Trekëndëshi i produktivitetit

Do të doja t’ju prezantoja sot me 3 elementë të fuqishëm të produktivitetit. Këto janë gurët e themelit të produktivitetit pa të cilët nuk mund të jetë produktiv, dhe këtu janë:

  1. Dituria (njohuritë)
  2. Veprimi
  3. Qëndrueshmëria

Unë e quaj këtë Trekëndëshi i Produktivitetit, dhe nëse të tre elementët takohen tek një person, ai/ajo bëhet vërtet produktiv. Por nëse mungon një element, atëherë fillon jo-produktiviteti.

Pra, si funksionojnë këta 3 elementë?

DITURIA 

Thuaj: “O Zoti im! më avanco në dituri (Taha, Kapitulli #20, Ajeti #114)

Gjithçka fillon me njohuri. Kuptimi i asaj që duhet të bëni dhe si ta bëni atë. Një nga arsyet kryesore që njerëzit  shtyjnë një projekt ose detyrë është se nuk dinë ta bëjnë atë. Dhe  janë të shqetësuar për t’iu qasur kësaj kthese të të mësuarit nga frika se nuk mund ta kuptojnë kurrë se si ta bëjnë atë.

Megjithatë, këtu janë disa lajme të mira: Njohuria mund të arrihet në shumë mënyra, dhe unë ende nuk kam takuar dikë që e ka vënë mendjen në diçka dhe nuk ka arritur të fitojë njohuri në atë fushë. Por faktori kryesor këtu është veprimi, ju duhet të bëni përpjekje për të fituar njohuri.

Këtu janë këshillat kryesore për të fituar njohuri:

1. Hulumtoni online/offline:

El-hamdulillah, bota e informacionit është në majë të gishtave tanë këto ditë dhe ky është  bekim i Allahut (Subhanehu ue teala) mbi të gjithë ne. E kam gjetur veten nëse më mungojnë njohuritë në një fushë, fillimisht do të shkoja në Bibliotekë dhe do të zgjidhja sa më shumë libra për këtë temë, do të lexoja disa prej tyre dhe do t’i skanoja të tjerat, pastaj do të bëj kërkime në internet, ose dëgjoni audiolibra/podcast të mëtejshëm mbi këtë temë dhe brenda disa javësh/muajsh, ai boshllëk njohurish do të plotësohej me lejen e Allahut (Subhanehu ue te’ala)

2. Pyetni një ekspert/dikë që e ka bërë më parë:

Nëse ka diçka të re që duhet të mësoni, atëherë dijeni se ekziston një mësues që është gati të ndajë njohuritë e tij/saj me ju. Dhe më beso, pavarësisht se sa “i rëndësishëm” është ky person, do të habiteshit se si do të donin t’ju transmetonin njohuritë e tyre. Duke iu afruar atyre nëpërmjet bashkëpunëtorëve ose miqve mund të jetë një fillim i mirë, ose një e-mail direkt dhe një telefonatë ndonjëherë mund të funksionojnë. Gjëja më e rëndësishme është të jeni këmbëngulës derisa të merrni atë që ju nevojitet prej tyre.

3. Bëni dua:

Dituria është bekim i Allahut (Subhanehu ue teala) mbi ju dhe është ndriçuese. Pra, nëse keni ngecur ose e gjeni veten se nuk dini shumë rreth një teme dhe vërtet keni nevojë të mësoni rreth saj, kërkoni nga Allahu (Subhanehu ue te’ala) ndihmë dhe provoni disa nga metodat e mësipërme për të fituar atë që dëshironi. Një paralajmërim këtu: Sigurohuni që të kërkoni njohuri të dobishme, kjo është dituri që do të jetë e dobishme për ju ose në këtë botë, ose në ahiret, ose mundësisht të dyja!

 

VEPRIMI

Vlera e diturisë pa veprim është e kotë ! Në fakt, kjo sjell zemërimin e Allahut (Subhanehu ue te’ala) – Allahu na ruajt. Allahu (Subhanehu ue teala) i përshkroi ata që kishin dituri, por bënë pak veprime si “ata që shkaktuan zemërimin e Tij” në kapitullin hapës të Kuranit. Pra, le të mos jemi një prej tyre.

Por këtu është një pikë e rëndësishme: në njërën anë duhet të kujtojmë se duhet të veprojmë mbi njohuritë që kemi mësuar në mënyrë që të jemi produktiv, por këtu duhet të kuptojmë se Veprimi/Aftësia ose Shkathtësia vjen nga Allahu (Subhanehu ue Ta’ ala) para së gjithash, pasi pa lejen e tij nuk mund të bësh asgjë. Prandaj përsëri në kapitullin hapës themi: “Vetëm Ty të adhurojmë dhe vetëm prej Teje ndihmë kërkojmë”. Pra, ne duam ta adhurojmë Atë, por nuk mund ta adhurojmë pa lejen e Tij, dhe kjo është robëri e vërtetë ndaj Allahut.

