Si të keni një ditë produktive në punë

Në varësi të vendit ku punoni dhe çfarë përfshin roli juaj, në këtë artikull do të gjeni disa këshilla të dobishme se si ta organizoni ditën tuaj të punës për të siguruar që të keni një kohë produktive në vendin tuaj të punës insha-Allah.

Përgatitja për Punë
Përgatitja për punë fillon një natë më parë. Kur uleni në mbrëmje dhe mendoni se çfarë duhet të bëni ditën tjetër, një pjesë e planifikimit tuaj duhet të përfshijë atë që planifikoni të bëni në punë me shumë detaje; çfarë të vishni, çfarë të hani për mëngjes, dokumentet që duhet të merrni, telefonatat që duhet të bëni, emailet që duhet të dërgoni, MIT (Detyrat më të rëndësishme) dhe lista e përgjithshme e gjërave për të bërë. Nëse keni qenë ndjekës i ProductiveMuslim, do të mësoni se ne përdorim Daily Taskinator për të na ndihmuar të planifikojmë ditët tona, orë pas ore duke siguruar ekuilibër midis fushave të ndryshme të jetës sonë. Pra, përdorni këtë mjet ose një stilolaps dhe letër të thjeshtë dhe sigurohuni që gjithçka të jetë gati përpara se të shkoni në shtrat.

Mengjesi
Natyrisht, Zoti ynë (Subhanehu ue Te’ala) e ka organizuar bukur kohën tonë në mënyrë që ne të zgjohemi në agim dhe të flemë pas jacisë, kështu që tashmë jemi të trajnuar që të kemi një fillim të hershëm. Mirëpo, gabimi që bëjnë shumë profesionistë dhe punëtorë është të flenë menjëherë pas sabahut, ose të largohen vonë në punë. Në këtë rast humbisni një bekim të madh të mëngjesit; Profeti Muhamed (paqja qoftë mbi të) ka thënë në një hadith: “O Allah, bekoje Umetin tim në orët e para të tij”. Dhe transmetuesi i hadithit vazhdon dhe përmend shembullin e një tregtari që i dërgonte punëtorët e tij herët në mëngjes dhe u pasurua shumë.

Personalisht, preferoj të zgjohem para sabahut dhe të përgatitem për punë të bëj dushin dhe veshjen para sabahut. Kjo më lejon të shkoj ta fal sabahun me kohë, të jem i qetë, të lexoj pak Kuran, të bëj dhikër, të kthehem në shtëpi, të ha mëngjes dhe të shkoj në punë para se të fillojë ora e pikut.

Është një ndjenjë e mrekullueshme të jesh “përpara” nga turma dhe tashmë duke kërkuar të mirat e Zotit tënd.

Ato orët e para
Me të mbërritur në punë, orët e para në punë janë orët më të rëndësishme të ditës suaj të punës. Mos e lini veten të shpërqendroheni nga askush ose me e-maile të kota dhe muhabete të kota. Nëse e filloni ditën tuaj me e-mail dhe duke folur me njerëz, pjesa tjetër e ditës do të shkojë jashtëzakonisht joproduktive dhe do ta keni të vështirë të përqendroheni. Më mirë kaloni mëngjesin ose duke lexuar materiale të rëndësishme që do t’ju çojnë përpara në punën tuaj ose duke punuar në detyra të rëndësishme që ju nevojiten për të arritur atë ditë.

Në momentin që të përfundoni disa nga këto detyra të rëndësishme, do të ndjeni një ndjenjë të arritjes që do të dëshironi të vazhdoni të jeni produktiv gjatë gjithë ditës dhe kështu të qëndroni të fokusuar në punë.

Shumë njerëz ankohen se nuk përqendrohen në punë, unë them se arsyeja që nuk mund të përqendrohen është sepse e kanë nisur keq ditën e tyre.

Ndërsa mëngjesi përparon
Mundohuni të punoni për 90 minuta “copë pune”, duke bërë një pushim 10-15 minuta në mes për të freskuar dhe rinovuar.

Normalisht, pas seancave të copës së punës 2×90 minuta në mëngjes, unë filloj të ndihem pak i lodhur dhe mendja ime fillon të mpihet veçanërisht nëse jam përfshirë në punë “të menduara të rënda”. Këtu bëj një pushim pak më të gjatë (rreth 30 minuta) dhe shkoj të marr abdes dhe të fal 2 rekate namaze duha. Më pas ha një kafshatë të vogël (një sallatë frutash) ose pi pak çaj. Për më tepër, normalisht pas këtyre seancave, unë punoj në detyra të lidhura me administratorin që kërkojnë 10-15 minuta për t’u përfunduar, për shembull: përgjigjja në e-mail, kryerja e telefonatave në lidhje me punën, dërgimi i disa punëve në letër rreth organizatës, etj.

Namazi i Drekës
Në namazin e Drekës, sapo të thirret ezani, braktisni gjithçka dhe përsëri freskohuni me abdes, falni Sunetin e Drekës dhe nëse jeni me muslimanë të tjerë ose ka ndonjë xhami afër jush, shkoni faluni me Xhematë dhe kënaquni.

