Si të zhvillojmë forma të reja të lidershipit?

Çfarë kanë të përbashkët të gjithë udhëheqësit e suksesshëm? Ata janë në kërkim të vazhdueshëm të njohurive. Qoftë përmes librave, trajnimeve apo kolegëve të tij në hije, ky është një tipar thelbësor i lidershipit.

Pse është kështu? Sepse i mban ata të përditësuar me trendet më të fundit dhe mban të ndezur krijimtarinë. Dhe, më e rëndësishmja, siguron që ata të mund të rriten si udhëheqës frymëzues dhe produktivë.

Me hyrjen e Gjeneratës Z në fuqinë punëtore, kjo është më e rëndësishme se kurrë. Mbi të gjitha, mënyra se si ishin “bumers” dhe “mijëvjeçarët” ishin krejtësisht të ndryshme nga ato që Gen Z do të priste. Një fushë që nuk duhet ta neglizhoni është zhvillimi i formave të reja të udhëheqjes në mënyrë që të lidheni me këtë mosha.

Rrisni kapacitetin tuaj drejtues.

“Zhvillimi i aftësive drejtuese është një nga lëvizjet më të fuqishme që mund të bëni për të transformuar jetën tuaj profesionale dhe personale”, thotë Ekipi i Tony Robbins. “është një proces i fuqishëm i shfrytëzimit të talenteve tuaja natyrore për të frymëzuar të tjerët”. Gjatë këtij udhëtimi, ju gjithashtu “do të njihni më mirë pikat tuaja të forta dhe të dobëta, gjë që krijon vetëdije dhe aftësinë për t’u lidhur me të tjerët”.

Si mund ta arrini këtë? Duke i bërë vetes tre pyetjet vijuese;

  • A e di cili është stili im i udhëheqjes? “Të kuptuarit e stilit tuaj të udhëheqjes hap derën për ndërtimin e aftësive menaxheriale në harmoni me natyrën tuaj të vërtetë”, shtojnë autorët. “A është qasja juaj e udhëheqjes demokratike, vizionare, stërvitore, lidhëse, vendosjes së paqes, apo komanduese?” Duke ditur se “kujt kategorie i përkisni, ju jeni më të pajisur për të zhvilluar aftësi drejtuese”.
  • Cilat janë pikat e mia të dobëta? Jini të sinqertë me veten tuaj këtu. është mënyra më efektive për të përcaktuar se cilat aftësi ose formë të udhëheqjes duhet të zgjidhni.
  • Si mund të veproj? Tani që jeni të vetëdijshëm për pikat e forta dhe të dobëta, mund të ndërmerrni hapa për të zhvilluar aftësitë drejtuese. Për shembull, nëse doni të jeni më shumë në rolin e trajnerit, atëherë do të dëshironi të përqendroheni në fusha të llojit se si të bëheni më të vetëdijshëm për veten dhe si të bëni pyetje të drejtuara. Dhe, ju gjithashtu duhet të praktikoni ofrimin e udhëzimeve në krahasim me mikromenaxhimin e të tjerëve.

Hyr në llogore.

A bën që ajo që ndan një shef dhe udhëheqës? Bosët besojnë se ata janë mbi ekipin. Sidoqoftë, udhëheqësit e vërtetë janë pjesë e ekipit.

Në vend që të fshiheni në zyrën tuaj ose të distancoheni nga ekipi juaj, kaloni kohë me ta. Ju mund ta bëni këtë duke ngrënë drekë me të, duke planifikuar gjërat një nga një dhe duke punuar pranë tyre. Përveç që ju jep mundësinë t’i njihni më mirë, të cilat mund t’i përdorni për t’i motivuar, ju gjithashtu mund të mësoni prej tyre, forma të reja të udhëheqjes.

Për shembull, mbase është e vështirë për ju të hiqni dorë nga kontrolli. Kjo është e kuptueshme si pronar biznesi. Por, inkurajimi i pronësisë mbi kompaninë është një nga mënyrat më efektive për të motivuar ekipin tuaj.

Por, pasi keni kaluar kohë me anëtarët e ekipit, ju e kuptoni se ata kanë më shumë stil “laissez-faire” liberal ose “hands-off” që dorëzohet lehtë. Atëherë, ju mund të shihni sesi funksionon truri i tyre ose t’i lini në hije për të parë se si mund të delegoni në mënyrë më efektive, të promovoni një mjedis pune më autonom dhe si të lini kontrollin.

Përqafoni reagimet 360 gradë.

Një qasje reagimi prej 360 gradësh është kur drejtuesit përdorin një rreth të plotë pikëpamjesh për të vlerësuar performancën e tyre. Shembujt përfshijnë reagime nga vartësit, kolegët, klientët dhe vetëvlerësimin e tyre. Kur bëhet në mënyrë korrekte, kjo mund të rrisë vetë-ndërgjegjësimin, të qartësojë sjelljen dhe të inkurajojë zhvillimin personal.

Pengesa më e madhe për të kërcyer është të jesh i gatshëm të dëgjosh reagime negative. Mos e merrni personalisht. Përdoreni atë si një mundësi për të mësuar, rritur dhe bërë ndryshime.

Mësoni nga një trajner, mentor ose këshilltar.

Pavarësisht nëse është punësimi i një traineri, bisedat me mentorin tuaj ose puna me konsulentë të jashtëm, këto lloje marrëdhëniesh janë të pacmueshme. Ata mund të ndajnë me ju se si ata arritën fitoret e kaluara, si dhe pengesat.

