“E marta e zezë”

E Marta e Zezë ishte 29 tetori 1929, dita kur pati një rënie prej 12% në Dow Jones Industrial Average. Ky indeks mat performancën e disa prej kompanive kryesore të listuara në bursën e Nju Jorkut.

Dita e së Martës së Zezë raportoi një rënie të ngjashme me një ditë më parë, të hënën, 28 tetor 1929, kur rënia në bursën e Nju Jorkut ishte 13%. Në këtë mënyrë vazhdoi tendenca rënëse që kishte nisur të enjten, 24 tetor, kur rënia ishte 11%.

Gjatë ditës së tregtimit të së Martës së Zezë pati një valë të madhe shitjesh aksionesh dhe shumë kompani emblematike të tregut amerikan panë rënien e stoqeve të tyre, siç ishte rasti me General Motors.

Të gjitha këto humbje në tregun e aksioneve të Amerikës së Veriut, të vendosura fizikisht në Wall Street në Big Apple, shënuan fillimin e Depresionit të Madh që zgjati deri në vitin 1932. Kjo ishte kriza më e madhe ekonomike e shekullit të 20-të.

Origjina e së Martës së Zezë

Në vitet 1920, industri të ndryshme filluan të lulëzojnë në Shtetet e Bashkuara, si sektori i automobilave. Përveç kësaj, blerjet me kredi filluan të bëhen të njohura, duke siguruar akses më të madh në financim.

Një pikë tjetër për t’u marrë parasysh është se një numër i madh njerëzish filluan në vitet 20 të investojnë në bursë. Shumë prej tyre kishin blerë Liberty Bonds. Këto ishin letra me vlerë borxhi të lëshuara nga qeveria amerikane për të financuar shpenzimet ushtarake.

Ajo që ndodhi është se me blerjen e këtyre obligacioneve të qeverisë, investitorët e rinj filluan të familjarizohen me tregjet financiare. Shumë nga këta njerëz madje u inkurajuan të spekulonin mbi letrat me vlerë si aksionet e kompanive. Në këtë mënyrë, ata kërkonin të rrisin pasurinë e tyre.

E marta e zezë dhe lëndët e para

Një tjetër faktor që ndikoi të martën e zezë ishte rënia e çmimeve të lëndëve të para bujqësore në mesin e vitit 1929. Kjo, në funksion të një korrje të madhe në Evropë që do të ulte çmimet.

Përveç kësaj, filloi të regjistrohet një rënie në blerjen e pasurive të paluajtshme dhe makinave, pasi konsumatorët tashmë ishin të ngarkuar me borxhe.

Me të gjitha sa më sipër, u krijua një stuhi e përsosur që shkaktoi Crac e 29./definebusinessterms/

Artikulli paraprakBotërori i Katarit: si e afroi Lindjen me Perëndimin
Artikulli tjetërSipërmarrja nuk është heroike. Është njerëzore.

Comments are closed.