Profesionet që paguhen më së shumti në Francë

Franca renditet e shtata në botë për sa i përket të ardhurave kombëtare dhe strehon disa nga emrat kryesorë në listat e Fortune 500. Nga ata gjithashtu, emra si AXA, BNP Paribas, Airbus, Saint Gobain, Michelin dhe L’Oréal janë emra të njohur. Sektori i menaxhimit si dhe industria e mikpritjes janë premtuese për të diplomuarit e rinj.

Të gjitha ekonomitë kanë disa sektorë primar që tërheqin punësimin maksimal. Ky artikull hedh dritë mbi këta sektorë të njohur të punës dhe cilat kurse kanë perspektiva më të mira për studentët ndërkombëtarë.

Franca është një nga ekonomitë më të mëdha nën Bashkimin Evropian (BE), kështu që pagat mesatare në Francë janë ndër më të lartat në BE. Përveç kësaj, shumica e të punësuarve në Francë janë pjesë e sindikatave që mbron të drejtat e tyre.

Sipas Eurostat, Franca renditet në vendin e shtatë të ekonomisë së BE-së për sa i përket pagave mesatare dhe vjen vetëm pas Belgjikës dhe Gjermanisë. Në vitet e fundit, ekonomia franceze ka parë një trend rritës të pagave. Është 1.2% për menaxherët dhe 1.1% për punonjësit e tjerë.

Është ekonomia e tretë më e madhe në Evropë dhe e shtata në mbarë botën. Shkalla e punësimit mund të jetë përmirësuar në fund të vitit 2019, por ende 8.1% e popullsisë është pa punë. Mospërputhja e nevojave të kompanive dhe aftësive të disponueshme në fuqinë punëtore është një nga arsyet kryesore për këtë situatë. Në veçanti, sektorët e teknologjisë së informacionit (IT), shëndetësisë dhe inxhinierisë po përjetojnë mungesë të punëtorëve të kualifikuar për të plotësuar vendet e lira të punës, ndërsa ka tepricë të fuqisë punëtore në dispozicion për sektorët e bujqësisë, prodhimit dhe minierave, transmeton Insajderi

Nëse keni aftësitë e kërkuara dhe kualifikimet e nevojshme që punëdhënësit kërkojnë, atëherë gjetja e një pune në Francë nuk është aq e vështirë me mijëra pozicione të lira. Tabela e mëposhtme tregon një listë të roleve kryesore të punës në Francë së bashku me pagat e tyre mesatare:

Para se të shkojmë më tej, një këshillë. Franca është kryesisht një vend që flet frëngjisht. Megjithëse shumë Universitete ofrojnë kurse në anglisht dhe shumëkombëshe kërkojnë profesionistë që flasin anglisht, mësimi i gjuhës amtare është gjithmonë i këshillueshëm. Qofshin  punë me kohë të pjesshme në Francë  ose punësim me kohë të plotë, njohja e gjuhës gjithmonë do t’i shtonte vlerë të madhe CV-së tuaj. Pra, sa herë që mendoni për Francën, atëherë duhet të konsideroni gjithashtu të mësoni gjuhën për të rritur më tej shanset tuaja për të gjetur një punë të përshtatshme.

Sektorë të njohur të punës në Francë

Sektorët e mëposhtëm të punës në Francë që janë ndër nivelet më të larta për sa i përket pagave dhe rritjes:

1. Inxhinieri – Hapësirë ​​ajrore, automobilistike, mekanike, metalurgjike

Franca është një komb industrial dhe lider botëror në Hapësirën Ajrore (lexo Airbus), Automobilistikë dhe Metalurgji. Ekonomia në rimëkëmbje pa një rritje të vendeve të punës në sektorin e sipërpërmendur me një kërkesë të fortë për profesionistë. Me lojtarët kryesorë që vazhdojnë të shpenzojnë mijëra euro është e rëndësishme për kërkimin, vendi vazhdon të ftojë talente nga e gjithë bota, transmeton Insajderi.