Fatkeqësisht, disa njerëz janë verbuar nga qëllimi i tyre i jetës. Namazi nuk është një “humbje” kohe, ashtu si ngrënia e ushqimit nuk është humbje kohe. Është një element thelbësor i qëllimit tuaj të jetës dhe shpjegoni njerëzve që mendojnë në këtë mënyrë se namazi është i rëndësishëm për ju, jo vetëm sepse është i detyrueshëm, por ai ringjall produktivitetin tuaj dhe siguron që të punoni edhe më shumë pas tij. (Shënim: Sigurohuni që të ndiqni fjalimin tuaj dhe të tregoni nivele të larta produktiviteti pas namazit).

Unë gjithashtu do t’ju rekomandoja këtu që të hani një kafshatë të vogël (jo një drekë të rëndë) pas Drekes- ndoshta një sanduiç ose një sallatë pule me disa fruta ose lëng të freskët – dhe kjo duhet t’ju mbajë deri në fund të ditës insha-Allah.

Dreka deri në Ikindi
Rreth kësaj kohe, ju rekomandoj shumë që të planifikoni takimet tuaja/ose atë që unë e quaj “koha juaj e rrjetit”. Kjo është koha kur shkoni dhe takoni njerëz që do t’ju ndihmojnë të avanconi punën tuaj, ndoshta takoheni me “mentorët” tuaj dhe njerëz që ju japin këshilla të shëndosha (si këshilla teknike ashtu edhe për karrierën). Gjithashtu, kjo është një kohë e mirë për të telefonuar familjen tuaj, për të pyetur se si janë dhe nëse kanë nevojë për ndonjë gjë gjatë kthimit në shtëpi.

Ikindia deri në fund të ditës
Nëse gjithçka shkon mirë, do të keni përfunduar detyrat e rëndësishme në mëngjes, duke përfunduar detyra administrative rreth mesditës, ke eliminuar disa takime pas Drekes dhe tani po falni namazin e ikindisë dhe po përgatiteni për t’u larguar (vini re se si menaxhohet dita juaj rreth kohës së namazit).

Këtu është pika e rëndësishme që duhet të mbani mend përpara se të largoheni nga puna: Mos e lini punën pa specifikuar të paktën 3-6 gjëra që duhet të bëni ditën tjetër. Kjo është ajo që unë iu referova më lart si “detyrat tuaja të rëndësishme” ose MIT. Nëse keni vendosur për detyrat tuaja të rëndësishme për ditën tjetër, kjo ju lejon të vini në mëngjes dhe të hidheni në terren me detyrat tuaja të rëndësishme, në vend që të shqetësoheni dhe të mos jeni të sigurt se ku të filloni.

Pyetje:
Po sikur të kem takime herët në mëngjes?
Shumica e takimeve fillojnë të paktën 30 minuta pas fillimit të orarit zyrtar të punës, kjo është arsyeja pse ju rekomandoj që të vini jashtëzakonisht herët në punë për të marrë atë kohë fokusimi dhe për të kryer punë të rëndësishme përpara se të gjithë të tjerët të fillojnë të mbërrijnë.

Kolegët e mi vazhdojnë të më shqetësojnë kur punoj, nuk mund të fokusohem!
Nëse nuk keni një zyrë që mund ta mbyllni derën e saj, mendoni të varni një tabelë diku në ndonje pjese të dhomës duke thënë diçka te ngjashme si _“Koha e fokusimit: Ju lutemi mos shqetëso”. Flisni me kolegët tuaj për nevojën tuaj për t’u fokusuar, shumica e njerëzve kuptojnë. Gjithashtu, merrni një palë kufje dhe shkarkoni disa tinguj natyralë (p.sh. cicërima e shpendëve ose valët e detit) dhe do të zbuloni se këto tinguj natyralë jo vetëm që përmirësojnë gjendjen tuaj shpirtërore, por e bëjnë zhurmën e kolegëve tuaj jo aq shqetësues.

Jam i varur nga facebook/interneti; Nuk mund të ndaloj së kontrolluari e-mail-et e mia.
Pjesa më e vështirë e përpjekjes për të punuar këto ditë është ndoshta ‘tingellima e vazhdueshme e e-mail-eve, Facebook-ut dhe/ose Twitter-it. Zbulova se zgjidhja më e mirë është thjesht t’i fikni këto pajisje gjatë sesioneve tuaja 90-minutëshe të “copes së punës” ose të shkarkoni softuer bllokues të internetit si Freedom i cili mund të vendosë kufij kohorë për sa kohë dëshironi të qëndroni pa internet. Më pas, pasi të keni mbaruar seancën e punës, mund ta “shpërbleni” veten duke kontrolluar e-mail/Facebook, por përsëri përpiquni ta kufizoni këtë “kohë pushimi” në maksimum 10-15 minuta.

Tani kam një rrëfim për të bërë: Ka një shpërqendrim që e kam veçanërisht të vështirë ta mbaj. Po, nuk mund të ndaloj së kontrolluari ProductiveMuslim.com! Mendoj se kjo është ajo që ju e quani shpërqendrim i shëndetshëm? ;).

Autor : Muhamed Faris- productivemuslim

Përktheu :EKONOMIAISLAME

Artikulli paraprakPerceptimi-njohja është fillimi i ndryshimit
Artikulli tjetërSecili njeri vendos dhe bën zgjedhjen e tij.