Si të jeni edhe të suksesshëm edhe të lumtur?

Millennial businessman raising hands and happily yelling when looking on laptop at desk. Business leader feeling positive because of successful deal confirmation, excited with great result in work
Çfarë kanë të përbashkët njerëzit e lumtur? E vërteta është se ka një sërë tiparesh të përbashkëta psikologjike që shfaqin njerëzit e lumtur. Ja një vështrim se çfarë janë këto tipare dhe si të nxiten dhe të zhvillohen.

 

1. Ata përdorin humorin për të ngritur lart të tjerët.
Çdo person i lumtur është i ndryshëm, por ata kanë disa tipare të përbashkëta. Një nga tiparet kryesore të personalitetit të njerëzve të lumtur është se ata kanë atë që quhet një sens humori. Kjo do të thotë se ata përdorin humorin për të bërë shaka, për të bërë miq dhe për të bashkuar njerëzit. Siç zbuloi një studim i vitit 2016 në Gazetën Evropiane të Psikologjisë: “Njerëzit që kanë një stil humori afiliativ përdorin humorin për të arritur shpërblime ndërpersonale ose sociale. Ata përdorin humorin për të argëtuar të tjerët në mënyrë që të pasurojnë cilësinë e marrëdhënieve shoqërore.”
2. I mbajnë pritshmëritë e ulëta.
 Të kesh qëllime dhe një mision në jetë është e mrekullueshme, por pritshmëritë e larta mund të çojnë në zhgënjime shumë të mëdha. Studiuesit kanë zbuluar se një tipar i përbashkët i shumë njerëzve të lumtur është se ata nuk presin që çdo gjë të shkojë siç ata mendojnë. Ata e pranojnë që shumë gjëra në jetë janë jashtë kontrollit të tyre dhe kurrë nuk e fajësojnë apo urrejnë veten për atë që nuk arrijnë. Profesorët dhe studiuesit e psikologjisë David Myers dhe Ed Diener në studimin e tyre me ndikim të vitit 1995 të botuar në Psychological Science, zbuluan se “ekstraversioni, vendi i kontrollit, vetëvlerësimi dhe optimizmi” janë katër tiparet kryesore të atyre që janë më të lumtur në jetë.
3. Ata e dinë vlerën e tyre.
Një tjetër nga tiparet kryesore të personalitetit të njerëzve të lumtur është se ata e dinë vlerën e tyre. Ky është vetëvlerësimi të cilit i referohen Mysers dhe Diener. Vetëvlerësimi shkon shumë më thellë sesa thjesht një bisedë pozitive me veten ose të mendosh se dukesh mirë. Bëhet fjalë për marrëdhënien tuaj fillestare me botën, ndjenjën tuaj të vetvetes dhe ndjenjën tuaj nënndërgjegjeshëm të vlerës për veten dhe të tjerët. Njerëzit e lumtur kanë ditë të këqija ashtu si kushdo tjetër. Por në një nivel të thellë, ata e dinë se janë një qenie njerëzore e vlefshme me një vend në këtë botë, pavarësisht se çfarë thotë dikush tjetër.
 4. Ata qëndrojnë të zënë dhe aktivë.
 Të gjithëve na duhet kohë për t’u çlodhur, por psikologët kanë zbuluar se të mos bësh mjaftueshëm është në fakt një recetë për depresionin dhe nivelet e dobëta të përmbushjes. Në fakt, njerëzit më të lumtur priren të jenë të zënë dhe të ndjekin në mënyrë aktive qëllimet dhe hobet e tyre. Ata dalin, takojnë njerëz dhe jetojnë jetën e tyre!
5. Njerëzit e lumtur janë më ekstrovertë .
