Në Shqipëri, kostoja e prodhimit të bitcoinit më e shtrenjtë se sa çmimi

Për të prodhuar 1 Bitcoin në Shqipëri, kostoja është e konsiderueshme. Portali mineable.com ka përllogaritur kostot për prodhimin e një njësie të monedhës virtuale në shtete të ndryshme të botës.

Energjia elektrike është një prej faktorëve të rëndësishëm të kostove dhe kjo varion nga shteti në shtet.

Prodhimi i një Bicoin në Shqipëri do të kishte një faturë prej 3,894 dollarë. Ndërkohë sipas të dhënave nga tregu çmimi i tregtimi për një Bitcoin është 3,500 dollarë, nën kostot e energjisë.

Nga të gjitha shtetet në botë Venezuela është parajsë për shkak të çmimit shumë të ulët të energjisë, vetëm 0.002 dollarë për kWh. Kostoja e energjisë elektrike për prodhimin e një bitcoin shkon rreth 500 dollarë,

Për të ilustruar se sa i lirë është prodhimi i një njësie bitcoin, mining.com se çmimi mesatar i energjisë në Shtetet e Bashkuara është 12 cent, ndërsa në Europë varjon nga 9.6 cent për kWh në Bullgari dhe 30.5 cent në Danimarkë dhe Gjermani.

Në disa vende të tjera, individët ende mund të përfitojnë nga prodhimi i Bitcoin, edhe kur kostot llogariten nën 3.000 dollarë.

Në Ukrainë, Uzbekistan, Trinidad, Kuvajt, Myanmar dhe Bjellorusi, prodhimi ” kushton $ 2,000 për të gjeneruar 1 Bitcoin.

Në vende të tjera si Kina, Kanadaja, Shqipëria, Bangladeshi, Egjipti, Etiopia dhe India shpenzohen në mes të $ 3,000 dhe $ 3,500 për gjenerimin e 1 Bitcoin.

Krahasuar me Korenë e Jugut që kushton 26.170 dollarë për të minieruar një Bitcoin të vetme, është padyshim një marrëveshje shumë e mirë.

Gjatë muajit tetor kryeministri i vendit deklaroi se janë në një proces vlerësimi dhe pune për hartimin e një kuadri rregullator.

“Pasi të kemi bërë një analizë dhe një studim të thelluar dhe nëse rezultatet e kësaj pune do të jenë të kënaqshme, atëherë ne do të promovojmë edhe përtej kufijve të Shqipërisë gatishmërinë e vendit për t’u bërë një vend pritës për investitorët e shumtë potencialë, që synojnë të përfshihen në këtë revolucion të financave globale”, do të shprehej Kryeministri.

Ndërkohë autoritet financiare në vend, por edhe ato ndërkombëtare kanë bërë shpesh paralajmërime për rrezikun që kanë monedhat virtuale.

Artikulli paraprak“Betejat e numrave Arab” për ta çliruar dijen dhe llogaritjen në Perëndim
Artikulli tjetërRezerva federale: Do “vrasim” inflacionin. Normat e interesit do të rriten aq sa do të duhet!