Si të përfitoni nga gabimet tuaja

Bërja e gabimeve në punë mund të jetë e pashmangshme, por gjithashtu mund të jetë një përvojë e vlefshme rritjeje. Duke treguar se keni mësuar nga gabimet tuaja, ju mund të rrisë besimin e punëdhënësit tuaj dhe të provojë se ju bëni përpjekje për të përmirësuar veten. Për më tepër, të mësuarit nga gabimet tuaja dhe duke i parë ato si përvoja pozitive mund të ndihmojë në rritjen e besimit tuaj dhe t’ju çlirojë nga frika e dështimit.

1. Pranoni gabimet tuaja.
Kur bëni një gabim, përpiquni ta pranoni sa më shpejt që të mundeni dhe kërkoni falje nëse është e nevojshme. Përpjekja për të kërkuar falje për një gabim mund të tregojë se i respektoni njerëzit që janë prekur nga gabimi.

2. Analizoni gabimet tuaja.
Analizimi dhe kuptimi i gabimit tuaj mund t’ju ndihmojë të përcaktoni se çfarë mund të bëni ndryshe për të siguruar që gabimi të mos përsëritet. Mund t’ju ndihmojë gjithashtu të identifikoni zgjidhjet për gabimet e ardhshme.

3. Pranoni kritika.
Kritika konstruktive mund t’ju ndihmojë të identifikoni fushat që mund të përmirësoni për të qenë më të mirë në punën tuaj. Ju gjithashtu mund të kërkoni këshilla nga mentorët për adresimin e gabimeve tuaja.

4. Gjeni mësime.
Një gabim ju mëson diçka që nuk e dinit më parë. Një gabim mund t’ju tregojë gjithashtu se ku mund të përmirësoni aftësitë tuaja. Zgjedhja e mësimeve që keni mësuar nga një gabim mund t’ju ndihmojë të përmirësoni veten dhe punën tuaj.

5. Bëni një plan për të zbatuar mësimet.
Ju mund të mendoni për zakone dhe rutina për të përmirësuar punën tuaj dhe për të shmangur të njëjtin gabim. Plani juaj mund të jetë fleksibël dhe të përfshijë veprime specifike që mund të ndërmerrni. Mund të përfshijë gjithashtu burime dhe një udhëzues që përshkruan në detaje se çfarë të bëni nëse filloni të bëni të njëjtin gabim.

6. Mësojuni të tjerëve atë që keni mësuar.
Ju gjithashtu mund të konsideroni t’u tregoni njerëzve të tjerë në role të ngjashme mësimet që keni mësuar në mënyrë që ata të mësojnë nga gabimi juaj. Kjo mund të ndihmojë në shmangien e të njëjtit gabim që ndodh vazhdimisht në vendin tuaj të punës dhe mund t’ju ndihmojë të krijoni marrëdhënie me kolegët tuaj.

7. Reflektoni për përparimin tuaj.
Reflektimi për përmirësimin tuaj mund t’ju ndihmojë gjithashtu t’i shihni gabimet pozitivisht si mundësi rritjeje. Ju mund të vlerësoni se si i keni zbatuar mësimet në jetën tuaj, duke përfshirë mënyrën se si i keni qëndruar zakoneve. Ju gjithashtu mund të mendoni për gabimet që vazhdoni të bëni për të identifikuar se ku mund të përmirësoni akoma. Merrni parasysh të reflektoni duke shkruar në një ditar ose duke folur me dikë që keni besim.

8. Vazhdoni mësoni.
Të kesh një mentalitet që lidhet ngushtë me të mësuarit do të thotë të mendosh për veten sikur mëson vazhdimisht. Mbajtja e një mentaliteti të tillë mund t’ju ndihmojë t’i shihni gabimet si mësime dhe mundësi rritjeje dhe jo si dështime .
indeed 

Artikulli paraprakEkonomi Investimet në Kosovë: Gjermania, investitori më i madh
Artikulli tjetërSi të qëndroni të fokusuar dhe të rrisni përqendrimin në epokë dixhitale