Start-upi britanik mbledh 140 milionë dollarë për të përshpejtuar prodhimin e automjeteve vetë-drejtuese

Start-upi i softuerit vetë-drejtues Oxbotica ka mbledhur 140 milionë dollarë nga investitorët për të përshpejtuar vendosjen e automjeteve autonome (AV) në rrugë me mjetet e para që synojnë të përdoren në industrinë e rëndë, porte dhe aeroporte.

Oxbotica tani ka mbledhur rreth 225 milionë dollarë në total dhe kompania tha se investitorë shtesë pritet të regjistrohen përpara se raundi i financimit të mbyllet pas disa muajsh.

Start-upi britanik është duke punuar në aplikacione specifike për investitorët strategjikë. Këto përfshijnë automjete autonome për vendndodhje të largëta të kompanisë së hidrokarbureve “BP”, një lëvizës njerëzish për furnizuesin gjerman të pjesëve të automjeteve ZF Friedrichshafen si dhe për shpërndarjen e produkteve nga supermarketet online, iniciativë e grupit teknologjik Ocado.

Zhurma për aplikimet robotaksi, megjithatë, duket se është ulur.

Ford Motor tha në tetor se po mbyllte biznesin e tij të vetëdrejtimit të Argo AI, duke thënë se robo-taksitë ishte ende shumë larg për të vazhduar investimin.

Shefi Ekzekutiv i Oxbotica, Gavin Jackson i tha Reuters se automjetet autonome që përdorin softuerin e startup-it do të hyjnë në shërbim në vitin 2023 në sektorët e energjisë dhe bujqësisë, plus kantieret private të kamionëve, të ndjekur nga anijet e pasagjerëve me rrugë fikse në vitin 2024.

Pasi rregulloret të arrijnë industrinë, kompania do të fillojë të kryejë teste në rrugë të kufizuara për Ocado në 2025, tha Jackson./ Reuters 

Artikulli paraprakSi të rrisni fitimet e kompanisë tuaj, ndërsa ekonomia ecën në trend rënës
Artikulli tjetërShefi i Apple, Tim Cook pranon shkurtimin e pagës me 40%