Idetë kryesore nga libri “The Startup Owner’s Manual” -Steve Blank, Bob Dorf / PJESA E PARË

Mësoni idetë kryesore nga libri i Steve Blank, Bob Dorf.

The Step-by-Step Guide for Building a Great Company.

Një Start Up nuk mund të zhvillohet duke ndjekur modelin tradicional. “The Startup Owner’s Manual” tregon procedurën më të përshtatshme për të drejtuar një organizatë që po kërkon modelin më të mirë të biznesit.

Për themeluesit është një manual i mirëfilltë i cili mund të ndiqet hap pas hapi nëpër fazat që i lejojnë një Start Up-i të shndërrohet në një ndërmarrje të vërtetë.

Shumë këshilla të dobishme për:

  • Të eleminuar rrezikun e hyrjes në treg sa më shumë që të jetë e mundur.
  • Mësuar se çfarë është “rreziku i klientit” dhe si ta menaxhojmë atë.
  • T’i garantuar kompanisë rritjen e merituar.

Autori i librit:

Steve Blank është një sipërmarrës, profesor i asociuar dhe konsulent në Universitetin Stanford dhe Columbia, i cili ndihmoi në përcaktimin e metodologjisë së inovacionit Lean.

Ai ka zhvilluar dhe u ka mësuar Start Up-eve, kompanive dhe Departamentit të Mbrojtjes. Ai mori pjesë në themelimin e tetë startup-ve teknologjike për 21 vjet.

Bob Dorf është padyshim eksperti më i ditur i Lean dhe Zhvillimit të Klientit në planet.

Ai udhëton nëpër botë, në Rusi, Amerikën Latine dhe Shtetet e Bashkuara, duke punuar si konsulent dhe duke dhënë mësim në Columbia Business School. Ai themeloi shtatë kompani.

Modeli tradicional i fillimit të një biznesi nuk mund të funksionojë më sepse bazohet vetëm në supozime

Në Ditën Zero, një startup është një hap besimi. Praktikisht është e pamundur që themeluesi të njohë klientët e tij dhe nevojat e tyre.

Megjithatë, duke ndjekur planin tradicional, sipërmarrësit fillojnë të shpenzojnë para për të dalë me një produkt të bazuar vetëm me hamendje.

Po kështu, planifikojnë një event për hedhjen e tij në treg, duke vendosur një datë që asnjë ngjarje e papritur nuk duhet ta shtyjë. Pothuajse kurrë nuk ka kohë për të përmirësuar produktin.

Ky marshim i detyruar mohon çdo rregullim dhe presupozon se klientët do të mbërrijnë në masë. Çfarë ndodh nëse nuk e bëjnë?

Shpesh një startup zbulon tepër vonë se janë të pakët ata që ju vizitojnë faqen në internet, që klientët nuk do të kontribuojnë në një treg në shkallë të gjerë, se produkti ka vlerë të ulët, ose se kostoja e shpërndarjes është tepër e lartë.

Të gjithë ata që punojnë në një startup mendojnë se duhet të ndjekin moton “bëje dhe bëje shpejt”, duke besuar se janë punësuar për ato që dinë të bëjnë dhe jo për ato që mund të mësojnë.

Një startup është pak më shumë sesa një seri supozimesh, shumë prej të cilave do të rezultojnë të gabuara. Sjellja e një produkti bazuar në to është mënyra më e mirë për t’u fundosur. Veprimi i pamëshirshëm, pa ditur mirë se çfarë të bëjmë, është krim.

Gjithashtu, për shkak se startup-et janë pak më shumë sesa një njësi kërkimore, duhet të shmangen huazimet e titujve të punës nga kompani të themeluara: për shembull, departamenti i ‘shitjeve’ të një kompanie është një ekip që shet në mënyrë të përsëritur një produkt të sigurt një grupi klientësh të njohur, me prezantime, çmime, terma dhe kushte standarde.

Startup-et, sipas përkufizimit, kanë pak ose asnjë nga këto elemente të konsoliduara. Janë ende duke i kërkuar! Para se të punësoni punonjës të tjerë, duhet të jeni të sigurt për suksesin tuaj: në ndërmarrjet e mëdha, kostoja e gabimeve ka disa zero më shumë.

“Zhvillimi i klientit” e vë klientin në qendër të projektimit duke filluar nga dita e parë

Një startup është një organizatë që po kërkon ende modelin më të përshtatshëm të biznesit. Në fillim, ka vetëm hipoteza se cilat produkte do të shiten dhe si do të testohen në tregje, te konsumatorët dhe në çmime.

Një model tradicional i inovacionit do të kërkonte mendimin e përdoruesve tepër vonë. Nga ana tjetër, duke miratuar modelin e zhvillimit të klientit nga dita e parë, idetë mund të testohen shpejtë dhe të bëhen korrigjimet gati-gati në kohë reale.

Veçori e këtij modeli është se çdo hap mund të përsëritet. Është e rëndësishme të qënit të vetëdijshëm se fillestarët përballen me shumë telashe para suksesit. Një hap prapa nuk është dështim, por mënyra e vetme për të vazhduar të nxënit.

Procesi i zhvillimit të klientit përfshin katër faza:

  • Një “zbulim fillestar” i klientit, i cili kërkon që sipërmarrësit të dalin nga salla e konferencave, të ndërveprojnë me klientët, të dëgjojnë problemet e tyre dhe të kuptojnë se çfarë karakteristikash duhet të ketë produkti që do t’i zgjidhë ato.
    Kujdes! Në një startup janë themeluesit ata që diktojnë vizionin e produktit dhe zbulimi i klientit shërben për të gjetur tregun e përshtatshëm për atë vizion.
  • Një “vlerësim i klientit” i mëvonshëm, për t’u siguruar që biznesi i zgjedhur pasi ka zbuluar klientin ka një model biznesi të përsëritshëm dhe mund të sigurojë vëllimin e konsumatorëve të nevojshëm për të ndërtuar një biznes fitimprurës;
  • “Krijimi i klientit”, më pas, bazohet në sukseset e para të ndërmarrjes, e cila duhet të fillojë shpenzimet për të krijuar kërkesë tek përdoruesit dhe t’i shtyjë ata drejt konsumit. Ky hap mund të zhvillohet në mënyra të ndryshme, varësisht nga lloji i biznesit. Disa startup-e hyjnë në tregjet ekzistuese dhe të mirëpërcaktuara nga konkurrentët e tyre, të tjerët krijojnë tregje të reja dhe të tjerët përpiqen të sjellin novacion në niche ekzistues;
  • Hapi i “ndërtimit të kompanisë”, kur një fillestar më në fund shndërrohet në një kompani të vërtetë, duke strukturuar veten me departamente specifike.
Artikulli paraprakGruaja nënë, moderniteti dhe edukimi i fëmijëve
Artikulli tjetërDispozitat e falimentimit në Islam