Kroatët, të pakënaqur me euron

Pirja e kafesë në bregdet, por edhe në kafenetë e tjera në qytetin kroat të Splitit, është shija e parë e hidhur që iu servua banorëve lokalë që në minutat e para të këtij viti me futjen e euros.

Pothuajse të gjithë hotelierët e Splitit kanë rrumbullakosur çmimet e tyre, shkruan Veçernji list.

Kafja, e cila mesatarisht kushtonte 10 HRK, ose 1.33 euro, tashmë po kushton 11.30 HRK, ose 1.50 euro.

“As kuna nuk po merr askush, edhe pse të gjithë na thoshin se do të mund të paguajmë me to edhe për dy javë. Më thanë në furrë që ose duhet të kem saktësisht kuna ose të paguajë në euro dhe ka vende ku tashmë kanë pushuar së pranuari kunan, edhe pse në periudhën e tranzicionit janë ende të vlefshme, ku janë inspektimet”, ka thënë njëri nga banorët e Splitit.

Në Split u shtrenjtua edhe parkimi, gjë që përkoi edhe me futjen e euros.

“Gjithçka është e tmerrshme. Asgjë nuk është rritur shumë, por gjithçka është rritur pak”, ankohet një grua nga Spliti.

“Deri një ditë palestër tri herë në javë ishte 300 kuna, tani është 340 kuna. Ata e ‘rrumbullakosën’ çmimin nga 40 euro në 45 euro”, tregoi ajo me zemërim.

“Është rritur edhe birra, si në kafe ashtu edhe në dyqan”, shtoi një kalimtar.

As në Dubrovnik nuk ka asgjë të mirë me euron, sipas qytetarëve.

“Po shikoj faturën e kafenesë. Kafeja që ishte 11 kuna ka shkuar në dy euro, ose 15.07 kuna”, ka thënë një banor i Dubrovnikut.

Qytetarët besojnë se ky është kulmi i “dhunës që tregtarët po kryejnë ndaj klientëve prej gati gjysmë viti”.

“Ne kroatët ndoshta jemi më pak të mbrojtur nga të gjitha vendet e tjera në BE, sepse qeveria jonë duket se inkurajon këto rritje të çmimeve. Epo, ata vetë thonë se çmimi i naftës në treg është i qëndrueshëm, por të martën çmimet e karburantit u rritën vetëm për të lajkatur tregtarët dhe për të përmirësuar marzhet e tyre sepse shpallën padi. ​​Turp”, ka thënë një qytetar.

Prerja e flokëve për meshkuj për disa është bërë më e shtrenjtë për gati 25 për qind dhe arsyetimi i parukierëve është se po ndihmojnë veten dhe klientët e tyre sepse e kanë rrumbullakosur shërbimin në 10 euro. Qytetarët e konsiderojnë si të vrazhdë.
Edhe në Mexhimurje, kritikat më të shumta vijnë për shkak të rritjes së çmimit të kafesë. Në disa restorante, kafeja me qumësht u rrit nga 11 në gati 13 kuna sepse pronarët i ngritën çmimet në 1.70 euro.

Problemet me euron dhe rritja e çmimeve janë ankesat më të shpeshta të qytetarëve kroatë.

Artikulli paraprakAmazon do të pushojë nga puna 18 mijë punëtorë, shumica përfshijnë vendet e Evropës
Artikulli tjetërBE vendos një gjobë prej 390 milionë euro ndaj kompanisë META