A ka introvertë të lumtur? Absolutisht. Por hulumtimi psikologjik ka zbuluar se individët më ekstrovertë priren të jenë mesatarisht më të lumtur. Një nga tiparet e zakonshme që njerëzit raportojnë me nivele më të larta të kënaqësisë nga jeta është se ata janë më të shoqërueshëm, ekstrovertë dhe dalin më shumë. Në punimin e tyre mbi “Studimin e marrëdhënies midis lumturisë dhe dimensioneve të psikozës, neurozës dhe ekstraversionit të personalitetit”, profesorët Sousan Salary dhe Muhammad Reza Shaieri hedhin një vështrim më të afërt në këtë. Siç zbuluan në një analizë të nivelit të lumturisë së 150 studentëve: “Rezultatet e këtij studimi treguan se ekziston një lidhje pozitive dhe domethënëse midis ekstroversionit dhe lumturisë; me fjalë të tjera, duke rritur sasinë e ekstroversionit, do të rritet edhe lumturia.”
6. Njerëzit e lumtur kanë më shumë siguri financiare.
Paraja nuk mund të blejë lumturinë, por sigurisht që nuk dëmton. Kur jeni të shqetësuar për paratë ose jeni nën stres të konsiderueshëm financiar, mund të jetë si një re e errët që varet mbi kokën tuaj. Kjo është arsyeja pse të kesh më pak shqetësime financiare është një nga treguesit kryesorë të lumturisë. Të qenit i pasur nuk do t’ju bëjë të lumtur, por të keni para të mjaftueshme që të mos shqetësoheni gjithmonë për paratë është një nga tiparet e zakonshme që kanë shumë njerëz të lumtur. Në botimin e tyre në revistën për Kërkimin e Treguesve Socialë, profesorët Kenneth O. Doyle & Seounmi Youn zbuluan se njerëzit e lumtur kanë më pak ankth dhe shqetësime financiare.
7. Njerëzit e lumtur janë kuriozë.
Një nga tiparet më befasuese të personalitetit të njerëzve të lumtur është se ata janë shumë kureshtarë.
Ata duan të mësojnë më shumë dhe të zbulojnë gjëra të reja. Ata pëlqejnë të takojnë njerëz nga sfera të ndryshme të jetës, fe të ndryshme, kultura të ndryshme dhe pasione të ndryshme.
Siç zbuluan profesorët Nansook Park, Christopher Peterson dhe Martin Seligman në studimin e tyre të vitit 2005 “Forcat e karakterit dhe mirëqenies” të botuar në Journal of Social and Clinical Psychology, njerëzit e lumtur janë kuriozë për jetën dhe duan të mësojnë më shumë gjatë gjithë kohës.
8. Ata kanë qëllime të mira.
Ka kaq shumë dramë atje, por psikologët konfirmojnë se të kesh qëllime të mira dhe një qasje dashamirës ndaj jetës priret t’ju bëjë shumë më të lumtur. Siç konfirmojnë studime të ndryshme psikologjike, njerëzit me qëllime të mira dhe një qasje më dashamirëse ndaj jetës priren të jenë më të lumtur.
9. Ata e vlerësojnë shoqërinë dhe dashurinë.
Njerëzit e lumtur vijnë në të gjitha statuset e marrëdhënieve, duke përfshirë beqarin e përjetshëm.Por në përgjithësi, njerëzit janë më të lumtur që njohin dhe vlerësojnë marrëdhëniet e ngushta.
“Kjo shfaqet më qartë në sondazhe, të cilat na tregojnë se të martuarit janë zakonisht më të lumtur se të pamartuarit,” vëren psikiatri R. Murali Krishna në Psych Central.
“Por nuk bëhet fjalë për martesë; Marrëdhëniet e ngushta dhe të besueshme të çdo lloji priren t’i ndihmojnë njerëzit të jenë të lumtur më lehtë sesa do të ishin pa.”
10. Ata e gjejnë lumturinë brenda vetes.
Ndoshta mbi të gjitha kur bëhet fjalë për tiparet e personalitetit të njerëzve të lumtur (sipas studimeve psikologjike) është aftësia për të gjetur lumturinë brenda vetes.Të gjithë kemi shpresa, ëndrra, dëshira dhe frikë për jetën.
Por karakteristika e përbashkët që duket se i lidh më së shumti njerëzit e lumtur është se ata kurrë nuk e bazojnë mirëqenien e tyre plotësisht në të jashtmen.
Artikulli paraprak“Ferma hidroponike”, metroja në Tajvan që rrit sallatë organike
Artikulli tjetërBE do të lejojë thirrjet telefonike në fluturime

Comments are closed.