Idetë kryesore të librit “Lost and Founder”- Rand Fishkin / PJESA E PARË

 

Një udhëzues që mban të vërtetat e hidhura për botën e startup-eve

Krijimi i një startup-i mund të jetë argëtues, por sigurisht që nuk është i lehtë. Shpesh nuk mendojmë për njohuritë e nevojshme dhe vështirësitë që do të duhet të kapërcejmë.

Me Lost and Founder do të zbulojmë pse është e rëndësishme që startupers të “njohin” dhe të rrethohen me njerëz që “tashmë kanë ndjekur” këtë rrugë.

Ne do të shohim vlerën e komunikimit brenda ekipit tonë dhe do të marrim parasysh kornizën kohore, domethënë momentin e duhur për ta transformuar audiencën tonë në abonentë të produktit ose shërbimit tonë.

Autori, Rand Fishkin, bashkëthemelues dhe ish-CEO i Moz, do të na tregojë se si mund të bazohet një startup mbi vlerën e transparencës.

Shumë këshilla të dobishme për:

 • Të nisur një startup teknologjik.
 • Të mësuar për startup-et me ndihmën e një libri të dendur dhe në të njëjtën kohë humoristik që është i pasur jo vetëm me të dhëna, statistika dhe analiza, por edhe me anekdota dhe histori reale.
 • Të kërkuar këshilla praktike dhe konkrete nga ata që e kanë bërë transparencën, vlerën kryesore të kompanive të tyre.

Autori i librit:

Rand Fishkin është bashkëthemeluesi dhe ish-CEO i Moz, bashkëthemelues i Inbound.org dhe pak para botimit të këtij libri, ai themeloi Spark Toro. Ai është një folës ndërkombëtar shumë i kërkuar në ngjarje në ekosistemin e startup-eve dhe marketingut. Fishkin ka shumë ndjekës në Twitter, ku ai e përcakton veten si një feminist. Ai është shumë krenar që është bashkëshorti i autores Geraldine DeRuiter dhe aktualisht jetojnë në Seattle.

Zbuloni kodin e mashtrimit të startup-it për të shmangur gabimet më të zakonshme

Ndërtimi i një biznesi është si të luash një lojë video. Hera e parë është e frikshme si ferr; klientët nuk paguajnë, punonjësit largohen, investitorët bëjnë shefin tuaj dhe më pas ju pushojnë. Prandaj, nuk është për t’u habitur kur themeluesit “vdesin” në nivelin e parë.

Autori na thotë se një nga gjërat më të vlefshme që ka mësuar për startup-et është se është e rrezikshme të jesh vetëm; ju dëshironi të keni rreth jush njerëz që e kanë kaluar këtë më parë dhe dëshironi të ndajnë hapur përvojën e tyre me ju. Ky libër trajton çështje për të cilat themeluesit zakonisht nuk flasin: paratë, depresioni, dështimet. E shkroi që të mos përsërisni të njëjtat gabime që ai bëri. Misioni i librit është të ndihmojë përmes anekdotave, statistikave dhe autokritikës së ashpër.

Fishkin nuk është programues dhe kompania e tij nuk ka lindur në Silicon Valley.

Kur ai filloi, nuk e dinte që mund të drejtohej tek një investitor ku mund të kërkonte para dhe ai kurrë nuk ka punuar në një startup teknologjie.

Pas disa përpjekjeve dhe gabimeve, hapave të rremë dhe zhgënjimeve, ai u bë CEO i një kompanie të lulëzuar softuerësh të përbërë nga investitorë, punonjës dhe klientë. Që nga viti 2017, kompania e tij Moz ka të ardhura vjetore prej 45 milionë dollarësh. Ata krijojnë softuer për tregtarët që përdorin mjetet e tyre për të ndihmuar faqet e internetit të dalin në krye në motorët e kërkimit SEO (Search Engine Optimization).

Historia e Moz-it nuk është historia e një suksesi miliarda dollarësh brenda natës, por është gjysmë suksesi i Facebook dhe gjysmë dështimi i Secret.

Është e vështirë të adaptosh transparencën, por funksionon

Ka mijëra arsye për të menduar se fshehja e së vërtetës është rruga për të shkuar, por kur

e vërteta ju godet, besimi i ekipit tuaj, audiencës suaj, investitorëve tuaj dhe klientëve tuaj është humbur.

Transparencë do të thotë të gërmosh thellë për të gjetur dhe ekspozuar atë që të tjerët nuk do ta bënin normalisht. Do të thotë të refuzosh të marrësh një rrugë të qetë, do të thotë të përballesh me bisedën që të trazon stomakun. Do të thotë të flasësh drejtpërdrejt me personin me performancë të dobët, të ndash financat çështjet dhe projeksionet, duke i shpjeguar qartë ekipit tuaj se çfarë ju duhet në gjashtë muaj për të shmangur

të jesh i detyruar të pushosh dikë, kjo do të thotë që të gjithë duhet të dinë se çfarë duan investitorët.

Në këtë mënyra, shoqëria, mbështetja dhe stimujt e duhur bashkojnë forcat që ne të bëjmë një punë të mirë.

Çdo email duhet të shkruhet dhe çdo bisedë duhet të bëhet sikur të ishte duke rrjedhur. Duhet të jemi krenarë, të mos kemi turp për mënyrën se si komunikojmë, qoftë edhe prapa

dyerve të mbyllura. Transparenca nuk duhet të jetë një taktikë, por një vlerë thelbësore që është vazhdimisht e respektuar.

