Parashikimi: në rast të një vale të dytë, PBB-ja globale mund të fundoset me 7.6 përqind

Organizata për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim (OECD) parashikon një recesion global prej 6.0 përqind këtë vit, por paralajmëron se në rast të një valë të dytë të pandemisë koronare, rënia e produktit të brendshëm bruto botëror (PBB) mund të jetë deri në 7.6 përqind.

Skenari i parë i OECD parashikon që, pasi të bjerë me 6.0 përqind, ekonomia botërore do të rritet me një normë prej 5.2 përqind në 2021, sipas parashikimeve të azhurnuara të asaj organizate.

Sidoqoftë, nëse skenari i dytë i një recesioni të thellë prej 7.6 përqind në vitin 2020 realizohet, atëherë viti i ardhshëm rritja do të ishte shumë më e ngadaltë në 2.8 përqind.

OECD parashikon që ekonomia amerikane, më e madhja në botë, do të regjistrojë një rënie prej 7,3 përqind këtë vit, e ndjekur nga një rritje prej 4.1 përqind në 2021.

Nëse ndodh një valë e dytë, ekonomia amerikane mund të fundoset me 8.5 përqind këtë vit dhe të rritet vetëm me 1.9 përqind vitin e ardhshëm.

Probleme të mëdha për Britaninë

Sipas organizatës, Eurozona pret një rënie prej 9.1 përqind në vitin aktual, e ndjekur nga rritja prej 6.5 përqind në vitin e ardhshëm, ndërsa në rastin e një vale të dytë, rënia mund të arrijë në 11.5 përqind, dhe rritje në 2021. viti do të ishte 3.5 përqind.

OECD parashikon recesionin më të thellë për Mbretërinë e Bashkuar, me 11.5 përqind këtë vit, për të regjistruar një kërcim ekonomik prej 9.0 përqind vitin e ardhshëm.

Në rast të një valë të dytë, PBB-ja e Britanisë mund të bjerë edhe më thellë, me 14 përqind këtë vit dhe të rimëkëmbet me 5 përqind në 2021.

Parashikimet e azhurnuara shprehen se humbja e të ardhurave deri në fund të vitit 2021 do të tejkalojë nivelin e humbjeve nga çdo recesion në 100 vitet e fundit, duke përjashtuar periudhën e luftës, dhe do të ketë pasoja të rënda dhe afatgjata për qytetarët, bizneset dhe qeveritë.

“Politikat monetare ultra fleksibël dhe rritja e borxhit publik janë të domosdoshme dhe do të jenë të pranueshme për sa kohë që aktiviteti ekonomik dhe inflacioni janë nënshtruar dhe papunësia është e lartë,” shkroi kryekonomisti i OECD, Laurence Boone në parathënien e raportit mbi perspektivën globale ekonomike.

Artikulli paraprakDyqanet e Apple rihapen nga e hëna
Artikulli tjetërBurimet e përdorura për zhvillimin e kodit etik islam