Më shumë orë pune nuk përkthehen në performancë më të mirë

Një ditë e gjatë në punë përkeqëson shëndetin fizik dhe emocional. Kjo është arsyeja pse java e punës 4 ditore del si një propozim i mirëpritur nga shumica.  Në këtë kuadër lindi ideja e miratimit të javës 4 ditore të punës. Por a është vërtet e realizueshme?

Ka nga ata që mendojnë se ky reduktim i ditës së punës do të sillte humbje të mëdha për kompanitë prandaj do të ishte më mirë të mos miratohej pavarësisht përfitimeve për punëtorin.

Megjithatë, disa të dhëna sugjerojnë të kundërtën. Së pari, sepse përparimet teknologjike i bëjnë disa punë më pak të nevojshme së dyti sepse më shumë orë pune nuk përkthehen në performancë më të mirë. Kushtet e punës ndryshojnë sipas pozicionit dhe profesionit që kryen çdo person.

Nuk ka pasur pothuajse asnjë ndryshim apo përparim që nga prezantimi i këtij modeli shekuj më parë. Paralelisht, janë evidentuar mangësi dhe ndikime negative. Kështu java katërditore e punës shfaqet si një ide alternative që mund të përfitojë shëndetin, mirëqenien dhe cilësinë e jetës së popullatës.

Edhe pse shumë orë shpenzohen në punë, performanca është larg nga optimale në modelin aktual të punësimit. Ne jemi vërtet produktivë vetëm për tre orë në ditë ndërsa pjesën tjetër të kohës ia kushtojmë shpërqendrimeve dhe pushimeve.

Në dritën e kësaj, del se ne investojmë një pjesë të madhe të energjive tona në detyra dhe aktivitete joproduktive. Kështu, java e punës katër orëshe propozon të punosh më pak, por më të zgjuar .

Ky reduktim do të vepronte si një stimul dhe motivim për të shfrytëzuar orët e punës në mënyrë që të keni kohë për të kryer të gjitha detyrat dhe për të përfunduar projektet.

A do të miratohet java e punës 4 ditore?

Disa kompani kanë zgjedhur tashmë të reduktojnë orët e punës për punonjësit e tyre duke eliminuar punën e një dite ose duke dedikuar më pak orë çdo ditë. Në mënyrë të ngjashme, disa vende e kanë miratuar këtë propozim duke marrë rezultate pozitive për sa i përket shëndetit dhe cilësisë së jetës. Nëse mund të adoptoni javën e punës 4 ditore varet pjesërisht nga lloji i biznesit dhe mbi të gjitha nga gatishmëria juaj për të bërë ndryshime kaq të rëndësishme./lamenteemeravigliosa/

Artikulli paraprakZheng He: muslimani që ishte eksploruesi më i madh i Kinës
Artikulli tjetërEkonomia e Perandorisë Romake

Comments are closed.