Kështu mund të ndihmojnë bizneset në luftën kundër ndryshimeve klimatike

Bërja e një biznesi më të gjelbër dhe më të qëndrueshëm është treguar se jo vetëm qe redukton kostot e energjisë, por gjithashtu rrit nivelin përfundimtar të një kompanie dhe moralin e punonjësve. Megjithatë, hulumtimi ka treguar gjithashtu se shumë biznese nuk dinë realisht se si të vazhdojnë.

Që nga ky vit, sipas Marrëveshjes së Gjelbër të BE-së, bizneseve evropiane me një staf prej mbi 500 personash u kërkohet të demonstrojnë se mund të jenë në përputhje me rregullat e reja të raportimit të gjelbër të futura në fuqi në fillim të vitit. Kjo përfshin publikimin e kostove operative nga aktivitetet e mbuluara nga një sistem klasifikimi i taksonomisë së gjelbër, i cili përcakton aktivitetet e qëndrueshme mjedisore.

Por pothuajse gjysma e 300 bizneseve evropiane të anketuara nga PWC thanë se nuk ishin të përgatitur për Marrëveshjen e Gjelbër të BE-së.

Euronews Next foli me ekspertë për të zbuluar se si bizneset mund të bëhen më të gjelbërta dhe pse është e rëndësishme kjo.

“Ju kujtoj se për dekarbonizimin, tek çdo biznes fillon me të dhënat,” tha Ellen Moeller, shefja evropiane e softuerit fillestar të teknologjisë klimatike Watershed, e cila ndihmon kompanitë si Twitter, Wise dhe Spotify të ulin emetimet e tyre të karbonit.
“Në fund të fundit, nëse do të dekarbonizoni biznesin, nuk mund ta bëni këtë nëse nuk e dini se ku qëndron karboni,” tha ajo për Euronews Next, duke shtuar se shumica e kompanive mendojnë se shumica e emetimeve të karbonit vijnë nga udhëtimet e biznesit, kur në fakt ato gjenerohen kryesisht nga qendrat e të dhënave.

Moeller tha se pas vendosjes së qëllimeve realiste, një nga hapat e parë është zakonisht zbatimi i energjisë së pastër.

“Duket themelore, por në fakt nuk është diçka për të cilën shumica e bizneseve ende po mendojnë,” tha ajo.

Gjiganti gjerman i softuerit dhe kompjuterit cloud SAP filloi të reduktojë emetimet e gazrave serrë në vitin 2008, shumë më herët se shumë kompani. Dhe në vend që të bëhet zero neto deri në vitin 2050, që është plani i Marrëveshjes së Gjelbër të BE-së, ai dëshiron të jetë neutral ndaj klimës deri në vitin 2030.

Në fund të fundit, nëse do të dekarbonizoni biznesin, nuk mund ta bëni këtë nëse nuk e dini se ku qëndron karboni.
Ellen Moeller
Pellgu ujëmbledhës

“Neto zero do të thotë që ne aplikojmë gjithmonë qasjen shkencore dhe qasjen e iniciativës së synuar të bazuar në shkencë, ku është përcaktuar për të mbuluar të gjithë zinxhirin tuaj të vlerës,” tha Daniel Schmid, shefi i qëndrueshmërisë së SAP, për Euronews Next.

Ai shpjegoi se kjo do të thotë përdorimi vetëm i energjive të rinovueshme në qendrat e të dhënave të SAP, por gjithashtu reduktimi i emetimeve të produkteve softuerike të SAP që u shiten klientëve në mënyrë që softueri që ata blejnë të lidhet me qendrat e të dhënave të SAP dhe renë e gjelbër.

Ekonomia qarkulluese dhe puna në distancë
Schmid thotë gjithashtu se një ekonomi qarkulluese është mënyra që bizneset të bëhen më të qëndrueshme.

“Ju duhet të lidhni markat e konsumatorit me shitësit me pakicë dhe me kompanitë e menaxhimit të mbetjeve, me ricikluesit, me industrinë kimike dhe të ndani të dhëna atje në mënyrë që të krijoni transparencë dhe të mendoni për dizajnimin e produkteve në një mënyrë që ju nuk i keni. çdo humbje fare”, tha ai.

“Ekonomia qarkulluese është rruga për të shkuar dhe ka një lidhje të fortë me veprimin klimatik”.

Lejimi i punonjësve të bëjnë në mënyre hibride punën nga shtëpia dhe në zyrë është një mënyrë tjetër për të ulur emetimet, argumenton Schmid.

