Mungesa në punë

Mungesa konsiston në largimin nga vendi i punës dhe detyrat e qenësishme për të. Mund të përkufizohet edhe si mungesa e një personi nga puna gjatë orëve që duhet të jetë i pranishëm.

Në thelb mungesa ndodh kur një individ nuk shkon në punë dhe nuk përmbush përgjegjësitë e tij. Siç do të shohim më vonë, ekzistojnë lloje të ndryshme mungesash. Megjithatë, fillimisht do të bëjmë një prezantim të shkurtër të problemeve që paraqet për kompanitë.

Mungesa paraqet një dilemë të rëndësishme për kompanitë për shkak të kostove ekonomike dhe konflikteve organizative që ajo sjell. Mund të çojë gjithashtu në një ulje të konsiderueshme të produktivitetit.

Për të gjitha këto arsye, kontrolli dhe menaxhimi i mungesave do të jenë detyra me të cilat duhet të merren departamentet e burimeve njerëzore, për të reduktuar sa më shumë numrin e të munguarve (njerëzve që bëjnë mungesa).

Llojet e mungesave

Më pas, ne do të përshkruajmë llojet e ndryshme të mungesës:

 • E parashikueshme dhe e justifikuar: Kompania është informuar, kështu që ky lloj mungesash mund të kontrollohet. I referohemi rasteve të tilla si pushimi ligjor me pagesë (shoqëria vazhdon të paguajë punonjësin), sëmundje të zakonshme me pushim mjekësor të përkohshëm, aksidente në punë me pushim mjekësor dhe leje pa pagesë për çështje personale. Në rastin e fundit, firma mund të shkurtojë pagën e punonjësit për shkak të mungesës së tij ose të konsiderojë se ai po konsumon ditë pushimi që i takon me ligj.
 • E paparashikueshme dhe pa arsyetim: Konsiston në lënien e punës pa lejen e kompanisë.
 • Ballë për ballë: Punonjësi shkon në punën e tij, por nuk i kryen detyrat. Në vend të kësaj, ju mund të kryeni aktivitete që janë të papërshtatshme për profesionin tuaj. Vizita e faqeve të internetit ose kontrollimi i postës elektronike për qëllime personale janë shembuj të qartë të mungesës ballë për ballë.

Pasojat e mungesës në punë

Ka efekte negative, pasi reflektohet si shkelje e angazhimit të bërë në kontratë, që prek disa çështje:

 • Një kompani sepse redukton produktivitetin në të njëjtën mënyrë dhe nëse kjo zgjatet ose përgjithësohet, mund të paraqesë një humbje të konkurrencës.
 • Për kolegët, pasi detyrohen të rrisin në mënyrë të pavullnetshme ngarkesën për të kompensuar mungesën. Kjo ka një ndikim të dëmshëm në klimën organizative.
 • Për personin, sepse ndikon në imazhin e tyre me kompaninë për të cilën punon, si dhe me kolegët e tyre. Në të njëjtën mënyrë, kur mungesa zgjatet, zakonisht preken të ardhurat, sepse pagesa e pagës nuk është e qëndrueshme, pasi nuk ka asnjë kundërvlerë.
 • Njerëzit që janë financiarisht të varur nga të ardhurat e personit.
 • Shoqëria gjithashtu vuan një kosto kur bëhet fjalë për mungesën e punonjësve të qeverisë është e qartë.

Si të shmangni mungesën në punë

Siç kemi treguar tashmë, mungesa është një dhimbje koke e madhe për kompanitë. Një punëtor që nuk e kryen punën e tij sjell kosto dhe nuk raporton asnjë përfitim. Në disa raste, madje mund të dëmtojë kompaninë në mënyrë të pajustifikueshme. Këtu janë disa këshilla për të shmangur mungesat:

 • Mbikëqyrja e pushimit mjekësor: Kjo mund të bëhet, për shembull, nga mbikëqyrja e raporteve mjekësore që vërtetojnë sëmundjen ose gjendjen shëndetësore të punonjësit.
 • Sistemi i regjistrimit: Ngritja e sistemit elektronik të shënjimit në hyrjet e godinës.
 • Kufizoni aksesin në internet: Rrjeti do të përdoret ekskluzivisht për qëllime të lidhura me punën.
 • Fleksibiliteti i ditës së punës: Krijoni një ditë pune që lejon pajtimin e jetës personale dhe familjare.
 • Përmirësimi i politikës së kujdesit shëndetësor: Në mënyrë të tillë që të përshpejtojë kujdesin mjekësor për punëtorët dhe në këtë mënyrë të reduktojë orët e mungesës nga puna./definebusinessterms/
Artikulli paraprakTelekomi, Trepça dhe disa ndërmarrje tjera drejt “humnerës”.
Artikulli tjetërAksionet e papaguara