Shitja me Këste Pyetje: A konsiderohet apo jo kamatë shtesa që i bën shitësi mallit kur ai e shet atë me një afat të caktuar (me këste)? P.sh. një mall e ka vlerën 500 dërhem, nëse e blen me para në dorë, por nëse e blen me afat dhe këste,...
Përdor këtë këshillë të Warren Buffett që të mund të realizoni ëndrrën e të qenit milioner. Nëse jeni duke kërkuar për këshilla financimi ose jeni duke u përpjekur për madhështinë financiare Warren Buffett mund të jetë modeli i përsosur për t’u ndjekur, shkruan BusinessMag. I njohur për kompaninë e tij Berkshire...
Pyetja: A lejohet bashkëpunimi në tregti (hallall) me ithtarët e librit (të krishterët, çifutët) dhe të feve të tjera? Përgjigjja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshin mbi të Dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen e tij, mbi shokët dhe mbi të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij...
Pyetja: Më intereson në lidhje me kredinë qe jep komuna për ta rimëkëmbur ekonominë, a lejohet të aplikoj për marrjen e kredisë me 1% për 5 vite kohë për ta kthyer, në mënyrë që të fillojë një punë? Përgjigja: Falenderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin...
Disa nga industritë më atraktive për investitorët e huaj, të cilët vlerësohet se do të mund të vinin për investime në Kosovë, nga ekspertë të fushës së ekonomisë dhe përfaqësues të bizneseve konsiderohet të jenë sektori i agrobiznesit, minierat dhe mineralet, si dhe fusha e teknologjisë. Investime ndërkombëtare në Kosovë...
Financimi i sipërmarrjeve përmes Mudarebesë në Islam Në vargun e disa marrëveshjeve në biznesin islam është edhe ajo që njihet si Mudarebe. Mudarebe do të thotë një sipërmarrje e përbashkët, ku njëra palë kontribuon me kapital dhe tjetra me punë. Pra kur një person i vë në dispozicion një punëtori...
Ai që i lë dikujt në ruajtje një shumë të hollash, nuk duhet t'i përdorë vetëm se me leje të atij që i posedon të hollat. Ai duhet t'i ruajë siç e ruan pasurinë e vet. Nëse ndodh t'i marrë pa leje, apo t'i vërë në përdorim biznesi, në këtë rast...
Përpara se të bëni një investim financiar, zakonisht ju duhet të bëni një vlerësim sa më të mirë të kushteve dhe rrethanave që keni ose mund t’ju dalin përpara. Ja sesi të procedoni: 1. Hapi i parë është të dini ekzaktësisht sesa para’ keni në dispozicion dhe në bazë të...
Në Kosovë është përuruar fabrika “Orient Kosova”, një investim kosovaro-gjermano-turk që prodhon mozaikë, dhe që 80% të prodhimit synon ti eksportojë. Është përuruar në Mitrovicë, Fabrika për përpunimin e qelqit e cila synon që 80% të prodhimit të eksportojë. Në përurim të kësaj fabrike e cila deri në fund të...
Procesi i privatizimit në Kosovë, i kritikuar për menaxhim të dobët, është cilësuar nga ekspertë të fushës si dështim, në veçanti në veriun e Kosovës, ku nuk është shtrirë, siç thuhet, në tërësinë e tij. Agjencia Kosovare e Privatizimit (AKP), ndërkaq, thotë se procesin e privatizimit të ndërmarrjeve shoqërore dhe...