Kur të kuptoni se çdo gjë që bëni, po e bëni me lejen e Allahut (Subhanehu ue teala), do të jeni të përulur në qasjen tuaj, do të kërkoni përsosmërinë në të gjitha veprimet tuaja dhe do të jeni të sinqertë në cfare ben.

Gjithashtu, veprimi fillon me ju duke hedhur hapin e parë. Përsëri, ata që zvarriten, ja një teknikë e produktivitetit vrasës: Filloni të punoni në një projekt/detyrë për vetëm 10 minuta dhe shikoni veten duke lëvizur në 30-45 minuta. Jepini vetes një pushim prej 5 minutash dhe më pas filloni përsëri për ‘vetëm’ 10 minuta. Unë gjithmonë them se ‘nefsi’ dhe vetvetja jonë është si një foshnjë dhe kështu duhet ta trajtojmë; pak inkurajim, pak qortim, pak çmim dhe do të jetë shumë mirë.

 

QËNDRUESHMËRIA

Pra, ju keni fituar njohuritë, keni ndërmarrë veprime dhe pas disa ditësh, dështoni. Nuk mund të shqetësoheni dhe nuk jeni më produktiv. 90% e ankesave të produktivitetit kanë të bëjnë me qëndrueshmërinë. Njerëzit normalisht nuk e kanë problem të fitojnë njohuri ose të ndërmarrin veprime, por të qenit konsistent është atëherë kur e kanë të vështirë.

Unë e pranoj, kjo është faza më e vështirë dhe nuk ka përgjigje të lehtë, por këtu janë disa këshilla të dobishme:

1. Filloni me hapa të vegjël dhe rrituni ngadalë

Është tunduese kur je shumë i ngazëllyer për një projekt, të futesh në të me veprime të mëdha dhe detyra të mëdha vetëm për ta gjetur veten të mbingarkuar disa ditë më pas. Pse të mos filloni me hapa të vegjël, të ndërtoni ngadalë  dhe të rriteni ngadalë me kalimin e viteve?

Profeti Muhamed (paqja qoftë mbi të) ka thënë se veprat më të dashura tek Allahu (Subhanehu ue teala) janë ato që janë të qëndrueshme edhe nëse janë të vogla.

2. Zbërthejeni veprimin

Disa nga arsyet pse është e vështirë të bëhesh i qëndrueshëm në veprimin tënd është sepse veprimi është i MADH ose kërkon një sërë detyrash për t’u arritur. Provoni ta zbërtheni dhe shikoni nëse ka mënyra më të mira për ta bërë atë: a mund të eliminoni disa hapa? Mund të delegoni disa pjesë?. Siç thotë proverba kineze: Një udhëtim prej 1000 miljesh fillon me një hap. Shtesa ime e vetme për këtë është: VAZHDONI TË Ecni!

3. Kontrolloni qëllimet tuaja

Ndonjëherë kur nuk arrini të jeni të qëndrueshëm në një projekt, mund të jetë shenjë se ndoshta qëllimet tuaja nuk janë të pastra dhe të sinqerta. Për shembull, nëse jeni përpjekur shumë herë të mësoni përmendësh Kuranin dhe keni dështuar, kontrolloni vatrën tuaj, kontrolloni qëllimin tuaj, për kë po e bëni. Normalisht, kur qëllimet tona janë të pastra dhe kur qëllimet tona janë më të mëdha se ne, është më e lehtë të jemi të qëndrueshëm inshaAllah.

4. Kërkoni ndihmë nga Allahu (Subhanehu ue teala).

Betohem për Atë që më krijoi mua dhe ty, nuk mund të jesh konsekuent në asnjë detyrë, projekt, përpjekje në të cilën je, përveçse me lejen e Tij. Prandaj kërkoni Allahun për ndihmë në të gjitha çështjet tuaja dhe kërkoni që Ai t’ju bëjë të qëndrueshëm. Më e rëndësishmja, kërkojini Atij që të jeni i qëndrueshëm në fenë dhe besimin tuaj, në mënyrë që vazhdimisht ta adhuroni Atë në mënyrën më të mirë të mundshme dhe të përmirësoni veten dhe ata përreth jush./Productive Muslim

Autor : Muhamed Faris

Përktheu : EKONOMIAISLAME

Artikulli paraprakSi të veprosh me një klient që këmbëngul në mendimin e tij?
Artikulli tjetërTre mënyra për shkatërrimin e një populli, kulturës dhe traditës së tyre