Ballina Biznes James Dyson krijoi 5,127 versione të një produkti që dështoi përpara se...

James Dyson krijoi 5,127 versione të një produkti që dështoi përpara se të kishte sukses. Këmbëngulja e tij zbulon një sekret të sipërmarrjes

Ndonjëherë kthesat e gabuara janë ato që ju çojnë drejt suksesit. 

“Dështimi është interesant, është pjesë e përparimit. Nuk mëson kurrë nga suksesi, por mëson nga dështimi.” – James Dyson, shpikës britanik 

Imagjinoni të kaloni pesë vjet të jetës tuaj duke krijuar 5127 versione të një produkti që dështoi. Kjo është pikërisht ajo që bëri shpikësi i teknologjisë së vakumit ciklonik, James Dyson. Derisa më në fund, një ditë magjike, arriti të krijojë fshesën e parë pa qese në botë. 

Në njëfarë mënyre, sipërmarrja mund të duket si një lloj çmendurie – jo ndryshe nga obsesioni që kapërcen artistët. Por në rastin e Dyson-it, durimi dhe këmbëngulja e tij përfundimisht çuan në një fitim: një kompani shumë miliardë dollarëshe e njohur për kreativitetin dhe planet e saj të menduara përpara. 

Sot, fshesa me korrent Dyson shitet në më shumë se 65 vende në mbarë botën. Në një intervistë me Entrepreneur, shpikësi shpjegoi se si ishte në gjendje të pranonte një seri të gjatë dështimesh pa e lënë zhgënjimin ta pushtonte. “Ne duhet të përqafojmë dështimin dhe pothuajse të marrim një goditje prej tij,” vuri në dukje ai. “Jeta është një mal me probleme të zgjidhshme dhe mua më pëlqen kjo.” 

Të mësosh do të thotë të jesh në rregull edhe kur nuk i ke të gjitha përgjigjet 

Ne jetojmë në një shoqëri me ritme të shpejta, ku aksesojmë informacionin me një klikim, që do të thotë se thithim të dhëna me një shpejtësi të paparë. Ju mund të bëni një pyetje në çast dhe me të marrë telefonin do të nxirrni të gjitha faktet e rastësishme. 

Por a është kjo në të vërtetë një mësim?

Sigurisht, ne mund të hyjmë në Wikipedia dhe të ndihemi sikur jemi bërë ekspertë në një temë. Por e vërteta, mësimi legjitim nuk vjen me lehtësi. Nuk po themi që të hiqni dorë nga kërkimi i gjërave në internet. Ajo që duam është të shpëtojmë nga ky nocion i rremë se të mësuarit është i ndarë nga diskomforti. 

Dështimi është i dhimbshëm, të bën të pasigurtë dhe të dyshosh për gjithçka. Unë vetë di pak për këtë, sepse kam shpenzuar 16 vjet duke rritur një biznes që është ndeshur me shumë pengesa gjatë rrugës. 

Por këtu është sekreti i sipërmarrjes, pakkush do të thotë: Duhet të biesh në dashuri me dështimin. Ju duhet të bini në dashuri me urinë tuaj për të mësuar, për zbulim, për të qenë një shpikës. 

Unë jam një person që më pëlqen të bëj ecje të gjata vetëm në natyrë. Kam humbur në binarët e gabuar më shumë herë sesa mund të numëroj. Por procesi i gjetjes së rrugës së duhur – të mësuarit se ka shumë rrugë që mund të na çojnë në rezultatin e duhur, është një mësim që më mbetet si në karrierë ashtu edhe në jetën time personale. 

Unë do të doja të ndaj disa këshilla praktike që kam mësuar nga ekspertët dhe përvojën time për t’ju ndihmuar të bëheni një nxënës gjatë gjithë jetës, pa frikë se mos bëni një kthesë të gabuar. 

  1. Kultivoni pasionin e eksploruesit

Kontribuesi i Harvard Business Review, John Hagell III, donte të arrinte në thelbin e asaj që motivon nxënësit gjatë gjithë jetës. Ajo që ai zbuloi në kërkimin e tij është se në vend që frika të ishte një nxitje për të mësuar, ishin ata individë që shfaqën një “pasion të eksploruesit” që ishin në gjendje të mësonin dhe të rriteshin. 

“Eksploruesit kanë një angazhim afatgjatë për të arritur ndikimin në një fushë specifike që i emocionon ata,” shkruan ai. “Gjithçka nga puna në fabrikë apo shërbimet financiare deri te kopshtari apo sërfi me valë të mëdha.” 

