Ballina Biznes Jeni të detyruar të bëni shkurtime të stafit? Ja disa këshilla.

Jeni të detyruar të bëni shkurtime të stafit? Ja disa këshilla.

Çdo themelues dhe drejtues biznesi i trembet ditës kur duhet të shpallin pushimet nga puna. Por në këto kohë të inflacionit më të lartë dhe një ekonomie të ngadalësuar, është një vendim që shumë liderë duhet të marrin dhe ta zbatojnë. Si mund ta trajtoni këtë proces të tmerrshëm për ta bërë më pak të dhimbshëm për të gjithë të përfshirët? Filloni me ndjeshmëri, si për ata që po largohen ashtu edhe për ata që po qëndrojnë, dhe me dhembshuri për veten tuaj. Kjo këshillë vjen nga Heidi Brooks, pedagoge e lartë në sjelljen organizative në Shkollën e Menaxhimit të Yale.
Nëse jeni duke u përballur me mundësinë e tmerrshme për të pushuar nga puna një ose më shumë punonjës dhe dëshironi ta përballoni këtë detyrë të vështirë në mënyrën më të mirë që mundeni, ja këshilla e saj.
1. Ndaloni së qeni një zgjidhës i problemeve.
Pjesa më e madhe e udhëheqjes ka të bëjë me zgjidhjen e problemeve. “Ky është një problem që mund të mos jeni në gjendje ta zgjidhni saktësisht,” thotë Brooks. “Kështu që mund të jetë e vështirë.” Më keq, mund t’ju bëjë të shmangni njerëzit që pushohen nga puna pikërisht kur ata mund të përdorin udhëzimin dhe kujdesin tuaj. Pra, pranoni kufizimet tuaja dhe falni veten për to. Mijëra punëdhënës atje janë në të njëjtin pozicion. 

2. Merrni kohë për të dëgjuar.
Nëse duhet t’i tregoni një punonjësi se po pushohet nga puna, mund të dëshironi ta përfundoni bisedën me të sa më shpejt që të jetë e mundur. Si dikush i mësuar me zgjidhjen e problemeve, ju mund të dëshironi të përqendroheni gjithashtu në lënien e punonjësit të dijë se çfarë të presë dhe çfarë burimesh janë në dispozicion për ta. “Ka gjithmonë një vend për të pyetur: “Si po kaloni? Çfarë po mendoni?”, thotë Brooks. Dhe pastaj dëgjoni çfarëdo që të thonë.

3. Ofroni ndihmë dhe qëndroni në kontakt.
Brooks sugjeron gjithashtu të pyesni nëse ka ndonjë gjë që mund të bëni për të ndihmuar. Kjo nuk do të thotë që ju duhet të pranoni çdo gjë që ata kërkojnë. “Ju mund të jeni në gjendje të jepni rekomandime ose t’i prezantoni ato njerëzve,” thotë ajo. Në varësi të kompanisë suaj dhe politikave të saj, mund të ketë lloje të tjera ndihme që ju ose kompania mund të ofroni. “Menaxherët që kanë ndërtuar një marrëdhënie të mirë mund të ndihen sikur janë në një pozicion të kompromentuar. Në fakt, ata janë në një pozicion të mirë për të shprehur ndjeshmëri dhe dhembshuri dhe për të thënë: “Unë me të vërtetë do të doja të qëndroja në kontakt dhe nëse ka ndonjëherë çdo gjë që mund të bëj, ju lutem më njoftoni.” Vetëm për shkak se personi po largohet nga kompania nuk do të thotë që ju duhet ta ndërprisni atë marrëdhënie.

4. Flisni me punonjësit e mbetur për atë që do të ndodhë më pas.
Punonjësit që mbeten pas një pushimi nga puna ka të ngjarë të ndihen fajtorë dhe me shumë mundësi të zemëruar. Dhe ata pothuajse me siguri ndihen të frikësuar.“Është një përgjigje logjike përballë kërcënimit të kesh frikë”, thotë Brooks. Ndërsa ju nuk mund t’u thoni punonjësve të ndalojnë së ndjeri i frikësuar, ju mund t’u jepni atyre një ide realiste se sa kërcënime po përballen në të vërtetë. Për shembull, nëse pushimet nga puna kanë mbaruar për momentin, le ta dinë punonjësit këtë. Pasiguria është e vështirë për të gjithë, kështu që është një kohë e mirë për të ndarë çfarëdo njohurie që keni për të ardhmen dhe se si puna e tyre do të përshtatet me atë të ardhme. 

5. Ndihmoni punonjësit të ndihen të lidhur me njëri-tjetrin dhe me kompaninë.
Lërini punonjësit e mbetur të dinë se ata janë ende atje për një arsye  dhe se ju jeni të kënaqur që janë, këshillon Brooks. Si udhëheqës, është detyra juaj të zvogëloni ndjenjën e panikut. “Dhe pastaj mund të kaloni pak kohë së bashku për të folur për qëllimin e përbashkët,” thotë ajo. “Ja se për çfarë bëhet fjalë skuadra. Ja pse jemi këtu dhe çfarë po bëjmë. Lërini njerëzit të dinë, veçanërisht, për qëllimet tuaja të përbashkëta dhe qëllimin e përbashkët, dhe se si ata mund të bëjnë një ndryshim në këtë qëllim.”Kjo është e rëndësishme në një kohë kur shumë punonjës po i bëjnë vetes pyetje të vështira për qëllimin e tyre dhe atë që duan nga jeta. “Si e artikuloni këtë dhe si krijoni një ndjenjë të komunitetit dhe lidhjes, dhe një aftësi për të punuar në një kohë të vështirë është një shenjë e integritetit tuaj,” thotë Brooks.  management/BUSINESSMAG
Artikulli paraprakTokio e bën të detyrueshme me ligj vendosjen e paneleve diellore në shtëpitë e reja
Artikulli tjetërCensurimi i gazetarëve në Twitter, BE mund t’i vërë sanksione Elon Musk