Disa këshilla për të ndryshuar nga një kompani shërbimesh në një kompani produktesh:

 • Filloni me produktin për të cilin mund të këshilloni bazuar në sfondin tuaj; shërbimet që ofroni ju ekspozojnë ndaj problemeve reale që hasin konsumatorët. Përvoja juaj mund të japë informacion rreth dizajnit të një produkti, përmbajtjes, marketingut dhe madje edhe hapave të parë në ndërtimin e një audiencë.
 • Krijoni një praktikë të shkallëzueshme që tërheq audiencën tuaj drejt produktit tuaj. Çelësi është të gjeni kanale tërheqëse  të mjaftueshme për të kënaqur audiencën që ju nevojitet tani, klientët që keni tashmë dhe ata që duhet të arrini në të ardhmen, blerësit e produktit.
 • Përdorni të ardhurat nga shërbimi për të financuar krijimin dhe testimin e produkteve.
 • Mos nxitoni, mos përdorni shumicën e kohës dhe burimeve tuaja për të zhvilluar produktin e ri, ose aventura juaj mund të përfundojë para kohe.
 • Themeluesit e mëdhenj nuk bëjnë atë që duan, ata materializojnë një vizionNjë tjetër mit që duhet demaskuar është se nëse krijoni një startup, më në fund mund të bëni çfarë ju dashuroni. Përveç nëse pasioni juaj nuk është menaxhimi i njerëzve, trajnimi, punësimi, zhvillimi i vazhdueshëm i tyre, amplifikimi dhe përsëritja e detyrës, së bashku me vlerat e kompanisë; duke qenë CEO i një startup-i nuk do t’ju japë punën që doni. Por do t’ju ofrojë mundësinë për të realizoni vizionin tuaj. Ju do të duhet të rivendosni pasionin tuaj nga “Unë dua të bëj këtë punë” tek “Dua të shoh diçka që kam krijuar, të ndryshoj botën në këtë mënyrë”. Kjo është e vetmja mënyrë që pritjet tuaja do të përputhen me realitetin, dhe disonancën konjitive dhe zhgënjimi për t’u refuzuar nga puna që doni, mund të zhduket.

  Tre hapat themelorë për një CEO:

  1) Pranoni të vendosni perspektivën tuaj përpara se të bëni atë që doni;

  2) Fitoni aftësi përtej sektorit tuaj specifik: strategjia financiare, mbledhja e fondeve, planifikimi i detyrave, burimet njerëzore, zgjidhja e konflikteve, menaxhimi i zyrës, shërbimi ndaj klientit, biznesi dhe dhjetëra funksione të tjera që themeluesit nuk i marrin parasysh në fazën fillestare;

  3) Mësoni secilin prej këtyre funksioneve përmes një procesi që bota e startup-eve e quan “përçarje” ose, me fjalë të tjera: duke ecur me dhimbje në një rrugë dështimi, mësimi dhe përsëritjeje.

  Puna që një udhëheqës duhet të bëjë për të rritur një organizatë është të gërmojë thellë në çështje, të zgjidhë konfliktet, të çlirojnë njerëzit nga mendësitë apo strukturat që i mbajnë prapa, ndërtojnë vazhdimisht dhe të përsosin shtyllat mbi të cilat operon një kompani.

  CEO është një zgjidhës i problemeve; për ata që duan të ndihmojnë të tjerët të zhbllokojnë dhe të bëjnë përparim, mund të jetë një punë shumë shpërblyese.

 • Kini kujdes kur migroni nga një ide biznesi në tjetrënEkziston një ide e luhatshme midis miteve në Silicon Valley, i ashtuquajturi “strumbullar” – që është, migrimi i një ideje biznesi në një ide rrënjësisht të ndryshme. Është një e drejtë themelore që u jepet të gjitha startup-eve, e krijuar për t’ju shfajësuar nga mëkatet e jetës suaj të kaluar dhe gjithashtu ju lejon të kaloni nga Odeo në Twitter, nga Glitch në Slack. Nëse vendimet mbi të cilat bazohet biznesi juaj janë të pamatur, mos u shqetësoni, strumbullari do t’ju shpëtojë. E rëndësishme është të filloni, nuk mund ta dini se çfarë ju pret përpara: do ta zbuloni duke u përpjekur dhe duke dështuar.

  Kushtojini vëmendje kësaj ideje. Këshilla e autorit është të shpenzoni kohë duke vlerësuar një rrugë më të mençur.

  Kushtojini vëmendje kësaj ideje. Këshilla e autorit është të shpenzoni kohë duke vlerësuar një rrugë më të mençur.

  Këtu janë disa sugjerime jokonformiste për zgjedhjen e marketingut dhe idesë suaj:

  • Gjeni një treg të vogël ku keni njohuri dhe pasion unik dhe ku dalloheni me vetëm disa risi të bëra.
  • Idetë e shkëlqyera dhe produktet e shkëlqyera shpesh lindin nga idetë mediokre. Çelësi është koha (mjaftueshëm për t’i bërë ato të evoluojnë në diçka të jashtëzakonshme) dhe përulësia (për të parë se çfarë nuk shkon dhe për të vazhduar më tej).
  • Biznesi juaj do të ketë më shumë gjasa të jetë i suksesshëm nëse tregu që keni zgjedhur ka një kombinim të: a) të paaftës për të evoluar me nevojat e klientit; b) të jesh i mbrojtur nga avantazhet konkurruese që mund të zbulosh; c) duke qenë në fazën fillestare.
  • Një kërkim me fjalë kyçe (fjalët dhe frazat më të njohura që njerëzit po kërkojnë në Google) do të zbulojë mundësi të pashfrytëzuara.
Artikulli paraprak10 hapa për t’u mësuar fëmijëve tuaj sipërmarrjen
Artikulli tjetërMARRJA E KAPITALIT / MALLIT ME FORCË -Gjykimi për të