Sipërmarrja nuk është heroike. Është njerëzore.

Të jesh sipërmarrës është e vështirë. Askush nuk e mohon vërtet këtë dhe as nuk duhet ta mohojë. Por për shumicën, kur dëgjojmë një deklaratë të tillë, pothuajse si parazgjedhje, mendimet tona kalojnë në stereotipet e vështirësive sipërmarrëse: rreziqet që ju merrni; sfida e pafundme për të bindur të tjerët për vlerën e idesë suaj; besimi se duhet të jesh gjithmonë, i aftë, madje edhe i matur  ju e dini listën. Por ndalo për një moment. Shikoni modelin.
Të gjitha ato mendime automatike dhe përshtypjet tona tipike të udhëtimit sipërmarrës kanë të bëjnë me një  një superhero mitik, një pushtues samitesh. Megjithatë, është një barrë e brendshme që te  mos bëhesh problemi më i madh i vetes duke arritur në përfundimin se duhet të përshtatesh me kostumin material dhe të veshësh pelerinën e superheroit. Sipërmarrja nuk është heroike. Është njerëzore. Dhe të harrosh se nuk është vetëm e rrezikshme, është e zakonshme. Është gjithashtu një zakon për t’u thyer më lehtë sesa mund të mendoni.

E vërteta rreth aventurës sipërmarrëse

Imazhi më i zakonshëm që ne shoqërojmë me sipërmarrësit është se ata vendosin flamurin e tyre të fitores në majë . Por përsëri, sipërmarrësit, madje dhe veçanërisht ata më të suksesshëm, janë më shumë njerëzorë sesa heroikë. Që do të thotë se ata janë të gabueshëm. Është ajo gabueshmëria që, e injoruar ose e anashkaluar, çon në telashe.

Në shumë mënyra, sipërmarrësit janë ‘aventurierët’ e botës së punës, të ngjashme me aventurat e jashtëzakonshëm – alpinisti i lirë i vetëm që kërkon të jetë i pari që ngjitet në murin shkëmbor që të tjerët i konsiderojnë të pamposhtur, ose skiatori trim që kërkon të kapërcejë rrugën e pakryqëzuar.  Kur më të mirët i plotësojnë këto bëma, ata shpesh marrin meritën e vetme, sikur thjesht të tregonin majën dhe shëtisnin atje një pasdite krejt vetëm.

Si aventurierët  dhe sipërmarrësit  sigurojnë në të vërtetë suksesin e tyre

Në librin e tij The Adventurer’s Son, eksperti i sporteve ekstreme Roman Dial ,  shpjegon se, ndërsa përralla e vetëm ngritjes së majës është joshëse, aventurierët e zgjuar, domethënë ata që arrijnë të qëndrojnë në majë në mënyrë të përsëritur, janë të kujdesshëm që të mos zhyten shumë në imazhin e aventurierit si hero ose të përpiqen të shkruajnë titullin e tyre para kohe. Në vend të kësaj, që në fillim, ata ndërtojnë me vetëdije kontrolle të realitetit, jo sepse planifikojnë të dështojnë, por sepse gjërat ndodhin, shpesh gjëra që njeriu nuk mund t’i trajtojë të gjitha vetëm./inc

Artikulli paraprak“E marta e zezë”
Artikulli tjetërPj.1.Idetë kryesore nga libri “Dotcom Secrets” nga Russel Brunson

Comments are closed.