Pagesa, afishe apo falas? Spanja mendon për të ardhmen e autostradave

Kush do të paguajë për autostradat e Spanjës? Debati po zhvillohet mbi financimin e 12,000 kilometrave të autostradave të tij pasi qeveria bëri disa rrugë pa pagesë pasi skaduan koncesionet.

“Mos u ndal!” Që nga 1 Shtatori, ky ka qenë mesazhi i shpërndarë në shumë stenda me pagesë në rajonin verilindor të Katalonjës, kryesisht përgjatë një pjese të autostradës AP-7 midis kufirit francez dhe Barcelonës që është shumë e popullarizuar me turistët evropianë.

Me përfundimin e koncesioneve të mbajtura nga filialet e operatorit spanjoll të rrugëve me pagesë Abertis, kontrolli mbi gati 500 kilometra (300 milje) autostrada i është kthyer shtetit dhe qeverisë së kryeministrit socialist Pedro Sanchez.

Ndalimi i tarifave atje do t’u japë përdoruesve të rrugës “një kursim vjetor prej më shumë se 750 milion euro (890 milion dollarë)”, tha ministri i Transportit Raquel Sanchez.

Në një vend ku pothuajse 85 përqind e autostradave janë pa pagesë, pagesat në tre shtrirje përfunduan në 2018 dhe dy të tjera në 2020, që do të thotë se në vetëm tre vjet, 1,029 kilometra autostradë kanë kaluar nga duart private në ato publike, duke kursyer shoferët 1.4 miliardë euro në pagesa.

Mos rinovimi i koncesioneve të rrugëve me pagesë kur ato erdhën dhe përfunduan ishte një premtim i bërë nga Pedro Sanchez kur u bë kryeministër në 2018, me qëllim të rishikimit të modelit të menaxhimit të autostradës spanjolle, i cili ndryshon jashtëzakonisht në të gjithë vendin dhe është një burim kryesor zhgënjimi për shoferët.

– Një çështje e ndjeshme –

Por zonat ku tarifat janë hequr nuk do të qëndrojnë të tilla për një kohë të gjatë.

“Ne po kërkojmë të krijojmë një sistem tarifor sipas përdorimit,” tha ministri i transportit, duke u zotuar të sjellë një model të ri që do të ishte “i drejtuar publikisht, i drejtë dhe homogjen në të gjithë Spanjën”.

Gjatë viteve, Spanja ka provuar një sërë qasjesh të ndryshme me disa rrugë në pronësi publike, të tjera në pronësi private, disa të drejtuara nga shteti dhe të tjera nga rajoni, shpjegoi Maria Angeles Baez, një ekspert në sistemin rrugor spanjoll nga Universiteti Granada Me

“Përballë nevojës për të përmirësuar rrjetin rrugor dhe mungesën e burimeve financiare, shteti zgjodhi sistemin e koncesionit, i cili u përdor në dy periudha: nga 1967-1975 dhe 1996-2006,” tha ajo për AFP.Mos u ndal. Askush nuk ka nevojë të ndalet në kabinat e pagesave nëse Spanja miraton një sistem vinjetash të stilit zviceran ose portale që automatikisht do të njohin dhe ngarkojnë automjetet / © AFP / File

Megjithëse sistemi i autostradave me pagesë “inkurajoi rritjen ekonomike” në zona të caktuara, ai nuk u prit mirë nga publiku, tha ajo.

Dhe planet e qeverisë për të krijuar një sistem të ri të akuzave po krijojnë tensione të reja.

Mirëmbajtja e autostradës është shumë e shtrenjtë, kushton rreth 80,000 euro për kilometër çdo vit, një shumë e cila vendos një barrë të madhe mbi një vend si Spanja me borxhe të mëdha.

Në planin e tij ekonomik dërguar Komisionit Evropian për të zhbllokuar pjesën e tij në fondet e BE-së për rikuperimin Covid prej shumë miliardë eurosh, Madridi u zotua të rishikojë modelin e tij të financimit të autostradave dhe të krijojë një sistem pagese që do të garantonte “të ardhurat e nevojshme” për të ruajtur rrjeti rrugor i shtetit.

“Nuk ka shumë kuptim që ky mirëmbajtje të dalë kryesisht nga buxheti i shtetit i cili përfundimisht paguhet nga publiku, përfshirë ata që nuk përdorin autostradat,” tha ministri i transportit.

– Procesi i konsultimit –

Pra, si do të funksionojë financimi? Shumë opsione janë në tryezë, duke përfshirë idenë e një afishe vjetore të ngarkimit të autostradës, sipas linjave të sistemit zviceran, i cili lejon shoferët në të gjitha autostradat në këmbim të një pagese fikse.

Një mundësi tjetër është pagesa për kilometër përmes një sistemi portalesh që njohin automjetin që kalon dhe ngarkon automatikisht llogarinë bankare të shoferit.

Shtypi spanjoll ka folur për një tarifë relativisht modeste prej 0.01 deri 0.015 centimes (deri në 0.02 dollarë) për kilometër për makina dhe 0.05 centimes për kamionë.

Çfarëdo modeli që fiton, zgjidhja ka të ngjarë të nënkuptojë një tarifë që do të vendoset në shumë rrugë që deri tani kanë qenë falas – dhe perspektiva po zemëron shoferët.

Përballë një kundërshtimi të tillë, qeveria është angazhuar për një proces konsultimi që duhet të zgjasë disa muaj.

Artikulli paraprakUdhëtimi drejt Bashkimit Europian/ Cilat vende pranojnë doza të përziera të vaksinës COVID-19
Artikulli tjetërRënia e aksioneve për problemet e rimëkëmbjes, alumini arrin lartësinë 13-vjeçare