Humori mund t’ju bëjë ju si lider dhe punonjësit tuaj më influencues

Pas ofertës së tij të suksesshme për të blerë Twitter, Elon Musk, CEO i SpaceX dhe Tesla, doli në platformë për të bërë shaka për pushtimin e tij të ardhshëm. “Më pas do të blej Coca-Cola për të futur përsëri kokainën”, tha Musk me shaka – një referencë për recetën origjinale të kompanisë së pijeve joalkoolike. Kjo shaka jo vetëm që tërhoqi vëmendjen e konsiderueshme të Musk-ut, por që atëherë ka frymëzuar të tjerët të marrin pjesë në mediat sociale dhe të propozojnë kompani të tjera që ai mund të blinte dhe “përmirësonte”.

Vëzhgimi i CEO-ve të famshëm si Musk që përdorin humorin e tyre në mënyrë efektive mund të jetë zbavitës. Mund t’ju ketë tunduar gjithashtu të provoni veten në humor. Në fund të fundit, përdorimi i humorit në stilin tuaj të udhëheqjes duket se është i dobishëm.

Kur bëhet në mënyrë efektive, humori mund të jetë një mjet i fuqishëm që mund të rrisë shumë respektin, rëndësinë dhe prestigjin tuaj – domethënë statusin tuaj – si lider. Mund të përmirësojë gjithashtu statusin e ndjekësve tuaj dhe t’i motivojë ata të përdorin ndikimin e tyre të ri për të mbrojtur përmirësimet në organizatë. Por për të shfrytëzuar përfitimet e humorit, duhet të jeni të vetëdijshëm për kostot. Këtu janë disa gjëra që duhen mbajtur parasysh kur mendoni nëse duhet të përdorni ose jo humorin në punë:

Rrisni aftësitë tuaja

Humori mund të shërbejë si një sinjal i mirë i inteligjencës dhe aftësisë së dikujt. Studimet tregojnë se përdorimi i humorit kur ndërveproni me të tjerët mund t’ju bëjë të dukeni më kompetent, t’ju mundësojë të arrini status më të lartë dhe të shiheni si lider. Por ka një kleçkë: Përpjekja juaj për humor duhet të jetë humoristike.

Mendoni për një moment kur keni parë dikë duke bërë një përpjekje të dështuar për humor. Jo vetëm që ngjallte siklet, por ndoshta i keni parë ata duke u zmbrapsur, duke u bërë më pak të vendosur dhe të sigurtë në vetvete. Si ndikoi në përshtypjet tuaja për ta? A i perceptonit ata si disi më pak kompetentë për dështimin për të dhënë mesazhin e synuar në mënyrë efektive?

Ndërsa përpjekjet e suksesshme për humor mund të përmirësojnë kompetencën dhe statusin tuaj të perceptuar, përpjekjet e pasuksesshme mund ta zvogëlojnë atë. Natyrisht, kjo nuk do të thotë se nuk duhet të provoni humorin kur ju vjen rasti. Përkundrazi, çështja është se njësoj si aftësitë e tjera drejtuese, humori është një art që duhet të përmirësohet. Kuptimi i rreziqeve të mundshme të përdorimit të humorit në punë mund t’ju ndihmojë të merrni një vendim më të llogaritur nëse do të bënit atë shaka që keni dashur ta tregoni me shumë ankth.

Mbajeni të pastër

Një arsye pse humori mund të zvogëlojë statusin tuaj është sepse shakaja nuk i shtyn mjaftueshëm kufijtë dhe kështu dështon të regjistrohet si një përpjekje për humor. Një arsye tjetër, megjithatë, mund të jetë se shakaja i shtyn kufijtë e përshtatshmërisë dhe ofendon ata që synon të bëjë humor. Të dyshuarit e zakonshëm përfshijnë sarkazëm, ngacmim dhe pandjeshmëri – të konsideruara kryesisht stile humori agresive. Ndërsa mund të ketë një kohë dhe vend për forma të tilla humori më të rënda, vendi i punës nuk është një prej tyre.

Hulumtimet tregojnë se përdorimi i humorit agresiv në punë mund të inkurajojë vartësit të shpërfillin rregullat, duke minuar kështu ndikimin tuaj. Shakatë e papërshtatshme mund të ndikojnë në përshtypjet e kompetencës, duke minuar më tej statusin dhe ndikimin tuaj. Mësimi është se, kur bëhet fjalë për mjedisin e punës, shfrytëzimi i përfitimeve të humorit kërkon të dish kur shakaja jote i shtyn kufijtë mjaftueshëm për të qenë qesharakë pa kaluar kufirin.

Përdorimi juaj i humorit ndikon gjithashtu në statusin e të tjerëve

Pra, përdorimi i humorit mund të rrisë ose ulë statusin dhe ndikimin tuaj në punë. Por a mund të ndikojë edhe shakaja me vartësit në statusin dhe ndikimin e tyre?

Kur drejtuesit përdornin një stil humori pozitiv dhe të gjallë, vartësit e tyre bëhen më aktivë, më të sigurtë dhe të përfshirë në punë, gjë që përfundimisht rrit statusin e tyre në vendin e punës. Nga ana tjetër, humori ndikon mbi ndryshimet që mund të përmirësojnë njësinë e punës.

Por jo të gjitha stilet e humorit çojnë në rezultate të tilla pozitive. Edhe një herë, format agresive të humorit duket se veprojnë si një shtypës të statusit. Kur humori i drejtuesve përfshin sarkazëm, ngacmim ose tallje, vartësit e tyre tërhiqen nga mjedisi i punës, duke u bërë më pak të sigurtë dhe më të frenuar; tendenca që përfundimisht ndrydh statusin e tyre në vendin e punës. Nga ana tjetër, ata bëhen më pak të angazhuar në punën e tyre dhe më pak gjasa të shprehin sugjerimet e tyre.

Pra, humori juaj jo vetëm që ndikon në statusin tuaj si udhëheqës, por ndikon edhe tek ata individë që jeni përgjegjës për të udhëhequr. Me këtë në mendje, mbase ia lini batutat me kokainë Elon Musk./entrepreneur

Artikulli paraprakProtestohet kundër rritjes së çmimit të çimentos në Kosovë
Artikulli tjetërJames Dyson krijoi 5,127 versione të një produkti që dështoi përpara se të kishte sukses. Këmbëngulja e tij zbulon një sekret të sipërmarrjes