Si t’u mbijetoni shkurtimeve të vendeve të punës në kompaninë tuaj

Me gjithë lajmet mbi tkurrjen e ekonomisë dhe kompanitë që po shtrëngojnë buxhetet  dhe po  pushojnë punonjësit, është e natyrshme të ndihemi pak të turbullt. Punonjësit kanë pasur rritje të jashtëzakonshme të vendeve të punës, mundësi të reja dhe shumë përfitime. Por kjo situatë mund të ndryshojë.

Pra, si duhet të silleni nëse dëgjoni se kompania juaj mund të riorganizohet ose zvogëlohet? Ndërsa mund të jetë e frikshme, ka hapa kyç që mund të ndërmerrni për të përballuar stresin dhe për t’i mbijetuar kërcënimeve.

Së pari, nëse ndiheni të shqetësuar, jeni në shoqëri të mirë. Të dhënat e reja nga ResumeLab zbuluan se 40% e të anketuarve ndiheshin pesimistë për të ardhmen dhe 46% ndiheshin më pak të sigurt me punën e tyre në krahasim me një vit më parë. Përveç kësaj, 58% e njerëzve besojnë se ka të ngjarë të humbasin punën e tyre në të ardhmen.

 

Qëndroni me këmbë në tokë

Por me gjithë ankthin, është e rëndësishme të ndani faktin dhe trillimin dhe të ruani gjakftohtësinë tuaj. Vetëm për shkak se po shihni artikuj rreth problemeve ekonomikë në industrinë ose rajonin tuaj, kompania juaj mund të mos e kufizojë veten. Mbajini veshët hapur dhe mësoni gjithçka që mundeni për atë që po ndodh në të vërtetë.

Thashethemet mund të jenë alarmante, ndaj qëndroni me faktet dhe mos e lini veten të shqetësoheni për gjëra që nuk janë reale. Bëni pyetje, por mos u fiksoni. Dhe mos merrni pjesë në thashetheme ose mos u mësoni shumë me kolegët. Këto mund të ju kursejnë energjinë dhe të kontribuojnë në obsesionin për gjërat e gabuara. Gjithashtu, ruani qetësinë duke i kujtuar vetes aftësinë dhe vlerën tuaj.

Qëndroni të fokusuar

Pasi të keni faktet në lidhje me presionet me të cilat mund të përballet organizata juaj, ju mund t’i përdorni ato në avantazhin tuaj – duke filluar me qëndrimin e fokusuar në punën dhe rezultatet tuaja. Jini të qëndrueshëm në performancën e shkëlqyer. Kur kompanitë po vlerësojnë talentin – në kohë të mira dhe të këqija – ato do të shikojnë historikun tuaj dhe performancën tuaj të qëndrueshme me kalimin e kohës.

Përqendrohuni edhe te klientët tuaj. Në kohë të vështira, njerëzit që i shërbejnë më së miri klientit janë zakonisht më pak të rrezikuar.

Mbështetni të tjerët

Organizatat vlerësojnë njerëzit që japin rezultate, por gjithashtu vlerësojnë njerëzit që janë lojtarë të shkëlqyer të ekipit dhe që japin kontribut pozitiv për kulturën e kompanisë. Kur ndiheni nën kërcënim, është e natyrshme të përqendroheni tek vetja dhe mënyra se si mund të mbroni interesat tuaja, por në fakt është më mirë të qëndroni të fokusuar në mënyrën se si mund të jepni kontribute për kolegët tuaj.

Mbroni rrjetin tuaj

Kur jeni duke u përballur me kërcënime të mundshme për sigurinë tuaj të punës, jeni gjithashtu të mençur të forconi rrjetin tuaj, si brenda organizatës suaj aktuale ashtu edhe jashtë saj. Jini të pranishëm në vendin tuaj të punës kur puna e kërkon dhe ftoni kolegët për kafe në mënyrë që të qëndroni të lidhur. Kompanitë progresive po i sigurojnë punonjësit se do të kenë mundësi promovimi edhe nëse nuk punojnë në zyrë, por është natyra njerëzore të kujtojmë dhe vlerësojmë atë që jemi të ekspozuar më shpesh – dhe njerëzit nuk bëjnë përjashtim. Është pragmatike të qëndroni të dukshëm dhe të qëndroni në kontakt — qoftë virtualisht ose ballë për ballë — në mënyrë që të qëndroni në radar.

Bëni një plan rezervë

Në të njëjtën kohë që jeni duke investuar në rolin tuaj aktual, duke bërë punën tuaj më të mirë dhe duke qenë të vëmendshëm ndaj kolegëve tuaj, ju duhet të jeni gjithashtu të zgjuar për të krijuar një plan rezervë. Edhe nëse nuk ju nevojitet kurrë, veprimet që ndërmerrni për të menduar për opsionet tuaja kanë tendencë të ndërtojnë ndjenjën tuaj të fuqizimit, forcës dhe elasticitetit.

Pastrojeni rezymenë tuaj dhe eksploroni llojet e punëve që mund të jenë në dispozicion për ju. Edhe pse ka një tkurrje në ekonomi, tregu i punës do të jetë ende i shëndetshëm për një kohë për shkak të kërkesës së ngushtë për punëtorë. Mendoni për atë që ju pëlqen të bëni dhe si mund të jeni në gjendje të bëni edhe më shumë nga kjo në rolin tuaj të ardhshëm. Gjithashtu, merrni parasysh fushat në të cilat mund të dëshironi të zhvilloheni.

Shmangni reagimet impulsive

Ju do të jeni më të suksesshëm përmes një sfide të mundshme pune nëse mund të qëndroni të ftohtë. Paniku mund të çojë në një vendim impulsiv. Për shembull, nuk do të dëshironit të kaloni nga një kompani e madhe në një mundësi më pak të favorshme vetëm sepse jeni në avantazh.

Qëndroni të fokusuar në fakte. Qëndroni të sigurt. Mbani një mendje racionale dhe kujtojini vetes të gjithë vlerën që i ofroni organizatës suaj aktuale. Dhe sigurojeni veten se nëse duhet të bëni një ndryshim, ju keni aftësinë dhe qëndrueshmërinë për t’u ulur në këmbët tuaja me një mundësi të re të mrekullueshme./Fast Company/

Artikulli paraprakNew York Times: Pse Erdogan mbetet një “dhimbje koke” për Biden
Artikulli tjetërNuk është parë kurrë: a do mund të ndërtohet ky qytet në Saudi?