PJESA 1/ Idetë kryesore të librit “Speak to Sell” nga Dan S. Kennedy

Kthejeni veten në një folës dhe tregtar të suksesshëm

Të flasësh për të shitur është një punë e vërtetë, e cila shpesh paguhet mirë. Megjithatë, shumë folës bëjnë gabime të mëdha, të cilat mund t’i atribuohen frikës dhe krenarisë. Këshilla në “Flisni për të Shitur: Bindni, Ndikoni, Krijoni Autoritetin dhe Promovoni Produktet, Shërbimet, Praktika, Biznesin ose Kauzën Tuaj” na ndihmon të mësojmë, para së gjithash, se si të shmangim këto gabime, por edhe të fitojmë kuptim më të thellë pas një profesioni që shpesh nuk vlerësohet, edhe pse mund të sigurojë të ardhura shumë të mira për këdo që e bën atë profesionalisht.

Shumë këshilla të dobishme si:

 • Kthejeni çdo prezantim që bëni në një prezantim të suksesshëm.
 • Mësoni të jeni bindës.
 • Merrni duartrokitjet që kërkoni, por më e rëndësishmja, fitoni para.

Autori i librit:

Dan S. Kennedy është ekspert i komunikimit dhe marketingut. Ai i mëson teknikat e tij për më shumë se njëzet vjet dhe konsiderohet të jetë një pikë kyçe referimi për shumë të rinj që ëndërrojnë të bëhen milioner. Kennedy është një adhurues i marketingut të stilit të vjetër, si shitjet telefonike, kuponat dhe reklamat tradicionale dhe ka krijuar një buletin që u ofron vlerë abonentëve të rrethit të tij të brendshëm Glazer-Kennedy. Quhet The No B.S. Letër Marketingu dhe paguhet përmes një formule anëtarësimi.

Bindja është një shkencë që mund të mësohet, por të mësuarit pa pasion nuk ofron garanci për sukses: të mësosh të studiosh do të thotë të mësosh mënyrën e duhur për të menduar

Të dish të flasësh bindshëm do të thotë të kesh burime dhe mundësi për të marrë dhe mbajtur klientët. Këtu është gjëja e parë që duhet mbajtur parasysh: çështja nuk është të bëni një fjalim të mirë, të merrni një duartrokitje të zhurmshme dhe të shkoni në shtëpi. Çështja është të studiosh dhe të jesh në gjendje të rikthehesh në një shkencë të vërtetë.

Nuk mjafton të mësosh një model të sistemit të papagallit: edhe kur e njeh teknikën dhe e ke kuptuar dhe pranuar plotësisht atë, nëse mendësia dhe emocionet e tua nuk janë të përgatitura për sukses, ka shumë pak gjasa që ta arrish atë. Mënyra se si vendosni të mendoni dhe ndjeheni ka një ndikim shumë më të madh në të ardhmen tuaj sesa çdo teknikë që mund të mësoni.

Qëndrimi drejton zakonin: duhet të jesh optimist dhe i sigurt, por mbi të gjitha duhet të jesh vetvetja: i qartë dhe ndoshta pak i pamëshirshëm. Rezultatet duhet të jenë të parat dhe duhet të bëhen sakrifica të caktuara për t’i arritur ato.

Të bindësh njerëzit të blejnë duke përdorur vetëm fuqinë e fjalëve të tua do të thotë të kesh një potencial të jashtëzakonshëm, i cili është shumë i kërkuar në çdo treg.

Diçka që shohim shumë në tregjet e sotme është një gamë e gjerë kompanish, secila me produktin e vet dhe një dëshirë e fortë për ta shitur atë. Produktet janë shpesh relativisht të lehta për t’u shitur gjatë konferencave ose seminareve, kështu që këtu aftësia për të folur në publik bëhet një burim shumë i vlefshëm. Disa folës paguhen mijëra dollarë për çdo shitje, ndërsa ata “më pak me fat” duhet të pajtohen me disa qindra dollarë për fjalim. Megjithatë, është një punë ekonomikisht e shëndoshë dhe shumë e kënaqshme.

Më e mira nga të gjitha, çdokush mund të bëhet një folës profesionist – nuk ka të bëjë me të paturit talent natyral, ka të bëjë me zhvillimin e një aftësie. Duke nënshkruar kontrata me dy ose tre kompani që nuk konkurrojnë me njëra-tjetrën dhe duke mbajtur seminare shitjesh gjatë së njëjtës javë në të njëjtin qytet, ju merrni një punë relativisht të qëndrueshme dhe të paguar mirë.

Nëse ende nuk jeni të bindur, mund të shfletoni një listë të produkteve “të flasësh për të shitur”: nga shërbimet profesionale (si ndërmjetësit financiarë) te unazat e çelësave me sprej piper dhe në fund te Tupperware i përjetshëm, i cili ndihmon ata që organizojnë festa në shtëpinë e tyre për të fituar të ardhura gjashtëshifrore.

Çdo mundësi për të vënë veten në qendër të vëmendjes dhe për të shitur është e duhura: mundësitë për të krijuar kontakte dhe për të përhapur fjalën mund të krijohen lehtësisht nga kushdo që ka diçka për të promovuar.