Për më tepër, ata mund t’ju sfidojnë të provoni forma të reja të udhëheqjes. Ose, ju mund të frymëzoheni prej tyre dhe të vendosni kthesën tuaj kah stilit të tyre.

Për shembull, ju mund të ndiqni Steve Jobs ose Elon Musk për të qenit inovatorë, vendimtar ose inkurajues për punën në ekip. Por, ju nuk duhet të romantizoni sjelljen e tyre të keqe. Si i tillë, ato stile mund t’i përzieni me ndjeshmërinë.

Punoni jashtë organizatës suaj.

“Një nga burimet më të thjeshta dhe më të fuqishme të të mësuarit është thjesht të kesh punuar brenda organizatave të ndryshme”, shkruan Ben Brearley BSc. BCM MBA. “Udhëheqësit që kanë kaluar shumë nga koha e tyre brenda një organizate të vetme tentojnë të mësohen me status quo-në.”

Për ta parandaluar këtë, kaloni kohë në mjedise të tjera të punës. Kur ta bëni, ju bëheni të ekspozuar “ndaj ideve të reja, njerëzve të rinj dhe modeleve të reja organizative”, shton Brearley. “Kjo gjithashtu ju siguron mundësinë në qasje më të ndryshme të lidershipit, sepse do të keni pasur shumë bosë të ndryshëm për t’u raportuar.”

“Nëse jeni dikush që keni punuar në të njëjtën organizatë për një kohë të gjatë, duhet të siguroheni që të vazhdoni të mësoni nga sa më shumë burime të ndryshme të jashtme”, sugjeron ai. Shpresojmë, kjo do t’ju “ofrojë informata të ndryshme nga jashtë, që mund t’i sillni në rolin tuaj aktual”.

Si mund të punoni me organizata të tjera? Ju mund të gjeni një punë me kohë të pjesshme, vullnetar ose të bashkëpunoni me kompani partnere. Disa ide për këtë të fundit do të ishin bashkë-sponsorizimi i një eventi, bashkë-markimi i një produkti / shërbimi, ose botimi i kërkimit së bashku.

Nëse sa më sipër është tepër mbresëlënëse, kërkoni mundësi për të marrë role dhe përgjegjësi të reja brenda organizatës suaj. Ndoshta ju mund të kaloni një ditë duke punuar për menaxherin e departamentit tuaj të shitjeve për të parë se si udhëheqin.

Ndani atë që dini.

“Nëse doni të mësoni – ndani dije”, këshillon Sally Fox, Ph.D. “Ata prej nesh që japin mësim në udhëheqje në mënyrë profesionale e dinë këtë sekret: Ne duhet të zhvillojmë veten, të vazhdojmë të mësojmë dhe të modelojmë atë që besojmë.”

“Pavarësisht se ku jeni në karrierën tuaj, ju mund të këshilloni të tjerët, të ofroni atë që dini, të ndani pyetjet tuaja, të shkëmbeni njohuri dhe të vazhdoni të mësoni,” shton Dr. Fox. “Duke vepruar kështu, ju do të vazhdoni arsimimin tuaj”.

Lexo:

Përveç këshillimit, shkruani blog, organizoni një podcast, ose filloni një kurs online. Unë gjithashtu mendoj se mundësitë e të folurit janë të shumta dhe ju gjithashtu mund të përziheni dhe të rrjetëzoheni. Në përgjithësi, nuk ka mungesë mënyrash që ju të shpërndani njohuritë tuaja.

Programoni kohën “për veten”.

Shumica prej nesh shmangim kalimin e kohës vetëm. Mbi të gjitha, ne jemi krijesa shoqërore. Dhe vetmia mund të jetë e dëmshme për shëndetin tonë mendor dhe fizik.

Sidoqoftë, nuk ka asgjë të keqe të kënaqesh me ndonjë moment vetmie herë pas here. Në fakt, kjo mund të jetë e dobishme, pasi  mund të zvogëlojë stresin, të inkurajojë mirënjohjen dhe të ndërtojë forcë mendore.

Për më tepër, kalimi i kohës vetë ju lejon të planifikoni dhe zhvilloni dhembshuri. Më e rëndësishmja? Kjo ju jep një shans për të reflektuar dhe për të mësuar më shumë për veten tuaj në mënyrë që të jeni të qetë në lëkurën tuaj.

Prezantoni veten me ide të reja dhe përçarëse – sa më shpesh të jetë e mundur.

Si udhëheqës, unë jam pozitiv që jeni i rrethuar nga librat, podcast dhe faqet e internetit të preferuara. Dhe, nuk ka asgjë të keqe me këtë. Mbi të gjitha, këto burime janë mënyra të provuara që sjellin përmirësim të të mësuarit dhe rritjen personale.

Por, ju gjithashtu duhet të zgjeroni horizontet tuaja. Pyesni rrjetin tuaj se çfarë libri duhet të lexoni më tej. Dëgjoni një podcast të ri, ndërkohë që udhëtoni ose ushtroni.

Ju gjithashtu mund të regjistroheni në blogje të inovacionit si Menaxhimi i Inovacionit ose Të dy Anët e Tabelës. Një ide tjetër do të ishte ndjekja e ndikuesve në mediat sociale ose qëndrimi i azhurnuar me hashtags. Dhe, ju duhet të bëheni një Anëtar i TED dhe të gërmoni në raportet e lidershipit nga organizata si “Criterion”.

Artikulli paraprakÇmimi i specave në Kosovë në stratosferë, konkurron produktet e mishit
Artikulli tjetërÇmimi i naftës bie pas vendimit të SHBA për të lëshuar 180 milion fuçi naftë nga Rezervat