“Gjatë pandemisë ne kemi parë se sa ndjeshëm emetimet tona ranë nga më pak udhëtime biznesi dhe më pak udhëtime, dhe takimet dhe konferencat hibride do të jenë pjesërisht e ardhmja,” tha ai.

Një ekonomi qarkulluese mund ta bëjë gjithashtu një biznes më të qëndrueshëm dhe më të gjelbër

Canva

Sa i përket bizneseve më të vogla që mund të mos kenë aq shumë burime për të kaluar në burime të rinovueshme ose nuk zotërojnë ndërtesat e tyre, Moeller tha se ka opsione të ndryshme në varësi të shkallës së tyre.

Blerja e certifikatave të energjisë së rinovueshme me ndikim të lartë (REC) – instrumente të tregtueshme që përfaqësojnë atributet e energjisë së pastër të energjisë së rinovueshme – është një mënyrë për NVM-të që të kenë ndikim dhe të financojnë energjitë e rinovueshme, tha ajo.

Ndryshime të mëdha si kalimi te burimet e rinovueshme mund të nxisin më pas ndryshime më të vogla, shtoi ajo, duke përmendur se si një kompani fintech Watershed punoi më pas me të cilën donte të fillonte futjen e plastikës së ricikluar në kartat e tyre. Edhe në Watershed, ajo tha në vend që të jepte pajisje falas në ngjarjet e tyre, të gjithë duhej të sillnin bluzat e tyre dhe të printonin logon e kompanisë.

Bizneset pavarësisht nga madhësia mund të ndihmojnë gjithashtu në financimin e teknologjive që mund të reduktojnë emetimet e karbonit.

Watershed ofron një treg partnerësh për heqjen e karbonit, të cilët po zhvillojnë në mënyrë aktive teknologji për të hequr përgjithmonë karbonin nga atmosfera.

Por Moeller tha se teknologjia e kapjes së karbonit është në fazat e hershme dhe se financimi është kritik.

“Nëse po u kërkoni kompanive të vendosin objektiva, veçanërisht objektiva zero neto, ka të ngjarë që heqja do të jetë një pjesë e mënyrës se si ata do të arrijnë atje. Dhe pastaj ky lloj rrit investimin e përgjithshëm në atë hapësirë,” tha ajo.

Një start-up që lejon këdo të luftojë ndryshimin e klimës
Por nuk janë vetëm bizneset që mund të ndihmojnë në shkallëzimin e sipërmarrjeve fillestare të Green Tech. Time for the Planet është një start-up francez që lejon këdo të bëhet aksioner, përfshirë qytetarët dhe kompanitë.

Ai funksionon duke i përshtatur këta aksionarë, sipërmarrës dhe biznese më të mëdha me inxhinierët dhe shkencëtarët që kanë idetë se si të shkurtojnë gazrat serrë, por nuk dinë si t’i zhvillojnë ato.

“Inovacioni që na nevojitet tani për të ndryshuar globin tashmë ekziston. Por problemi është se ata [shkencëtarët dhe inxhinierët] nuk përshkallëzohen dhe nuk shkallëzohen sepse novatorët nuk janë sipërmarrës,”

tha Arthur Auboeuf,

bashkëthemelues i Time for the Planet për Euronews Next.

Fitimi që gjenerohet më pas ri-injektohet në kompanitë e reja të teknologjisë së gjelbër, kështu që aksionarët marrin dividentë klimatikë në këmbim, të cilat mund të ndihmojnë kompanitë që investojnë të përmbushin qëllimet e tyre klimatike.

Në dy vitet që nga lansimi i Time for the Planet, ajo ka tërhequr mbi 50,000 investitorë, duke përfshirë biznese të mëdha, dhe ka mbledhur më shumë se 10 milionë euro.

“Ajo që kemi parë shumë shpejt është se kur nuk je miliarder apo president, është vërtet e vështirë të kesh një ndikim të vërtetë”, tha Auboeuf.

“Unë dhe partneri im i biznesit arritëm të kuptojmë se kompanitë mund të jenë mjeti i përsosur që qytetarët të kenë ndikimin më të madh, sepse sipas definicionit, kompanitë po ndryshojnë mënyrën se si ne jetojmë”.

Dhe kështu dyshja tani po drejtojnë një kompani që mund të lejojë këdo të ndihmojë në luftën kundër ndryshimeve klimatike.

Burimi : euronews

Përktheu : EkonomiaIslame

Artikulli paraprakInflacioni në eurozonë arrin rekordin e ri prej 8.6%
Artikulli tjetër“PayPal” nuk ishte lejuar të shtrihej në Kosovë nga “lobimi” i bankave komerciale