12 pyetje që duhet të bëni në ditën tuaj të parë të një pune të re

Pasi të jeni punësuar zyrtarisht, përgatitni një listë pyetjesh si këto për t’i bërë ditën tuaj të parë:

 1. Cilat janë pritshmëritë për pozicionin tim në 90 ditët e para?

Zbuloni se sa shpejt ata duan që ju të jeni të aftë në proçeset dhe sistemet e kompanisë dhe cilat janë pritshmëritë e tyre rreth performancës tuaj. Bërja e kësaj pyetjeje e bën të ditur punëdhënësin tuaj që keni ndërmend të bëni më të mirën për të përmbushur nevojat e tyre gjatë periudhës suaj hyrëse. Gjithashtu ju ndihmon të dini se për çfarë synimesh duhet të punoni kur filloni punën tuaj të re.

 1. Kur do të kem vlerësime dhe kontrolle joformale?

Kjo pyetje mund t’ju ndihmojë të kuptoni proçeset e vlerësimit dhe reagimit të kompanisë. Është mirë të dini menjëherë se sa shpesh do të keni një rishikim zyrtar, në mënyrë që të jeni të përgatitur për të përmbushur qëllimet dhe pritshmëritë. Duke pyetur për më shumë rishikime joformale të performancës, mund të mësoni mënyra për të vlerësuar se sa mirë po ia dilni ose nëse keni fusha që kanë nevojë për përmirësim përpara vlerësimit tuaj zyrtar.

 1. Si mund t’i ndaj idetë e mia?

Bërja e kësaj pyetje i tregon punëdhënësit tuaj të ri se jeni i vetë-motivuar dhe gati për të kontribuar në vendin e punës. Ju mund të provoni se keni qenë zgjedhja e duhur dhe një pasuri e vlefshme për kompaninë duke u përgatitur për të sjellë risi në ekip. Si një punonjës i ri, ju keni një vështrim të ri në mënyrën se si funksionon kompania. Megjithatë, mund të jetë sfiduese të dini se ku dhe si duhet ta ndani këtë informacion. Pyetja e një menaxheri punësimi ose drejtuesi i ekipit menjëherë mund të ndihmojë në udhëheqjen e kontributit tuaj në të ardhmen si anëtar i ekipit.

 1. A mund të më tregoni për vizionin e kompanisë?

Përpara se të bëni këtë pyetje, është gjithashtu një ide e mirë të lexoni këtë informacion nga faqja e internetit e kompanisë dhe çdo material manual që keni marrë për t’u siguruar që e dini se çfarë përfaqëson kompania. Duke pyetur drejtpërdrejtë një menaxher ose bashkëpunëtor, mund të mësoni se si fjalët e shkruara të kompanisë përkthehen në funksionet dhe kulturën aktuale të vendit të punës. Pastaj mund të filloni të krijoni një kuptim se si roli juaj përshtatet në atë vizion.

 1. Cilat janë objektivat e mia kryesore për javën e parë?

Kur filloni një pozicion të ri, mund të duhet pak kohë përpara se të krijoni një rutinë normale pune. Është një ide e mirë të dini se çfarë pret punëdhënësi juaj që të arrini menjëherë kur të filloni. Ju mund të trajnoheni për javët e para ose mund të pritet që thjesht të filloni dhe të mësoni ndërsa shkoni. Nëse ka momente kur askush nuk ju jep në mënyrë specifike një detyrë, mund t’i referoheni asaj që ju është thënë ditën e parë kur e keni bërë këtë pyetje.

 1. Kujt do t’i raportoj?

Kompanitë shpesh postojnë një grafik organizativ në manualin e punonjësve të tyre, por mund t’ju duhet ende pak qartësi pasi të punësoheni zyrtarisht . Edhe nëse shihni një menaxher të drejtpërdrejtë në një tabelë, është mirë të pyesni pasi bizneset shpesh riorganizojnë strukturat dhe hierarkitë e brendshme. Nëse menaxheri juaj i drejtpërdrejtë nuk është ai që ju punëson, kërkoni që të njiheni me personin të cilit do t’i raportoni. Në këtë mënyrë ju keni një shans për të filluar marrëdhënien tuaj profesionale me ndërveprim pozitiv dhe një përshëndetje ballë për ballë.

