4 arsye pse duhet ta merrni seriozisht sipërmarrjen si musliman

 

Ky nuk është një postim se si të bëni gjashtë shifra në internet ose si të filloni një biznes marketingu në internet. Ky postim ka të bëjë me atë se si vendimi juaj për të zgjedhur sipërmarrjen mund të sjellë përfitime të mëdha. Sipërmarrja është një nga mjetet më të anashkaluara për ta kthyer umetin në epokën e tij të artë dhe për të bërë davet në të njëjtën kohë.

Është mjet i shkëlqyeshëm për të pasur ndikim domethënës në botë duke ndryshuar botën në mënyrën tuaj të veçantë dhe kuptimplote dhe duke ndryshuar botën tuaj për mirë.

Gjithnjë e më shumë njerëz po fillojnë biznese nga dhomat e tyre të gjumit sepse shohin mundësitë dhe potencialin.

Në këtë epokë moderne të internetit dhe mediave sociale, njerëzit mund të fillojnë biznese nga laptopët e tyre. Nuk duhet të jesh më Steve Jobs-i i ardhshëm ose të lindësh me një lugë argjendi në gojë për të bërë gjëra të mëdha.

Thënë kështu, unë do të doja të argumentoja se motivi juaj më i madh për zgjedhjen e sipërmarrjes duhet të jetë ashtu që ju të mund të jeni një agjent ndryshimi, dhe jo vetëm të përfitoni para.

Pra, këtu janë 4 arsye pse duhet të konsideroni seriozisht sipërmarrjen:

1. Sipërmarrja është e mirë për Davetin
Sahabët shkonin në vende të largëta si Indonezia dhe Malajzia për tregti dhe tregonin karakter shumë të mirë në mënyrën se si tregtonin, d.m.th. nuk i mashtronin njerëzit, nuk i ndryshonin shkurt.

Ata i trajtonin të gjithë me dinjitet dhe respekt të madh.Kjo i bëri ata njerëz të pyesin veten se nëse këta njerëz ishin kaq të hirshëm në sjelljen në biznes, atëherë si duhet të jenë ata në pjesët e tjera të jetës së tyre. Këta njerëz e kuptuan se Islami po i mësonte të kishin një sjellje kaq të bukur, kështu që i bëri ata kureshtarë për aspekte të tjera të fesë së tyre. Kjo nga ana tjetër çoi në adoptimin masiv të Islamit. Kështu u përhap Islami përmes tregtisë.

2. Sipërmarrja Krijon Ndryshim Social
Në dekadat e fundit përvoja e taksive në shumë shtete të SHBA-së ishte shumë e dobët. Gratë shtatzëna nuk po shkonin në spital në kohë dhe taksitë që thirreshin shpesh nuk vinin pasi shoferi devijohej shpejt për mundësinë e një tarife më të lartë. Në përgjithësi ishte një përvojë e tmerrshme. Kjo ndodhi sepse rreth viteve 1930, qeveria prezantoi rregulloren që nënkuptonte se firmave të taksive kishin nevojë për një licencë për të operuar (e njohur si medalion) dhe këto licenca u prezantuan vetëm me furnizim të kufizuar që nënkuptonte se kostoja e blerjes së një medaljoni tejkalonte koston e një shtëpie dhe në shumë raste disa shtëpi.

Kjo në mënyrë të padrejtë u mundësoi firmave të taksive që kishin një medaljon të impononin kushte të padrejta për taksistët pasi që taksistët duhej të nënlicensheshin nga firmat ekzistuese. Megjithatë, qeveria duhej të ulej dhe të merrte parasysh seriozisht kur Uber erdhi dhe nisi një shërbim “ride-sharing” ku njerëzit paguanin një “donacion” për shoferin. Uber shfrytëzoi në mënyrë efektive një boshllëk që i lejoi ata të shmangnin sistemin ekzistues dhe të rriteshin. Tani qeverisë i është dashur të rishqyrtojë seriozisht rregulloren e saj që po lehtësonte këtë avantazh të padrejtë për firmat ekzistuese të taksive.

3. Sipërmarrja është e gatshme për të ndihmuar kauzat sociale
Ka shumë shembuj aktualë dhe modernë të bizneseve që ndihmojnë organizatat jofitimprurëse dhe bamirësitë në thelb si pjesë e modelit të tyre të biznesit, siç është agjencia e projektimit VeryNice e cila ka bërë punë për UNICEF-i në baza pro-bono. Ata në thelb dhurojnë kohën e stafit për organizatat jofitimprurëse si pjesë e modelit të tyre të biznesit.

Ka shumë shembuj të tjerë të panumërt si pronarët e restoranteve u japin një vakt të pastrehëve për çdo vakt të blerë ose kompanitë e këpucëve që u japin një palë këpucë të pastrehëve për çdo blerje e kështu me radhë. Sipërmarrja na lejon të ndërtojmë modele biznesi që në thelb i shërbejnë njerëzimit në mënyra të mrekullueshme. Një mënyrë tjetër e shkëlqyer për të mbështetur trashëgiminë e profetit tonë (paqja qoftë mbi të).

4. Sipërmarrja i bën kombet të përparojnë
Në shumë studime dhe shumë libra, shumë studiues të menaxhimit kanë vërejtur se kombet që inkurajojnë sipërmarrjen janë ato që përparojnë më shumë, gjithmonë. Si historikisht, ashtu edhe  aktualisht, vendet që lehtësojnë sipërmarrjen me barriera të ulëta për hyrjen dhe ekosistemin mbështetës janë shumë më të mirë se homologët e tyre jo-sipërmarrës ekonomikisht dhe socialisht. Shumica e inovacioneve novatore që kanë pasur  ndikim të thellë në shoqëri kanë origjinën kryesisht nga vendet perëndimore në disa dekadat e fundit, të cilat jo vetëm ruajtën, por rritën fuqinë e tyre ekonomike.

Ka shumë arsye të tjera pse duhet ta konsideroni sipërmarrjen si musliman; më sipër janë vetëm disa. Ndërsa sipërmarrja mund të çojë gjithashtu në lirinë financiare personale dhe të ndryshojë jetën tonë personale në një mënyrë transformuese, shpesh nuk është një shtytës mjaft i madh që njerëzit të vazhdojnë në këtë rrugë kur ecuria bëhet e vështirë.

Sipërmarrja e vërtetë është e vështirë dhe suksesi nuk vjen brenda natës. Megjithatë, kur arsyet – të tilla si më sipër – janë mjaft të mëdha dhe na ndihmojnë të kuptojmë se si luftojmë në këtë rrugë mund të çojë në të mirën më të madhe, mund të na mbajë të motivuar kur përballemi me sfida ose kur jemi duke përjetuar dyshime.

Autor : Khuram Malik

Përktheu : EKONOMIA ISLAME

Artikulli paraprakPse shumica e njerëzve dështojnë në freelancing?
Artikulli tjetërMARRËVESHJET sipas rregullave Islame- Mesh’hur Hasen