Motivimi apo disiplina: Cila është çelësi i suksesit?

Motivimi dhe disiplina janë të dyja të rëndësishme, por ato luajnë role të ndryshme dhe plotësuese në arritjen e qëllimeve. Ja një përmbledhje e përparësive të secilës:

Motivimi:

  • Nxit fillimin: Motivimi është shpesh ajo që na shtyn të fillojmë një projekt ose detyrë.
  • Rrit kreativitetin: Kur jemi të motivuar, shpesh ndjejmë më shumë frymëzim dhe ide.
  • Mban moralin lart: Motivimi mund të ndihmojë të ruajmë një qëndrim pozitiv dhe entuziast.

Disiplina:

  • Siguron qëndrueshmëri: Disiplina na ndihmon të vazhdojmë të punojmë drejt qëllimeve tona, edhe kur motivimi dobësohet.
  • Rrit produktivitetin: Me disiplinë, jemi më të aftë të përmbushim detyrat në mënyrë efikase dhe të rregullt.
  • Ndihmon në arritjen e qëllimeve afatgjata: Disiplina është thelbësore për përmbushjen e qëllimeve që kërkojnë kohë dhe përpjekje të vazhdueshme.

Në fund të fundit, një kombinim i të dyjave është ideal. Motivimi mund të ndezë zjarrin e fillimit, ndërsa disiplina siguron që të mbajmë atë zjarr të ndezur deri në përmbushjen e qëllimit.

Një shembull për secilën:

Motivimi:

Imagjinoni se doni të filloni një projekt të ri për të mësuar një gjuhë të huaj. Shikoni një film në atë gjuhë dhe ndiheni të frymëzuar nga personazhet dhe kultura. Ky entuziazëm fillestar ju bën të blini libra dhe të regjistroheni në një kurs online. Ky është motivimi që ju ka shtyrë të filloni këtë aventurë të re të mësimit.

Disiplina:

Pas disa javësh, motivimi fillestar fillon të zbehet dhe ndiheni më pak të entuziazmuar për të mësuar gjuhën çdo ditë. Megjithatë, keni vendosur një orar të rregullt të mësimit çdo mbrëmje për 30 minuta. Pavarësisht nga mungesa e entuziazmit, ju ndiqni këtë orar në mënyrë të qëndrueshme dhe pa ndërprerje. Kjo displinë ju ndihmon të bëni përparim të vazhdueshëm dhe të arrini qëllimin tuaj afatgjatë të mësimit të gjuhës.

Në këtë mënyrë, motivimi ju ndihmon të filloni diçka të re, ndërsa disiplina ju mban të qëndrueshëm dhe të fokusuar në arritjen e qëllimeve tuaja, edhe kur motivimi zbehet.

Burimi: ekonomiaislame.com

 

 

Artikulli paraprakMbretërimit 165-vjeçar të naftës po i vjen fundi, a do të mund të jetojmë ndonjëherë pa të?
Artikulli tjetërSi ta kuptoni që një kompani nuk po ofron pagë “competitive” si në shpallje?