Si të qëndroni të fokusuar dhe të rrisni përqendrimin në epokë dixhitale

Psikologia, profesore e Informatikës në Universitetin e Kalifornisë dhe njeherësh autore e librit të ardhshëm Attention Span: Një mënyrë novatore për të rivendosur ekuilibrin, lumturinë dhe produktivitetin, Gloria Mark zbuloi se ne kalojmë mesatarisht vetëm 47 sekonda në çdo ekran përpara se të zhvendosim vëmendjen diku tjetër. Dhe sapo të ndërpritemi, mund të duhen deri në 25 minuta për të rikthyer vëmendjen tonë në detyrën tonë origjinale. Ajo liston gjashtë këshilla që mund t’i zbatoni për të qëndruar më të përqendruar.
1. Bëhuni më të qëllimshëm në veprimet tuaja.
Mundohuni që veprimet tuaja të pavetëdijshme t’i bëni të vetëdijshme duke i hetuar ato. Kur ju vjen dëshira për të kontrolluar furnizimin tuaj në Twitter ose për të lëvizur pa qëllim nëpër Instagram, pyesni veten pse. A je i mërzitur? Jeni duke kërkuar për ndonjë gjë specifilke? Ndoshta po shmangni një detyrë të vështirë në dorë?
2. Pastroni mjedisin tuaj nga shpërqendrimet e mundshme.
Kjo mund të duket e thjeshtë, por lënia e telefonit në një dhomë tjetër mund t’ju japë hapësirën e frymëmarrjes për t’u fokusuar në detyrën që keni përpara. Nëse është e mundur, përpiquni të gjeni një hapësirë të qetë për të punuar pa zhurmë ambienti.
3. Përdorni mediat tuaja sociale në mënyrë strategjike.
Në vend që të lëvizni pa qëllim, merrni parasysh një person të cilin e vlerësoni dhe më pas dërgojini një mesazh duke i thënë se po mendoni për të. Ky do të jetë një ndërveprim social shumë më kuptimplotë që mund t’ju japë kënaqësinë.
4. Merrni pushime në mënyrë proaktive përpara se burimet tuaja të shterohen.
Zhvilloni një ndjenjë të mirë të nivelit tuaj të burimeve njohëse të disponueshme dhe kur të ndjeni se ato po pakësohen, bëni një pushim. Një shëtitje jashtë është më e mira, apo edhe një shtrirje e shpejtë, por edhe aktivitetet e thjeshta dhe të lehta, si pastrimi i tavolinës tuaj deri te luajtja e një loje të shpejtë, mund t’ju ndihmojnë të rimbusheni.
5. Mbani një orar të rregullt gjumi me gjumë cilësor.
Hulumtimet tregojnë se ndërsa orët e gjumit pakësohen, aftësia e njerëzve për t’u vetërregulluar ditën tjetër bie përkatësisht. Të gjithë e dimë këtë, por një gjumë i rregullt i mirë gjatë natës mund të bëjë një botë ndryshimi. inc
Artikulli paraprakSi të përfitoni nga gabimet tuaja
Artikulli tjetërGjethja artificiale prodhon hidrogjen nga ajri e dielli