Hagel beson se ne të gjithë kemi potencial për këtë formë pasioni. “Shkoni në një kënd lojrash dhe shikoni fëmijët 5-6 vjeç. Ata kanë të gjithë elementët e kërkuar: kuriozitet, imagjinatë, kreativitet dhe gatishmëri për të marrë rreziqe dhe për t’u lidhur me të tjerët. 

Bërja e kësaj në praktikë, megjithatë, mund të duket e ndërlikuar. Frika për të bërë një gabim është kaq e rrënjosur tek ne. Por është e mundur t’i bëjmë këto rregullime në jetën tonë të përditshme duke bërë një zgjedhje të vetëdijshme për të eksperimentuar, testuar mundësi të reja dhe përshtatur gjatë rrugës. 

Mënyra e eksploruesit është të jetë rehat me të panjohurën, sepse kurioziteti i tyre e tejkalon frikën. 

  1. Dilni nga zona juaj e rehatisë

Unë e kam ofruar Dyson si një shembull të dikujt që kërkon vite për të përsosur produktin e tij, por duhet të ofroj edhe veten time si shembull. Një nga produktet tona më të fundit, Jotform Tables, i cili lejon ekipet të mbledhin, organizojnë dhe menaxhojnë të dhënat në një hapësirë pune të gjitha-në-një – na u desh tre vjet për ta zhvilluar. 

Kështu që unë e di mirë se çfarë do të thotë të ndjekësh pa pushim një vizion. 

Por shumë nga ky proces filloi dhe evoluoi duke rivendosur status quo-në tonë dhe duke pyetur veten: Çfarë tjetër është e mundur? Si mund ta bëjmë edhe më të lehtë jetën e klientëve tanë? 

Bashkautorët e HBR-së, Helen Tupper dhe Sarah Ellis mbrojnë që mësimi të bëhet pjesë e rutinës sonë të përditshme, dhe pjesë e kësaj përfshin shtrimin e pyetjeve nxitëse për të eksploruar mënyra të ndryshme për të bërë gjëra. Këtu janë disa shembuj që studiuesit rekomandojnë të pyesim si ne ashtu edhe ekipet tona: 

  • Imagjinoni vitin 2030. Cilat janë tre ndryshime të rëndësishme që kanë ndodhur në industrinë tuaj? 
  • Cila nga pikat tuaja të forta do të ishte më e dobishme nëse organizata juaj do të dyfishohej në madhësi? 
  • Nëse do ta rindërtonit këtë biznes nesër, çfarë do të bënit ndryshe? 
  1. Përqafoni pikat e dhimbjes gjatë rimësimit

Nuk është vetëm dështimi që sjell siklet. Ndonjëherë ajo është duke u përfshirë në baticat në ndryshim mbi të cilat nuk kemi kontroll. Nëse kemi mësuar ndonjë gjë nga kjo pandemi, është se na është dashur të rimësojmë se si t’i bëjmë gjërat në pothuajse çdo fushë të jetës sonë – prindërimi, komunikimi përmes Zoom, administrimi i lodhjes së pafund të një krize të vazhdueshme. 

Por këto dhimbje në rritje nuk janë të gjitha të këqija, sipas bashkautorëve të HBR, Tupper dhe Ellis. “Ri-mësimi do të thotë të pranosh se mënyra se si ne i zbatojmë pikat tona të forta po ndryshon gjithmonë dhe se potenciali ynë është gjithmonë një punë në progres. Ne duhet të rivlerësojmë rregullisht aftësitë tona dhe se si ato duhet të përshtaten për kontekstin tonë aktual.” 

Pra, si të mbetemi të shkathët përballë ndryshimit? Disa gjëra që kanë funksionuar për mua: numërimi i çdo suksesi të vogël në fund të çdo dite (madje edhe duke e shkruar si kujtesë), ruajtja e fokusit tim në atë që funksionon mirë dhe duke qenë vazhdimisht i hapur ndaj reagimeve. 

Për mua, shpenzimi i viteve për prototipe nuk është vetëm për këmbënguljen; është çështje besimi. Dhe është ky besim që na jep kurajon dhe shpresën për të këmbëngulur kundër të gjitha vështirësive. /entrepreneur

Artikulli paraprakHumori mund t’ju bëjë ju si lider dhe punonjësit tuaj më influencues
Artikulli tjetërNumër i madh i vizitorëve në hotelet e Kosovës gjatë majit, dalin statistikat