Prandaj, arsimi i lartë në Inxhinieri vazhdon të jetë opsione tërheqëse. Shkencat e pastra (Master në Fizikë/Kimi/ etj.) janë gjithashtu opsione të mira me një premtim për një punë në divizione të ndryshme Kërkim dhe Zhvillim të kompanive kryesore me seli në vend.

2. Sektori i Menaxhimit – Konsulencës, Marketingut dhe Shërbimeve

Ka një kërkesë të madhe për profesionistë të menaxhimit në vend. Qofshin profesionistë të këshillimit të biznesit apo marketingut në sektorë të ndryshëm, kërkesa për profesionistë është në rritje të vazhdueshme dhe pritet të arrijë kulmin deri në vitin 2025. Një popullsi në plakje, shumëkombëshe të forta, të gjitha shtojnë kërkesën e profesionistëve të menaxhimit. Për më tepër, biznesi i Konsulencës gjithashtu kërkon vazhdimisht profesionistë të Menaxhimit.

3. Menaxhimi i Energjisë

Kjo është ndarë nga pjesa tjetër për një arsye specifike – Energjia është e madhe në Francë. Si një nga vendet e pakta që jeton me energjinë bërthamore për nevojat e saj të brendshme dhe vendi i dytë më i madh për eksportin e energjisë, sektori i energjisë në Francë ka nevojë të vazhdueshme për talent dhe burime të reja. Si i tillë, sektori vazhdon të kërkojë inxhinierë, shkencëtarë dhe madje edhe konsulentë menaxhimi për të trajtuar industrinë dhe furnizimin e tij në zhvillim. Për këtë fushë, preferohen kurse të specializuara dhe nga Inxhinieri Elektrik te Fizikanët Bërthamor dhe madje edhe Konsulentët e Menaxhimit të Energjisë…të gjitha janë në kërkesë të lartë dhe do të vazhdojnë të kenë një treg të qëndrueshëm edhe në vitet në vijim, transmeton Insajderi.

4. Turizëm/ Mikpritje dhe Luks

Franca është destinacioni i udhëtimit të botës. Parisi vazhdon të jetë destinacioni turistik më i vizituar. Parisi është renditur si qyteti më elegant në botë. Me të paktën 79 milionë turistë të huaj në vit, Franca është destinacioni më i vizituar në botë dhe gjeneron të ardhurat e treta më të mëdha nga turizmi në nivel global. Për më tepër, vendi është sinonim i një sektori krejtësisht tjetër – sektori i mallrave luksoze. Qofshin bizhuteri të modës, parfume të bukura apo edhe tualetin, francezët kanë një mënyrë për t’i shtuar luksit të përditshëm. Sektori vazhdon të sfidojë shanset e recesionit dhe të vazhdojë në një trajektore të qëndrueshme rritjeje, duke e bërë atë një nga sektorët e paktë që janë gjithmonë në kërkesë për talente të reja. Nëse ju frymëzon, ju emocionon dhe mund të flisni, sigurisht që do të gjeni një punë në vend.

Kurse si Mikpritja, Moda dhe Gourmet, si dhe Menaxhimi i Luksit janë të gjitha në kërkesë të lartë dhe do t’ju ndihmojnë të gjeni një punë të përshtatshme.

5. Punë mësimore

Kërkesa për mësues të anglishtes është mjaft e lartë në Francë, pasi vendi angazhohet me tregun e punës që flet anglisht. Mund të kërkohet një punë mësuesie në shkolla private dhe shtetërore, kolegje gjuhësore, bashki, universitete ose brenda një kompanie, duke u mësuar punonjësve të saj anglisht biznesi. Edhe nëse jeni në një punë ku kërkohet të flisni anglisht, siç është mësimi i anglishtes si gjuhë e huaj, do t’ju duhet përsëri të mësoni gjuhën amtare .dmth frëngjisht.

Certifikatat zyrtare të aftësisë franceze, DELF dhe DALF, jepen nga Ministria Franceze e Arsimit dhe mund t’ju kërkohet t’i merrni ato për të provuar aftësinë tuaj në një standard të kërkuar./insajderi/

Artikulli paraprakSi ta rifitojmë shprehinë e leximit të thellë?
Artikulli tjetërCili është procesi që ndiqet në menaxhimin e letrave me vlerë?