KËSHILLA PRAKTIKE SE SI TA PËRSHTATNI FALJEN E NAMAZIT NË PUNËN APO ZYRËN TUAJ

Pavarësisht nëse jeni udhëzuar kohët e fundit, jeni musliman që sapo ka filluar të punoj në fuqinë punëtore ose dikush që thjesht ka nevojë për ndihmë për t’u përshtatur në faljet e namazeve të detyrueshme, atëherë mund të pyesni, si të falem në punë? Ku të gjej kohë për t’u falur dhe si mund të falem në punë pa u futur në telashe?

Unë personalisht punoj në një mjedis të ngarkuar zyre dhe mund të jetë e vështirë me mbledhjet gjatë gjithë ditës për të gjetur kohë për të falur namazin.
Në botën e sotme, ne të gjithë e kuptojmë se lutja/namazi duhet të jetë e para dhe kjo është e vërtetë, por ne duhet ta balancojmë këtë me punën tonë të përditshme. Pra, le të diskutojmë disa këshilla praktike për ta bërë këtë të ndodhë. Mjerisht për shumë njerëz, spiritualiteti ka zënë vendin e dytë dhe ndonjëherë ne kemi menaxherë jo shumë të kuptueshëm.

Pra, këtu janë këshillat e mia kryesore për t’u siguruar që të mos i humbisni lutjet tuaja ditore,në mënyrë që të përmbushni obligimin tuaj në Islam, ndërkohë që vazhdoni me një orar të ngjeshur pune.

KËSHILLA NUMËR 1 – VENDOSI NAMAZET/LUTJET NË KALENDARIN TUAJ TË PUNËS
Mendoni se sa kohë ju duhet për të arritur në një zonë të përshtatshme ose në xhaminë më të afërt plus nëse është e mundur, krijoni një bllok për atë kohë. Në këtë mënyrë ju nuk rezervoni rastësisht një takim kur keni nevojë të Faleni dhe mund të planifikoni rreth orarit të faljes.
Nëse edhe menaxheri juaj ndonjëherë rezervon takime ose keni takime jashtë kontrollit tuaj, atëherë mos u shqetësoni, thjesht faluni sapo të mbaroni. Përderisa faleni brenda kohës së caktuar, nuk ka mëkat, por nuk duhet ta vononi pa nevojë namazin për shkak të punës. Kujtojini vetes se duhen vetëm disa minuta dhe është thelbësore për shëndetin tuaj mendor.
Të harrosh ndonjëherë ndodh kur je shumë i zënë dhe Elhamdulilah se Allahu është më falës që mund t’i kompensosh, por të dish se duhet të falesh dhe të thuash se nuk ke kohë nuk është e lejueshme. Pra, vendosni ato në kalendarin tuaj sa herë që të mundeni.

 

KËSHILLA NUMËR 2 – SHKONI NË PUNË ME HERËT NESE MUNDESH
Shumë vende pune tani ofrojnë orar fleksibël të punës, kështu që ejani më herët pas Sabahut. Në këtë mënyrë ju mund të përfundoni më herët në kohë për akshamin dhe jacinë dhe ndoshta edhe ikindisë. Mbajeni pushimin e drekës afërsisht në të njëjtën kohë në mënyrë që të mund të Faleni. Kjo do të jetë shumë më e lehtë. Gjithashtu për punë me turne, shikoni nëse është e mundur të punoni turnet e mëparshme.

KËSHILLA NUMËR 3 – SHKARKONI NJË APLIKACION PËR PËRKUJTIMIN E LUTJEVE
Kjo është veçanërisht e dobishme nëse jeni duke vrapuar përreth dhe jo gjithmonë në zyrën tuaj.  Aplikacioni e bën shumë të lehtë të kujtosh lutjet, të kontrollosh kohët e lutjes dhe të regjistrosh kur të kesh përfunduar lutjen. Ai gjithashtu ka citate të vogla të dobishme të Kuranit dhe disa imazhe të bukura me thënie që mund t’i ndani. Dhënia e mënyrave të lehta të vogla për të kujtuar Allahun dhe për t’u përshtatur në leximin e përditshëm të Kuranit.

KËSHILLA NUMËR 4 – PËRDORNI PUSHIMET E TUALETIT
Nëse preferoni të mos e bëni të qartë kur faleni ose kur punoni nuk është gjëja më e lehtë për të marrë pushime, atëherë thjesht përdorni banjën si një justifikim të lehtë. Ju mund të ndiheni sikur jeni larguar për një kohë të gjatë ose sikur njerëzit do ta vënë re dhe për këtë arsye mund ta përdorni këtë si një justifikim për të shtyrë faljen. Në fakt, do të habiteni që ata nuk e vënë re dhe kur më vonë shpjegoni se gjithmonë jeni falur ata ndoshta do të thonë “Oh vërtet? Nuk e vura re kurrë.”

