse ai është një mik ose i afërm, nuk ka asgjë të keqe me këtë. , sepse po u ben zbritje disa miqve dhe e shet me pak se cmimi i zakonshem dhe nuk ka asgje te keqe.

Por nëse ai mashtron njerëzit, që do të thotë se nëse sheh dikë që nuk është agresiv në pazare dhe nuk është në dijeni të çmimeve, atëherë ai e ngarkon atë më shumë, dhe nëse sheh dikë që është i zgjuar dhe di për çmimet, i ngarkon atë të zakonshmen. çmimi, kjo nuk lejohet.

Përkundrazi, ai duhet të kujdeset për atë që nuk është në dijeni të çmimeve aq sa kujdeset për tjetrin, kështu që duhet t’ia shesë të gjithëve me çmim të arsyeshëm dhe të mos mashtrojë askënd ose të tradhtojë besimin e askujt. Ai duhet të shesë me çmimin e zakonshëm që u shet të gjithë njerëzve, që të mos mashtrojë askënd dhe nëse u jep zbritje disa njerëzve të afërt, ose miqve ose të afërmve të tij, ose u jep. atë si dhuratë falas, nuk ka asgjë të keqe me këtë, dhe kjo varet nga ai.

Por ai nuk duhet të synojë injorantët dhe ata që nuk janë në dijeni të çmimeve, duke ua shitur me çmim më të lartë. Përkundrazi, çmimet e tij duhet të jenë të njëjta me ato të ngarkuara nga të tjerët, pavarësisht nëse klienti është i zgjuar apo jo. Kjo është ajo që kërkohet prej tij. Sa i përket dhënies së një zbritjeje disa njerëzve, nuk ka asgjë të keqe me këtë.

islamqa.com

Artikulli paraprakCilat janë vlerat e punës ?
Artikulli tjetërA i besoni Allahut në vendimet tuaja?