Zheng He: muslimani që ishte eksploruesi më i madh i Kinës

Kur njerëzit mendojnë për eksplorues të mëdhenj, zakonisht u kujtohen emra si: Marco Polo, Ibn Battuta, Evlija Celebi, Christopher Columbus, etj. …Por shumë njerëz nuk dinë për një nga studiuesit më interesantë dhe më me ndikim të të gjitha kohërave. Në Kinë, ai është i njohur, ndonëse jo gjithmonë: është Zheng He, një musliman që u bë admiral, eksploruesi dhe diplomati më i madh i Kinës.

Origjina

Zheng He ka lindur në vitin 1371 në rajonin jugor kinez të Yunnan në një familje Hui (një grup etnik kinezo-musliman). Emri i tij i lindjes ishte Ma He. Në Kinë, emri i familjes shqiptohet së pari, i ndjekur nga emri i dhënë. “Ma” njihet në Kinë si një shkurtim për “Muhamed”, që tregon trashëgiminë muslimane të Zheng-ut. Babai i tij, si dhe gjyshi i tij, mundën të udhëtonin në Mekë dhe të kryenin Haxhin, kështu që Zheng He vinte nga një familje muslimane që praktikonte Islamin.

Ndërsa ishte i ri, qyteti i tij u vizitua nga ushtria e dinastisë Ming. Ai u kap dhe u deportua në kryeqytetin Nanjing, ku shërbeu në shtëpinë perandorake. Pavarësisht nga pozita e shtypur dhe e vështirë në të cilën ndodhej, Zheng He u miqësua me një nga princat, Zhu Di, dhe kur u bë perandor, Zheng He u ngrit në postet më të larta në qeveri. Në atë kohë iu dha edhe titulli i nderit “Zheng” dhe u bë i njohur si Zheng He.

Ekspeditat

Në 1405, perandori Zhu Di vendosi të dërgonte një flotë të madhe anijesh për të eksploruar dhe tregti me pjesën tjetër të botës, dhe ai zgjodhi Zheng He për të udhëhequr këtë ekspeditë. Kjo ekspeditë ishte tejet e madhe, me një total, rreth 30,000 marinarë të punësuar në çdo udhëtim, me Zheng He në komandën e të gjithëve. Midis viteve 1405- 1433, Zheng He udhëhoqi 7 ekspedita që shkuan në Malajzinë e sotme, Indonezi, Tajlandë, Indi, Sri Lanka, Iran, Oman, Jemen, Arabinë Saudite, Somali, Kenia dhe shumë vende të tjera. Ndoshta ishte në një nga këto udhëtime që Zheng Ai mundi të shkonte në Mekë dhe të kryente Haxhin.

Zheng He nuk ishte i vetmi musliman në këto ekspedita. Shumë nga këshilltarët e tij ishin gjithashtu muslimanë kinezë, si Ma Huan, një përkthyes arabisht-folës, i cili ishte në gjendje të bisedonte me muslimanët që takonin në këto udhëtime. Ai shkroi gjithashtu një raport nga udhëtimet e tij të quajtur Jing-jai Sheng-lan, i cili sot është një burim i rëndësishëm për të kuptuar shoqëritë e shekullit të 15-të në mjedisin e Oqeanit Indian.

Shikimi i këtyre ekspeditave ishte sigurisht një ngjarje që njerëzit nuk e harronin lehtë. Anijet që komandonte Zheng He ishin mbi 120 metra të gjata, shumë herë më të mëdha se anijet e Kolombit që ai lundronte përtej Atlantikut. Për qindra vjet, njerëzit mendonin se përmasat gjigante të këtyre anijeve ishin të ekzagjeruara.

Megjithatë, dëshmitë arkeologjike nga kantieri ku ato u ndërtuan në lumin Yangtze dëshmojnë se këto anije ishin në fakt edhe më të mëdha se fushat moderne të futbollit.

Kudo që lundronin, ata gëzuan respektin (dhe ndonjëherë edhe frikën) e popullsisë vendase, e cila i bënte ndereperandorit kinez. Për shkak të këtyre lavdërimeve dhe tregtisë me të gjithë njerëzit që takuan, Zheng He ishte në gjendje të lundronte përsëri në Kinë me mallra shumë ekzotike si fildishi, devetë, ari, madje edhe gjirafat nga Afrika. Ekspedita i dërgoi një mesazh botës: “Kina është një superfuqi ekonomike dhe politike”

Përhapja e Islamit

Efektet e kësaj flote të madhe të komanduar nga Zheng He nuk ishin vetëm ekonomike dhe politike. Ai dhe këshilltarët e tij muslimanë e promovuan rregullisht Islamin kudo që udhëtonin. Në ishujt indonezianë Java, Sumatra, Borene dhe të tjerë, Zheng He kishte gjetur tashmë komunitete të vogla muslimanësh. Islami filloi të përhapet në Azinë Juglindore disa qindra vjet më parë përmes tregtarëve nga Arabia dhe India. Zheng He mbështeti në mënyrë aktive përhapjen dhe rritjen e vazhdueshme të Islamit në këto zona.

Zheng He krijoi një komunitet kinezo-musliman në Palembang, si dhe përgjatë Java-a, Gadishullit Malajz dhe Filipineve. Këto komunitete përhapën Islamin te popullata vendase dhe luajtën një rol të rëndësishëm në përhapjen e Islamit në zonë. Flota ndërtoi xhami dhe ofroi shërbime të tjera sociale që do t’i duheshin komunitetit lokal musliman.

Edhe pas vdekjes së Zheng Hei në 1433. muslimanë të tjerë kinezë vazhduan punën e tij në Azinë Juglindore, duke përhapur Islamin. Tregtarët muslimanë kinezë në Azinë Juglindore u inkurajuan të martoheshin dhe të asimiloheshin me popullsinë vendase në ishuj si dhe në Gadishullin Malajz. Kjo njohu shumë njerëz me Islamin si dhe forcoi dhe diversifikoi komunitetin musliman në rritje.

Trashëgimia

Si admiral, diplomat, ushtar dhe tregtar, Zheng He është një gjigant i historisë kineze dhe muslimane. Ai konsiderohet si një nga figurat më të mëdha për përhapjen e Islamit në Azinë Juglindore. Fatkeqësisht, pas vdekjes së tij, qeveria kineze e ndryshoi filozofinë e saj në një filozofi më konfuciane që nuk mbështeti ekspedita si Zheng He. Si rezultat, arritjet dhe kontributet e tij u harruan ose u lanë pas dore për qindra vjet në Kinë.

Trashëgimia e tij në Azinë Juglindore, megjithatë, është shumë e ndryshme. Shumë xhami në rajon janë emëruar me emrin e tij në kujtim të kontributit të tij. Islami u përhap në Azinë Juglindore përmes shumë formave, duke përfshirë tregtinë, misionarët udhëtues dhe emigracionin. Admirali Zheng He gjithashtu merr një pjesë të madhe në përhapjen e Islamit në atë rajon. Sot, Indonezia është vendi më i populluar musliman në të gjithë botën, dhe kjo falë rolit të Zheng He në atë rajon./tesheshi/

Artikulli paraprakMbi 34% e të rinjve në Kosovë janë të papunë
Artikulli tjetërMë shumë orë pune nuk përkthehen në performancë më të mirë

Comments are closed.