KËSHILLA NUMRI 5 – EKSPLORONI NDËRTESËN TUAJ DHE AFËR GJENI NJË HAPËSIRË TË QETË
Kam parë njerëz që rekomandojnë përdorimin e një shkalle, por meqenëse kjo nuk është e qetë dhe mund t’u pengojë të tjerëve, nuk do të këshilloja përdorimin e shkallëve nëse nuk ka vërtet askund tjetër. Shumë vende tani kanë “dhoma lutjesh me shumë besime” dhe madje edhe dhoma e zhveshjes në një dyqan rrobash mund të jetë vendi i përsosur për t’u lutur. Dhomat e takimeve të papërdorura janë gjithashtu një mundësi e shkëlqyer. Edhe një qoshe e qetë në zyrë. Përdorni një tabelë të lëvizshme si ekran nëse doni më shumë privatësi, mos kini frikë të jeni pak kreativ nëse keni nevojë. E fundit, por jo më pak e rëndësishme, flisni me muslimanët e tjerë dhe zbuloni se ku shkojnë ata.

KËSHILLA NUMËR 6 – PËRGATITU
Ju mund të blini artikuj udhëtimi dhe fustane namazi të cilat do t’ju ndihmojnë ta bëni më të lehtë. Keni një çantë me gjithçka në të, si për shembull një shtrojë lutjeje dhe rroba të përshtatshme. Më pas mund ta mbani këtë me vete ose ta mbani në makinën tuaj. Planifikoni se ku do të luteni, shikoni oraret përpara orarit tuaj të përditshëm dhe keni sendet e nevojshme. Kjo do ta bëjë shumë më të lehtë.
Për më tepër, përpiquni të caktoni kohën tuaj totale që merr namazi në mënyrë që të planifikoni rreth saj. Unë e kam caktuar timen nga fillimi në fund disa herë. Më duhen rreth 15 minuta derisa të shkoj në dhomën e faljes, të bëj abdes, të falem dhe më pas të kthehem në zyrë. Ju mund të jeni në gjendje ta bëni këtë më shpejt nëse abdesi juaj është ende i vlefshëm, por mbani mend se duhet të jeni të përqendruar dhe të mos nxitoni në namazin tuaj. Gjithashtu ashensorët tanë të ndërtesave janë mjaft të ngadalta, kështu që ndonjëherë vrapoj poshtë shkallëve për të provuar të kursej kohë.

KËSHILLA NUMËR 7 – BËNI NAMAZIN PËRPARËSOR
Sigurisht, mentaliteti juaj do të jetë pjesa më e madhe që do t’ju ndihmojë. Shikojeni atë si domosdoshmëri që ju qetëson, ju ndihmon të përqendroheni, të jeni më produktiv duke ju lidhur gjithashtu me Allahun. Përpiquni gjithashtu të shihni pozitivet, duke qëndruar pak më vonë në punë ose duke ndaluar në xhami/xhami do të thotë se mund të humbisni pjesën më të madhe të trafikut për në ose nga puna.
Namazi i Ikindis mund të jetë më i ndërlikuari për punëtorët sepse ka një hapsire shumë të shkurtër dhe ndonjëherë ju mendoni se mund të shkoni në shtëpi në kohë, por përfundoni me vonesë ose në trafik. Nëse jeni afër kohës së akshamit dhe është pothuajse koha për të përfunduar, atëherë thjesht qëndroni pak më vonë në punë dhe faluni atje. Nëse keni një udhëtim shumë të gjatë pas punës, plotësoni abdesin në punë para se të niseni, në mënyrë që të mund të luteni lehtësisht gjatë rrugës për në shtëpi. Kjo do ta bëjë më të thjeshtë gjetjen e një vendi të qetë për t’u lutur ose për t’u tërhequr pa pasur nevojë të gjesh një banjë. Përdorni google maps dhe gjeni një xhami/xhami rrugës për në shtëpi. Teknologjia mund të na ndihmojë vërtet në mënyra që nuk ishin të mundshme më parë. Siç thotë fjala; “ku ka vullnet ka mënyrë!”

Burimi : Danni in the Desert

Përktheu : EkonomiaIslame

Artikulli paraprakRekordi i mërgimtarëve, kaq para dërguan në Kosovë për katër muaj
Artikulli tjetërSa ar i pazbuluar ka mbetur në botë, sa ka Ballkani?