 1. Çfarë mjetesh përdorni për të kryer punën tuaj?

Shumë punë kërkojnë që ju të përdorni disa sisteme ose aplikacione softuerike. Pozicioni juaj mund të përdorë edhe mjete fizike ose makineri. Kur të njiheni me këto mjete që në fillim, mund të mbani shënime dhe të bëni më shumë pyetje ndërsa keni dikë për të demonstruar duke përdorur mjetin. Pas ditës së parë, mund të jetë më e vështirë të gjesh kohë për të marrë ndihmë hap pas hapi.

 1. Çfarë duhet të kem  parasysh rreth detyrave thelbësore të përditshme?

Është më e lehtë të filloni të bëni më të mirën kur keni një ide të qartë të pozicionit tuaj. Edhe pse jeni punësuar për një punë specifike, mund të mos jetë e qartë se cilat duhet të jenë detyrat tuaja të përditshme. Sa më shpejt të kërkoni, aq më produktiv mund të jeni. Ju mund të filloni të kuptoni më mirë atë që menaxhmenti e sheh si rolin tuaj duke bërë këtë pyetje.

 1. Si preferojnë njerëzit të komunikojnë në zyrë?

Çdo zyrë ka një stil komunikimi. Duke bërë këtë pyetje, ju zbuloni saktësisht se si bashkëveprojnë kolegët tuaj dhe menaxhmenti. Disa kompani preferojnë një sistem më informal të mesazheve ose një bisedë në grup, ndërsa të tjera përdorin e-mail ose linja telefonike ndër-zyre për të qëndruar të lidhur. Gjithashtu, zbuloni se sa rehat janë njerëzit që vizitojnë një zyrë tjetër ose një zonë të përbashkët për të folur personalisht dhe sa rehat është menaxheri juaj i drejtpërdrejtë me punonjësit që trokasin në derën e zyrës së tyre për një bisedë.

 1. Cilat janë metrikat tuaja për matjen e suksesit?

Është e rëndësishme të dini se si kompania juaj e re e vlerëson suksesin në vendin e punës për t’u siguruar që ju të matni arritjet, produktivitetin dhe efikasitetin tuaj në të njëjtën mënyrë që bëjnë të tjerët. Ata mund të përdorin një sistem vlerësimi ose një mjet reagimi të performancës nëse puna juaj është e bazuar në projekt.

Ju mund të pyesni menaxherin e punësimit ose trajnerin tuaj se çfarë ata konsiderojnë si tregues kryesorë të performancës (KPI) për pozicionin tuaj. Pasi të keni kuptuar KPI-të tuaja të pritshme, mund të përfundoni detyrat dhe detyrat e punës duke përdorur këta tregues si një qëllim specifik.

 1. Sa shpesh dëshironi që t’ju jap përditësime?

Kjo pyetje ju ndihmon të kuptoni se sa shumë dëshiron menaxheri juaj i drejtpërdrejtë që ju të komunikoni për punën tuaj. Disa menaxherë preferojnë një stil më të hapur komunikimi, ndërsa të tjerë përdorin sesione ose rishikime formale të reagimit. Është një ide e mirë të dini që nga fillimi se sa shpesh duhet të regjistroheni, në mënyrë që të jeni të përgatitur të shpjegoni përparimin tuaj ose të ndani informacione rreth performancës suaj të punës kur është e nevojshme.

 1. Cilat janë pritshmëritë për orët e punës?

Nëse nuk është e qartë në dokumentet tuaja të punësimit, mund t’ju duhet të pyesni për politikat e orarit të punës. Ju mund të pyesni se sa kohë pritet të filloni punën dhe sa kohë keni për drekë dhe pushime. Kjo pyetje mund t’ju ndihmojë gjithashtu të zbuloni fleksibilitetin e orëve të fillimit dhe orëve të përfundimit. Kompania juaj e re mund të ketë gjithashtu udhëzime specifike për të punuar vonë ose në fundjavë.indeed

Artikulli paraprakShqipëria ka diasporën e tretë më të madhe në botë
Artikulli tjetërMacron: Dy ligje amerikane po shkatërrojnë kompanitë europiane

Comments are closed.