Të gjesh një fazë nga e cila të flasësh është shumë më e lehtë se sa mund të duket: mund të përfitoni sa më shumë nga ngjarjet e planifikuara, të tilla si mini-seminare dhe seminare falas të organizuara brenda kompanisë suaj, ku marrin pjesë kolegët dhe bashkëshortët e tyre.

Për shembull, një dentist mund të organizojë një seminar mbi implantet dentare dhe të ftojë pacientët e tij dhe anëtarët e familjes: gjithçka që duhet të bëjnë kur të prezantojnë është të bindin një të tretën e të pranishmëve të tyre dhe prej andej, fjalë pas pjale do të përhapet në mënyrë eksponenciale për implantet.

Në të njëjtën mënyrë, një pronar restoranti, bukëpjekësi ose pronar i ushqimeve mund të mbajë kurse gatimi për të tërhequr miqtë, vendasit, klientët besnikë dhe klientët e mundshëm.

Një truk që funksionon mirë është të planifikoni punëtorinë tuaj një ditë para fillimit të ngjarjes kryesore, në mënyrë që të mblidhni shumë interes dhe të mos humbisni mes ekspozuesve të tjerë.

Si të luftoni frikën tuaj për të folur në publik: ngritja në skenë plot besim mund të arrihet përmes kohës së shpenzuar për një vetëpromovim të shëndetshëm

Një nga frikërat më të zakonshme që njerëzit kanë është të flasin në publik dhe koha e kaluar duke u fshehur pas rrjeteve sociale e ka rritur shumë këtë frikë tek të rinjtë, të cilët shpesh e gjejnë veten të humbur për fjalët kur u kërkohet të ngrihen dhe të flasin përpara njerëzve aktualë!

Pikërisht për këtë arsye, vetë fakti që dikush është një folës i aftë (dhe është në gjendje të ndikojë), i siguron që në momentin e parë një nivel të caktuar autoriteti. Për këtë arsye, vetëm për të qenë në gjendje për  të foluri para njerëzve, (dhe për ta bërë atë mirë), mund t’i sigurojë folësit një nivel të caktuar besimi. Kur ata e gjejnë veten në skenë, me mikrofon në dorë, njerëzit priren automatikisht t’i respektojnë ata dhe niveli i këtij respekti mund të rritet për sa kohë që folësi është i përgatitur mirë.

Ka disa faktorë që mund të ndihmojnë në përforcimin e perceptimit të autoritetit, duke e bërë folësin të ndihet i qetë:

 • libra: bërja e një ‘turneu’ të një libri që keni shkruar është një nga format më të larta të vetëpromovimit dhe vetë-afirmimit;
 • shfaqja e statistikave: të dhënat mund të pasurojnë dhe shtojnë besueshmëri në çdo fjalim;
 • objektet fizike: për shembull, një hartë që tregon të gjitha vendet në të cilat mbahen konferencat tuaja mund t’i shtohet faktorit ‘wow;
 • marrëdhëniet: theksoni, ku është e mundur, çdo të njohur ose kompani dhe personazhe të njohur, emrat e të cilëve lidhen me folësin;
 • dëshmi nga personalitete të shquara që kanë qenë pjesë e audiencës në raste të mëparshme;
 • rishikimet e shtypit: foto dhe raporte nga konventat e mëparshme.
 • Përbërësi sekret i fjalimit të përsosur nuk është sekret i vërtetë: gjithçka qëndron në aftësinë për të përfshirë audiencën dhe krijimin e emocioneve që tërheqin vëmendjen e tyre.

  Receta për një fjalim vërtet efektiv është e lehtë për t’u mësuar dhe për t’u zbatuar.

  Përbërësi i parë dhe kryesor, është të provokoni audiencën: mos kini frikë të flisni për tre temat që të gjithë këshillojnë kundër seksit, politikës dhe fesë, sepse është mënyra më e sigurt për të tërhequr vëmendjen e njerëzve. Reagimi që dëshironi të merrni është një “A e tha vërtet këtë?!”.

  Qeniet njerëzore janë krijesa të zakonit: për të mbajtur diçka në mendjen e tyre, duhet t’i shqetësoni pak.

  Këtij përbërësi kryesor duhet t’i shtojmë të qeshurën. Për të qenë në gjendje të bëni publikun të qeshë, është më e rëndësishme të dukeni të relaksuar, të lumtur të jeni në skenë dhe të tregoni se mund të bëni një shaka dhe ta pranoni një të tillë. Nuk duhet të kesh frikë nga marrja e kritikave nga publiku, në fakt, është mirë të kesh pak shaka me ta.

  Një tjetër përbërës shumë i rëndësishëm në recetën tonë është struktura: fjalimet më të mira ndahen në tre pjesë, në të cilat prezantohen tre ide kryesore dhe ndoshta shpjegohen në tre hapa. Ne gjithashtu duhet të sigurohemi që të përdorim lista të organizuara mirë që janë të qarta dhe të lehta për t’u përdorur, në mënyrë që audienca jonë të mos ngatërrohet.

  Mënyra më e mirë për të përfunduar ngjarjen tuaj është me një histori efektive, një histori që dëgjuesit tuaj do ta mbajnë mend: historitë e mira priren të mbeten në mendjet e njerëzve dhe të transmetohen herë pas here!

Artikulli paraprakOrigjina dhe funksionet e menaxhimit financiar
Artikulli tjetërPJESA 2/ Idetë kryesore të librit “Speak to Sell” nga Dan S. Kennedy