Përmirësimi i cilësisë së gjumit- libri i Nick Littlehales -PJESA E TRETË

Dyshekët, partneri dhe dhoma e gjumit: organizimi i pozicionit të duhur varet nga lloji i fizikut të cilit i përkisni

Përgatitja e vendit ku flini është padyshim e rëndësishme, por edhe shumë subjektive. Si rregull i përgjithshëm, dhoma e gjumit duhet të konsiderohet si një guaskë e zbrazët që akomodon vetëm një funksion.

Të sigurojë një gjumë të mirë. Për këtë arsye duhet të jetë e pastër, e qetë, të ketë temperaturën e duhur dhe të garantojë ndriçimin e duhur, veçanërisht atë natyral. Perdet e errësimit, por edhe dritat që simulojnë lindjen dhe perëndimin e diellit, mund të ndihmojnë në zgjidhjen e efektit “jet lag” (ndërrimit të orës) dhe të ndihmojnë pjesën tjetër të atyre që punojnë natën.

Meqenëse çiftet vështirë se përbëhen nga njerëz të të njëjtit lloj fizik, dyshekët duhet të jenë tek dhe duhet të merret parasysh edhe zgjedhja e anës së shtratit. Pozicioni më i mirë për të fjetur është ai fetal, i shtrirë në njërën anë dhe me këmbët të mbledhur, sepse është një pozicion natyral që nuk shkakton tendosje të shtyllës kurrizore. Por në cilën anë?

Është e këshillueshme që të mbështeteni në atë jo-dominante, e cila është më pak e fortë, por edhe më pak i nevojshëm gjatë zgjimit. “Çifti i krevatit” të përsosur përbëhet nga një djathtak dhe një mëngjarash të cilët flenë në atë anë të krevatit që iu lejon të kthejnë shpinën. Sigurisht që ky kombinim nuk është i lehtë për t’u arritur, kështu që këshilla është të zgjidhni dyshekun më të përshtatshëm, sa më i madh të jetë e mundur, në mënyrë që të kufizoni rrezikun e shqetësimit të njëri-tjetrit.

 

Dremitje pas dreke? Më mirë një periudhë rimëkëmbje e kontrolluar

Fuqia e gjumit nuk mund të injorohet. Një studim nga Universiteti i Dyseldorf ka treguar se edhe dremitjet shumë të shkurtra përmirësojnë përpunimin e kujtesës, ndërsa një studim i NASA-s që ekzaminon efektet e tij mbi pilotët gjatë fluturimeve të gjata ka treguar se dremitjet mund të përmirësojnë performancën pasuese, vigjilencën fizike dhe gjendjen shpirtërore.

Shumë mendojnë se nuk mund të flenë gjatë ditës, sepse nuk e kanë bërë kurrë, por çdokush mund të mësojë të menaxhojë atë që quhet “periudhë e kontrolluar e rimëkëmbjes”, gjatë së cilës, edhe nëse nuk fle, pushon thellë.

Për ta bërë këtë, thjesht zbatoni një rutinë të thjeshtë:

  • edhe nëse punoni nga shtëpia, mos përdorni shtratin
  • vendosni alarmin që të ketë një interval të përcaktuar
  • hiqni zilen e telefonit celular
  • përjashtoni njerëzit, duke u izoluar në mendjen tuaj
  • mbyllni sytë dhe vetëm lëreni veten të lirë

Padyshim që në fillim është e vështirë, veçanërisht nëse jeni në kontekste të mbushura me njerëz, por ka teknika të tilla si meditimi që mund t’ju ndihmojnë dhe me praktikë truri është në gjendje të mësojë çdo gjë, madje edhe të flejë.

Çfarë mund të kujtojmë nga ky libër?

Gjumi nuk llogaritet në orë, por në cikle dhe një rutinë e saktë para dhe pas gjumit është thelbësore për të marrë rezultatet më të mira. Pozicioni më i mirë i gjumit është shtrirja në anën tuaj jo-dominante.

Gjumi i pasdites ndihmon në përmirësimin e performancës.

Drita blu ndihmon trupin tonë për të ulur prodhimin e melatoninës dhe për të përmirësuar gatishmërinë dhe performancën, kështu që përdorimi i pajisjeve elektronike duhet të shmanget në mbrëmje.

Sapo keni mësuar idetë kryesore të librit “Sleep”.

Artikulli paraprakKompania që njoftoi se po rriste çmimet për të paguar më shumë punonjësit
Artikulli tjetër“Zgjoji aftësitë dhe ndërto të ardhmen tënde” – Historia e Dr. Zeki Osman (II)